Tokat/Turhal 60

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak
b-122955-tokat_turhal.jpg







turhal.jpg




tokat-turhal.jpg


DSC03512.jpg


TURHAL'I ZİYARETİNİZ DE:

***Turhal'a geldiğiniz de Kale'ye çıkıp gezer ve gezdiğiniz yerde şehri kuşbakışı izlersiniz.
***Cumhuriyet caddesi ve çarşının diğer bölümlerinde tur atıp, alış veriş mağazalarını gezebilirsiniz.
***Yenişehir'e doğru yürüyerek gezmenin yanında bir de spor yapmış olursunuz.
***Milli Egemenlik Parkını gezer, Kılıç tepelerinde(Aşıklar tepesi) oturup, dinlenebilirsiniz. Ayrıca çay bahçelerinde sıcak gözleme yanında çay veya ayran içebilirsiniz.
***Sinemaya gider vizyondaki en son filmleri seyredebilirsiniz.
***Yazın Olimpik yüzme havuzunda yüzer ve güneşlenirsiniz. Denize gidemeyenler için ideal dinlenme yeridir.
***Yaz mevsimleri kurulan Lunaparka gider çocuklar gibi eğlenirsiniz.
***Kesikbaş Camisi ile Türbesini ziyaret edebilirsiniz.
***Yeşilırmak kenarın da gezinti yapıp, banklarda oturup dinlenebilirsiniz.
***Beş Asırlık Tarihi Kocakavak'ı görmeye gidebilirsiniz.
***Şelale tepesine çıkıp, yemek yer, çay içer ve piknik yapabilirsiniz. Çok güzel manzaralı şehre hakim Tepeden Turhal'ı seyrederek güzel vakit geçirmeniz yanında temiz havayı soluyarak dinlenebilirsiniz.
***Şenyurt beldesinde Dev'ini (Devler Kuyusu) mağarasını ziyaret edersiniz. Bu mağara ile ilgili rivayette Peygaberimiz(SAV)'in ve Hz.Ali (R.A.) adları geçmektedir.(Şu anda turizme açık değil ama, açılması için çalışmalar sürdürülüyor.)12 km.
***Kat beldesinde Türbe ziyareti ile şifalı suda banyo yapıp dua edebilirsiniz. Ayrıca eğlence ve dinlenme yerlerinde piknik yaparak güzel vakit geçirirsiniz. 25 km.
***Çaylı beldesinde Hubyar Sultan Kuyusunu ziyaret eder, burada piknik yapabilirsiniz. 7 km.
***Pazar ilçemizdeki Dünyaca ünlü Ballıca mağarasını gidip ziyaret edebilirsiniz.32 km.
***Zile ilçemize gidip Tarihi Zile kalesini ve eski konakları görebilirsiniz.17 km
***Fırat mesire yerine gidip, piknik yapar, oksijeni bol çamlar altında dinlenirsiniz. Alabalık havuzlarından canlı alabalık alabilirsiniz yada oradaki lokantalarda yersiniz.
 
OP
Kristen Stewart

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak
Tokat/Turhal

TARİHİ KONUM
Yeşilırmak havzasında, Karadeniz bölgesinin orta bölümünün yerleşime en müsait yerinde kurulan Turhal ,İç Anadolu'yu Karadeniz'e , Doğu Anadolu'yu batıya bağlayan yolların kesiştiği yerde kurulmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki nüfusuyla küçük bir yerleşim yeri iken 1944 yılında ilçe olan Turhal ; bugün yüzbini aşan nüfusu, konumu ekonomik yapısı ile ülkemizin en hareketli yerleşim yerlerinden birisi haline gelmiş, adı geleceğin vilayetleri arasında geçer olmuştur.

Antik çağlarda Pontus Galatikus, ustus polemoniakus, Komona Pontik gibi adlarla anılmış olan Turhal'ın tarihinin binlerce yıl ötelere gittiği anlaşılmaktadır. M.Ö. 3000 yıllarında Mezapotamya'da yaşayan Sümer alfabesi ile yazılmış iki kitabenin Turhal Kalesinde bulunduğundan söz edilmesi, Turhal'ın tarihinin 5000 yıl önceye gittiğini göstermektedir. Kesin olmamakla beraber Turhal, Kasiura, Gayura, Turnalit isimleri taşımıştır.

Turhal Binlerce yıldan beri ilgi odağında olmasının neticesinde sayısız savaşların sonucunda farklı yönetimlerde kalmıştır. M.Ö. 745 yıllarında Asurlular M.Ö. 7000 yılarında Kimmerler, M.Ö. 612 yıllarında Medler, M.Ö. 546 yıllarında ise İran asıllı Persler bu çevreyi (yöreyi) yönetimleri altına almışlardır.İskender'in ortadoğu seferi ardından büyük bir baskı dönemi yaşayan Anadolu eyaletleri, komutanlar arasında bölüşülmüş; Pers soylularından Ariaretes, Gaziura'yı (Turhal) başkent yapmıştır.Bizans sınırları içerisinde olduğu yıllarda küçük bir yerleşim birimi olan Turhal, Beylikler döneminde Eratna Beyliği sınırları içinde idi. 1399'da ilk kez Osmanlıların eline geçti. Ankara savaşından sonra Timur'un çekilmesi ile birlikte 1413'te kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. 19. yy 'ın II. yarısında yöreyi etkileyen en önemli olay göçmenlerin gelişi idi. 1854-1878 Kırım savaşı, 1855-1859 Şeyh Şamil ayaklanması ve 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra Anadolu'ya gelen Balkan ve Kafkas göçmenlerinin bir bölümü Turhal yöresine yerleştirilmişlerdir.Mütareke ve milli mücadele yıllarında Turhal, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün önderliğinde tüm varlığını ortaya koymuş, Kurtuluş Savaşında yüzlerce şehit vermiştir.

Zengin ve engin bir tarihe sahip olan bu güzel ilçe, Cumhuriyet döneminde de önemli ünlere olaylara şait olmuştur. yurt ekonomisinde de önemli bir yere ve paya sahiptir. Temeli 1933'te dönemin Sanayi Bakanı Celal Bayar tarafından atılan ve açılışı 1934 yılında İsmet İnönü tarafından yapılan ve dünyanın en kaliteli şekerini üreten Turhal(Muammer Tuksavul) Şeker Fabrikası, Turhal Makina Fabrikası yöreye hayat vermiştir. Son yıllarda konfeksiyon (tekstil) alanında gerçekleşen yatırımlar, Antimuan madeni, Kevser süt ve yem fabrikaları ülke ve ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.





COĞRAFİ KONUM
Turhal, Karadeniz Bölgesinin , Orta Karadeniz Bölümünde yer almaktadır. Turhal 40'-18' kuzey enlemi ile 36'-06 Doğu boylamının kesiştiği yerdedir. Yüzölçümü 911 km2 dir. Şehir merkezi rakımı 493 tür. Yeşilırmak vadisinde bulunan Turhal ilçesi ; etrafı dağlar ve yüksek tepelerle çevrili 3 km genişliğinde 9 km uzunluğunda bir ova üzerinde bulunmaktadır. Çevredeki belli yükseltiler Kesicik Tepe( 1450m), Kamalı Çal Tepe(1200m), Mercimek Tepe(1201m) Yeşilırmak Havzasında her yönden önemli olan Turhal Çöküntü alanı, Yeşilırmak ve ve yeşilırmaka karışan yan derelerin getirdiği malzeme ve aleviyonların birikmesinden meydana gelmiştir. Ovada ki yükseltiler batıdan itibaren sıralanan İskele Tepe, Kale Tepe, Varvara Tepesi, Eğer Tepe dikkati çeker.

Kuzeyinde Amasya ili Erbaa ilçesi, güneyinde Pazar ilçesi , batısında Zile ilçesi , doğusunda Tokat il merkezi yer almaktadır. Tokat'a uzaklığı 46km dir .Turhal nüfusu itibariyle Tokat ilinin en büyük ilçesidir. Türkiye'nin en uzun akarsularından biri olan Yeşilırmak Turhal'ın şehir merkezinden geçmektedir.

İlçede mevcut ormanlık ve fundalık alanların toplamı 40.386 ha., tarım alanlarının toplamı 35.380 ha., çayır ve meralarının toplamı 8.908 ha., tarım dışı arazilerin toplamı 6.426 ha. dır. İlçenin en büyük su kaynağı Yeşilırmaktır. Köse Dağı'ndan çıkan Yeşilırmak 365 km'de Almus Barajına ulaşır, daha sonra Tokat'tan geçerek Kazova'ya girer. Buradan Turhal Ovası'nı geçerken Dazya ve Kuruçay derelerini de alır. Amasya ilinde Çekerek Irmağı ile birleşerek devam eder. Turhal İlçesi Karadeniz iklimine geçiş bölgesindedir. Bu nedenle ılıman bir iklim tesiri altındadır. Ortalama yıllık sıcaklık kışın -3 ve +5 derece, yazın ise 13-35 derece arasında değişir.


İKLİM YAPISI
Turhal İklim özelliğinde; denize olan uzaklığın ve yükseltinin etkisi önemlidir. İlçemizde orta Karadeniz iklimi ile iç Anadolu bölgesi iklimi arasında bir geçiş iklimi görülür bu nedenle genelde ılıman bir iklime sahiptir. Genel olarak yaz mevsimi alçak alanlarda sıcak ve kurak yüksek yerlerde serin geçer. Yeşilırmak vadisi boyunca iç kesimlere ulaşana Karadeniz'in nemli havası beklenmedik zamanda yağışa dönüşebilir. Kış mevsimi soğuk ve kar yağışlıdır. Kuzeyden güneye yükseltinin artması nedeniyle önemli farklılıklar görülür. Güneye doğru kış mevsimi daha sert bir karakter gösterir. En soğuk aylar ocak , şubat en sıcak aylar temmuz ve ağustos dur. Yıllık ortalama sıcaklık 12-9 derecedir. En az yağışı yaz mevsiminde alan Turhal da yıllık yağış miktarı 413,3 mm dir. Yaz aylarında poyraz kuzeyden eserken, bazen güneyden sam yeli rüzgarı eser. Kışın kuzeybatıdan karayel kuzeyden yıldız eser ilk baharda ise lodos görülür.

Geçiş bölgesi iklim özelliklerini Taşıması nedeniyle, Turhal ve çevresinde, Karadeniz iklim özelliklerini yansıtan ormanlar (çam, kayın, ceviz, çınar, meşe, kızılcık, dağ kavağı vb) görülür. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde ise bozkır bitki örtüsünün çeşitleri hakimdir. Genel olarak her iklim türünde görülen tarım ürünleri yetiştirilebilir.

İDARİ YAPI
Tokat sancağına bağlı bir bucak merkezi iken 1923 mülki taksimatında da Tokat vilayeti sınırları içinde bucak olarak yer almıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında kale etrafında kümelenmiş, 6 mahallesi ve nüfusu 3000 civarında bir yerleşim yeri iken 1934 yılında şeker fabrikasının hizmete girmesinden sonra her alanda önemli gelişmeler kaydeden Turhal, 1942 yılında ilçe olmuştur. Köylerden, ilçelerden, illerden yoğun bir göç alarak 100 bine ulaşan nüfusu ile 40 vilayetten büyük bir ilçe haline gelmiştir. Dünün küçük kasabası, bugünün 30 mahallesi ile geniş bir alana yayılmış; Yeşilırmak’ın her iki yakasında genişlemeye devam etmektedir. Şeker fabrikası yapılıncaya kadar geçen süre zarfında Turhal’ın nüfusu net olarak bilinmemekle beraber yeterli gelişme ve nüfus artışının olmadığı ortadadır. Ancak 1935 yılı itibariyle 5687 olan nüfusun yıllar itibariyle hızlı bir artış gösterdiği görülmektedir Turhal, Tokat İlinin nüfusu en çok olan ilçesidir. 1997 yılı genel nüfus sayımına göre nüfusu 116.351'dir. Bunun %72'si olan 83430 kişi şehir merkezinde, %28'i olan 32.921 kişi köy ve kasabalarda yaşamaktadır. İlçemizde km²'ye 128 kişi düşmektedir. İlçe nüfusunun %90'ı okur yazardır. İlçemizde yıllık nüfus artış oranı 1.50'dir. Köy ve kasabalarda halkın %95'i çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. İlçe merkezinde oturanların bir kısmı yine çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşırken, diğer bir kısmı fabrika ve kamu kuruluşları ile diğer özel işyerlerinde çalışmaktadır. Bu tabloya göre oranlama yapılırsa nüfusun %82'si çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmakta, %12'si esnaf ve %6'sı memur ve işçidir.

İlçemizde 5 kasaba ile birlikte 48 köy bulunmaktadır. Bu köylerle birlikte 22 adet mezra konumunda yerleşim alanı bulunmaktadır. İlçe merkezinde 30 mahalle mevcuttur. Meskenler genellikle betonarme yapıdır. Köylerde ise kerpiç ve ahşap yapılar çoğunluktadır.


SOSYAL DURUM
İlçemizdeki hızlı nüfus artışı konut sorununu da beraberinde getirmektedir. Buna karşılık 55'e yakın yapı kooperatifi üyelerine konut sağlama çabası içerisindedir. İlçe halkının sosyal yaşantısı sadedir. Özellikle eğlence yerlerinin olmaması nedeniyle halk bu gereksinimini televizyon yoluyla gidermektedir. İlçemizde istihdama yönelik işyerleri olarak başta Turhal Şeker Fabrikası ve Makina Fabrikası bulunmaktadır. Bunun yanı sıra özel sektöre ait diğer fabrikalarda çalışanların dışında halkın bir kısmı ticaret ve küçük sanayi ile, diğer kısmı ise tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. İlçe merkezinde; 1 adet kütüphane, Milli Eğitim Yayınevi, 14 gazete bayii, 2 adet spor sahası, 1 adet stadyum, 1 adet kapalı spor salonu, 3 adet gazete, 2 adet yerel televizyon kanalı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 4 adet kamu kuruluşlarına ait sosyal tesis ve 8 adet banka şubesi bulunmaktadır.

 
OP
Kristen Stewart

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak
Hadi canım:)

Akraban falan mı var canım,şelalede ne işin vardı kız

Altınd amı gezdin üstünde mi :kptmya:

Piknik yapması güzel oluyor değil mi orda..Bizde çok çıkardık..Hatta amcamın kızı şelalenin üstünde yaptı düğününü..-hmm
 
Katılım
5 Ekim 2010
Mesajlar
1.273
Tepki
914
Puan
113
Konum
ANKARA
2.üniversitemi orda okudum da ...şelalenin üstünde az mı çekirdek çitlerdik yaaawww ..:dertli: ayaklarımı taburelere atar seyrederdim turhalı valla her gün ..:dertli:
 
Katılım
5 Ekim 2010
Mesajlar
1.273
Tepki
914
Puan
113
Konum
ANKARA
bi balkonumuz vardı manzaralı ..her akşam çay keyfi yapardık ev arkadaşımla ..okuldaki günümüzü çekiştirirdik ...sabaha kadar gülmekten çatlaya çatlaya uykusuz kalıp giderdik okula ...anılarım depreşti yaaaww:mendil:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst