Transplantasyon (Böbrek Nakli)

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Transplantasyon (Böbrek Nakli)

tedavi_nakil.png
Böbrek nakillerinde başarı oranı mükemmeldir ve diğer organ nakillerine göre çok yüksektir. Nakledilen böbrek yeterli böbrek fonksiyonunu sağlar; unutmayınız ki bazı insanlar sadece bir böbrekle doğar ve hiçbir sorun yaşamaz. Başarılı bir böbrek naklinin ardından eğer nakil iyi çalışırsa diyalize gerek kalmaz. Başarılı bir böbrek nakli geçiren hastalar kendilerini daha iyi hisseder ve daha fazla enerjileri vardır. Yine de böbreği korumak amacıyla diyetinize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Böbrek nakli için tıbben uygun olup olmadığınızı anlamak amacıyla doktorunuzla konuşmanız gerekecektir (Bir çok hasta uygundur). Eğer nakil başarılı olmazsa diyalize geri dönebilirsiniz ya da bir kez daha böbrek nakli yapılabilir. Başarılı bir nakil de sonsuza dek devam etmeyebilir. Yeni böbreğin reddini önlemek için bir takım ilaçlar geliştirilmiştir.

Böbrek nakli operasyonu genel anestezi altında yapılır ve 2-3 saat sürer. Nakil denildiğinde eski organın çıkartılıp yenisiyle yer değiştirildiğini aklımıza gelebilir, ama böbrek naklinde böbrekleriniz yerinde kalır. Yeni böbrek daha aşağıya yerleştirilir. Yeni böbreğin kan damarları bacağınıza kan taşıyan kan damarlarıyla birleştirilir ve üreteri de mesanenize bağlanır (Tıkanmaması için üretere sıklıkla küçük bir plastik tüp takılır). Ameliyathaneden geldiğinizde mesanenizde bir kateter, operasyon kesisinin yakınında bir dren ve sıvı verebilmek için açık bir damar yolunuz olacaktır. Her şey yolunda giderse bir sonraki gün yiyip içmeye başlayabilirsiniz.

Böbrek Naklinin Olumlu Yönleri:

  • Vericinin böbreği hasta böbreklerin görevini üstlendiğinden hastanın yaşamı normale döner
  • Diyaliz tedavisi gerekli olmadığından sıvı ve gıda kısıtlaması olmayacaktır

Böbrek Naklinin Olumsuz Yönleri:

  • Büyük bir ameliyat gerektirir
  • Vücudun yeni organa tepki göstermesi ve reddetmesi olasılığı vardır
  • Kullanılan çok sayıda ilacın yan etkisi (enfeksiyonlara eğilim, mide rahatsızlıkları) söz konusudur

Böbrek Naklinden Sonra

Operasyondan sonra çok yakından takip edilirsiniz. Bazen böbrek operasyonun hemen sonrasında çalışmaz (primer fonksiyonsuzluk) – doktorlar böbrek biyopsisi almaya karar verebilir. Bu, lokal aneztezi altında yapılır ve oldukça güvenlidir. Nakledilen böbrek ve hasta çok benzer olsa da immün sistem böbreği “yabancı” olarak algılar ve reddetmeye çalışır. Nakledilen organın reddiyle sık karşılaşılır ve hastaların %70’inde ilk birkaç hafta içinde bir red dönemi görülür.

Böbrek nakli yapılan tüm hastalar immün sistemi baskılamak (immün-supresanlar) amacıyla her gün ilaç almalıdır.

En sık kullanılan ilaçlar:

  • Siklosporin
  • Azatiopirin
  • Prednizolon
Hepsinin yan etkileri olabilir. Bu nedenle, operasyondan sonra ilaç dengesinin doğru olup olmadığını belirlemek için düzenli kan testleri yaptırmalısınız. Siklosporin derinin hissetme şeklini değiştirebilir ve vücut kıllarının daha hızlı büyümesine neden olabilir. Prednizolon kilo alma gibi bir çok yan etkiye yol açabilen bir steroiddir. Organ reddi ile başa çıkmak için benzer veya farklı yollarla işlev gören yeni ilaçlar geliştirilmektedir – bunlara takrolimus, mikofenolat ve rapamisin dahildir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst