Toplumu tehdit eden ''AIDS''

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
AIDS'e karşı deniz yosunu

Brezilyalı bilim adamları, kıyıda yaşayan 'dictyota pfaffi' adlı bir deniz yosunundan elde edilen bir maddeyle AIDS virüsüne karşı bir jel geliştirdi.

Araştırmayı yapan ekibin başkanı immünolog Luiz Castello Branco, AIDS virüsünün cinsel yolla geçmesini engellemeyi amaçlayan mikrop öldürücü jelin, fareler ve rahim ağzında yaşayan canlı hücreler üzerindeki ikinci aşama deneylerinin önümüzdeki ay başlayacağını belirtti.

Rio de Janeiro kentindeki Oswaldo Cruz Enstitüsü'nde yapılan araştırmanın koordinatörü Branco, son üç yıldır yürütülen projenin ilk aşamasında, jelin yüzde 95 oranında etkili olduğunu söyledi.

"Büyük olasılıkla sonunda ürünün yüzde 50'nin üzerinde bir etkisi olacak" diyen Brezilyalı araştırmacı, tamamen Brezilya yapımı olan jelin yedi yıl içinde ticari ürün olarak piyasaya sürülmesinin beklendiğini söyledi.

Branco, Afrika'da yapılan deneylerde ürünün şimdiden, kıtadaki AIDS vakalarının yüzde 40 azaltılmasını sağlayacak şekilde yüzde 30 oranında etkili olduğunu belirterek, "Kadın, kocası bilmeden bu jeli kullanabilir. Şimdi ürünün güvenliğini ve ideal doz miktarını test edeceğiz" dedi.

HIV taşıyanların sayısı 39.5 milyon

BM AIDS'le Mücadele Programı, 21 kasım 2006'da yayımladığı yıllık raporunda AIDS'in yayılmaya devam ettiğini, dünyada HIV taşıyanların sayısının 39.5 milyona çıktığını açıklamıştı.

1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla yayımlanan raporda ise her gün 11 bin kişiye HIV bulaştığı belirtilerek yılda 4.3 milyon kişinin AIDS hastalığına yakalandığı vurgulandı.

Raporda, AIDS'e yeni yakalananların yüzde 40'ının 15-24 yaşındaki gençler
olduğuna dikkat çekildi.

İlk kez 1981 yılında ortaya çıkan AIDS, 2006'da 2.9 milyon kişinin ölümüne neden oldu.

Raporda, hastalığın özellikle yüzde 70'lik oranla eski Sovyet Bloku ile yüzde 12'lik oranla Güney Asya ve Güneydoğu Asya'da yayıldığı belirtildi.

Hastalığın Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da bulaşma oranının yüzde 12, Sahraaltı Afrikası'ndaysa yüzde 7 oranında arttığı, dünyanın diğer bölgelerinde bu oranın daha sabit kaldığı vurgulandı.

BM AIDS'le Mücadele Programı (UNAIDS), AIDS'in yayılmasına rağmen 2000-2001 yıllarından bu yana HIV taşıyan gençlerin sayısının başta Kenya, Fildişi Sahili, Malavi, Zimbabve ve Botsvana olmak üzere 11 ülkenin 8'inde azaldığını belirtti.

En fazla etkilenen bölge Afrika

HIV taşıyanların oranının yüzde 63, AIDS'ten ölümlerin yüzde 72 olduğu Afrika'nın AIDS'ten en fazla etkilenen bölge olmaya devam ettiğine de dikkat çekildi.

Raporda, AIDS'ten en fazla etkilenenlerin Afrikalı kadınlar olduğu belirtildi.

Sahraaltı Afrikası'nda HIV taşıyan yaklaşık 25 milyon kişiden yüzde 59'unun kadın olduğu vurgulandı.

Bu yıl 2.8 milyon Afrikalının AIDS'e yakalandığı ve 2.1 milyonunun bu hastalıktan yaşamını yitirdiği, bunun da tedavilerde kaydedilen başarılara rağmen dünyada AIDS nedeniyle ölümlerin yüzde 72'sine denk geldiği belirtildi.

Saharaaltı Afrikası'nda haziranda yaklaşık 1 milyon kişinin tedavi gördüğü, bunun da Aralık 2003'e göre 10 kat fazla olduğu kaydedildi.

47 milyon kişinin yaşadığı Güney Afrika'da, 240 bini 15 yaşın altındaki yaklaşık 5.5 milyon kişinin HIV taşıdığı, ancak birçoğunun bu virüsü taşıdığından haberdar olmadığı ve bu nedenle hastalığın bulaşma tehlikesinin arttığı vurgulandı.

2006'da HIV taşıyanların sayısı:

Dünya genelinde 37.2 milyonu 15-49 yaşındakiler, 2.3 milyonu yaşı 15'in altında olanlar olmak üzere 39.5 milyon. HIV taşıyan yetişkinlerin 17.7 milyonu kadın.

Sahraaltı Afrikası: 24.7 milyon
Kuzey Afrika ve Orta Doğu: 460 bin
Latin Amerika: 1.7 milyon
Karayipler: 250 bin
Kuzey Amerika: 1.4 milyon
Orta ve Batı Avrupa: 740 bin
Doğu Avrupa ve Orta Asya: 1.7 milyon
Doğu Asya: 750 bin
Güney Asya ve Güneydoğu Asya: 7.8 milyon
Okyanusya: 81 bin

2006'da AIDS'e yeni yakalananlar:

Dünya genelinde 4.3 milyon. Bunların 3.8 milyonu yetişkin, 530 bini çocuk.

Sahraaltı Afrikası: 2.8 milyon
Kuzey Afrika ve Orta Doğu: 68 bin
Latin Amerika: 140 bin
Karayipler: 27 bin
Kuzey Amerika: 43 bin
Batı ve Orta Avrupa: 22 bin
Doğu Avrupa ve Orta Asya: 270 bin
Doğu Asya: 100 bin
Güney Asya ve Güneydoğu Asya: 860 bin
Okyanusya: 7 bin 100


2006'da AIDS'ten ölenler

Dünya genelinde 2.9 milyon. 2.6 milyonu yetişkin, 380 bini çocuk.

Sahraaltı Afrikası: 2.1 milyon
Kuzey Afrika ve Ortadoğu: 36 bin
Latin Amerika: 65 bin
Karayipler: 19 bin
Kuzey Amerika: 18 bin
Batı ve Orta Avrupa: 12 bin
Doğu Avrupa ve Orta Asya: 84 bin
Doğu Asya: 43 bin
Güney Asya ve Güneydoğu Asya: 590 bin
Okyanusya: 4 bin
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
AIDS insandan insana nasıl bulaşır ?

Yanıt: AIDS; diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan farklı olarak, cinsel yol dışında kan yoluyla ve anneden bebeğe de bulaşır. Hastalıklı kişinin kullandığı araçlar (havlu, bardak gibi) ile ya da hasta kişiye sarılma, öpme ve tokalaşma ile bulaşmaz. Virüsü taşıyan kişiyi ısıran sivrisinek ve benzeri böcekler ısırdıkları diğer kişilere bu virüsü bulaştırmaz. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar AIDS oluşumunu kolaylaştırır.

AIDS hastalığı, HIV adında bir virusun (mikrop) insandan insana korunmasız (prezervatif) cinsel ilişki, kan yoluyla ya da anneden bebeğe geçmesi ile oluşur. AIDS hastalığının kuluçka dönemi on yıl gibi uzun bir döneme yayılabilir. HIV virusunu alan daha aıds tanısı almamış kişi ya da hastalığı taşıyan kişi yıllarca virusu pek çok insana bulaştırabilir. Bir genel kadının HIV virusunu ortalama 1000 kişiye bulaştırabileceği tahmin edilmektedir. Korunmasız cinsel ilişki, kontrolsüz kan nakilleri nedeniyle hastalık halen dünyada hızla yayılmakta, virüsü taşıyan veya aktif olarak AIDS hastası olanların sayısı milyonlara ulaşmaktadır.

AIDS dışında cinsel yolla bulaşan hastalık var mıdır? Korunmak için ne gibi önlemler almak gerekir ?

Yanıt: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), koruyucu bir önlem alınmaksızın gerçekleşen cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir grup hastalıktır. Sayıları 20’den fazladır. En çok bilinenleri; frengi, bel soğukluğu ve AIDS ve son yıllarda giderek artan hepatit b’dir. Bu hastalıklar, cinsel yolla bulaşmalarına karşın, yaptıkları hastalıklar yalnızca cinsel organlar ve idrar yollarında belirti vermekle kalmaz, diğer organ ve sistemleri de etkiler. Örneğin; hepatit b karaciğeri, AIDS ise bağışıklık sistemini bozmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını kolaylaştıran faktörler, sık eş değiştirmek, birden fazla sayıda cinsel eşe sahip olmak, kimlerle ilişkisi olduğu bilinmeyen kişilerle ilişkiye girmektir.

CYBH’dan korunmak için güvenli cinsel ilişkiler kurmak, tek eşli olmak, CYBH’lar açısından risk taşıyan kişilerle cinsel ilişkiye girmemek, ilişki sırasında kondom kullanmak gerekir.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst