Toprak Güveç Kapları Nasıl Kullanılır

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Güveç, özel killi topraktan imal edilen yemek pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanıldığı söylenemez ama, çoğu evlerin mutfak rafında kullanılmasını bekleyen bir toprak güveç’in varlığı gerçektir. Toprak güveç içerisinde beyaz ve kırmızı et yemekleri, sebze yemekleri, bakliyat yemekleri, deniz ürünleri, pilavlar, çorbalar ve hatta kekler pişirilebilir. Toprak güveç içerisinde yapılan yemekler fazlasıyle lezizdir, işin sırrı ise güveç içerisindeki yemekler düşük ısı kullanılarak pişirilir. O nedenle, güveç kullanmak için bol zamana ihtiyaç duyulduğundan, mutfaklarımızda yaygın kullanılmaz.
Piyasada satışa sunulan toprak güveçler sırlı ve sırsız olarak iki tip’dir. Güveçlerde sırlama işlemi, su sızdırmazlığı için yapılır. Yani, güveç kabının iç yüzeyi su ile temas ettiğinde erimeyen bazı maddeler ile kaplanır. Bu maddeler arasında az da olsa kurşun da bulunmaktadır. Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat etmeliyiz.

3b5324c6c10d3fea03a3dbdfc590c8ac.jpg


Toprak Güveç Nasıl Kullanılır?
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir. İçerisine güveçin büyüklüğüne göre 100 ila 200 gr. kadar yağ konur, hafif ısıtılmış fırın içerisine sürülür. Katı yağ kulanırsanız yağın erime süresi kadar beklenir, sıvı yağ kullanmışsanız güveç’in ısınma süresi kadar beklenir. Güveç fırından alınır ve bir tencere altlığı üzerine konur. Fırça veya bez yardımı ile erimiş yağ, güveç iç yüzeyine sürülerek emdirilir. Bir kaç saat bekledikten sonra güveç, sıcak su ile yıkanır ve ters çevrilerek kuruması sağlanır. Bu işlem hiç kullanılmamış güveçler için bir kez uygulanır.
Güveçler ocak üzerinde kendi kapakları veya uygun bir tencere kapağı ile düşük ısı da kullanılır. Fırın içerisinde ise, alüminyum folyo kullanarak güveç ağızını kapatarak kullanmak daha uygundur. Ocak üzerinden veya fırın içerisinden çıkartılan ısınmış güveç, soğuk zemin üzerine konmamalıdır. Güveç kabını çatlatmamak için mutlaka tencere altlığı kullanılmalıdır. Bir de, güveç içerisinde arta kalan yemeği bırakmayınız ve toprak güveçi yemek koruma kabı olarak kullanmayınız.

Alıntı :
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Çok teşekkürler canım.Belirtmişsin zaten.Güveçte yemek yapmak çok lezzetli ama zaman isteyen bir iş.Benim için düdüklü tencerelerim birebir.15-20 dk yemek pişiyor :hihi:

İstiyorum ama alıcam bende.Hafta sonları yaparım.Annemin güveçte yemekleri çok lezzetli olur -ciko

Teşekkürler güzel paylaşım için canım
 

ebrulii

Daimi Üye
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
3.455
Tepki
3.710
Puan
113
Yaş
34
Konum
SOMA'da Yaşıyorum
Annem çok fazla kullanmıyor ama ben çok seviyorum güveçte yapılan tatları teşekkürler paylaşım için lilimm
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
39
Konum
kayseri
ben güveçte sadece patlıcan kebabı yapıyorum.çok güzel oluyo ama kurşunlu olup olmadığı hakkında bilgim yoktu canım bunu araştırcam.bilgiler için teşekkürler...
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Epey kullanmıştım nasıl çatlattığımı hatırlamıyorum yakındır yenisini almam.Geciktirdiğim iyi olmuş ben kurşun olduğunu bilmiyordum.Paylaştığın için sağol Lili
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
güveçlerde yapılan yemeklerin tadıda bir başka oluyo..
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Teşekkürler lilişim güveçte türlü yemeginede bayılıyorum :panter:
 

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
güveçte olan yemek lezzetli oluyor ama sanki toprak kokusu geliyor gibi hissediyorum
 

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.921
Puan
113
Konum
Konya
Güveçte pişen yemeğe bayılırım.Zamanım olduğunda çoğu ymeği de onda pişiririm.İçi kaplamasız kullanıyorum.Ama balık güveçlerimin içi kaplı.Umarım kurşunsuzdur
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst