Tırnaklarınız sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Tırnağınızda oluşan bazı değişimlerin aslında size sağlıksal mesajlar verdiğini biliyor muydunuz? İşte sağlık problemleri ve tırnaklarda kendilerini nasıl gösterdikleri...

tirnak-sagligi-mkle.jpg


Tırnaklar her parmağın ucunda yerleşen, parmak uçlarını koruyan, küçük cisimleri tutmaya yardımcı olan, saça benzer şekilde oluşan, keratinize hücrelerin yoğun ve belirgin olduğu bir yapıdır. Tırnaklar yarı saydam oldukları için alttaki damar ağı nedeniyle pembe renkli görülürler. Tırnaklar altlarındaki tırnak yatağına sıkıca yapışıktırlar. Tırnakların sinirleri ve lenf sistemleri de iyi gelişmiştir. El tırnakları 5-6 ay, ayak tırnakları ise 10-12 ayda dipten uca kadar uzayabilirler. Tırnakların mantar gibi kendi hastalıkları olduğu gibi sedef, ekzema gibi bazı deri hastalıklarında etkilenir ve bozulurlar. Ayrıca deri dışı bazı organların hastalıkları da tırnaklarda çeşitli değişikliklere neden olurlar. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Buket Pençe, iç organ hastalıklarında en sık görülen tırnak değişiklikliklerini anlatıyor.

Tırnakta boşalma (Onikolizis)

Tırnağın yatağından ayrılmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozukluklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terlemelerde görülen bu bozukluğu çeşitli travmalar, takma tırnaklar, fazla güneşte kalmak da başlatabilir veya şiddetlendirebilir. Tırnağını uzatanlarda kendiliğinden de onikolizis oluşabilir.

Tırnak kırılmaları

En sık nedeni dolaşım bozukluğu ve demir eksikliği anemisidir. Ayrıca tırnakların uzun süre suda kalması, sabun, deterjan ve kimyasal maddelere aşırı maruziyet de tırnak kırılmalarına neden olur.

Tırnaklarda tabakalanma (onikoşizi)

Tırnakların ucunun baklava hamuru gibi tabakalara ayrılmasıdır. Bazı kan hastalıklarında (polisitemi), AİDS hastalığında ve bazı pankreas hastalıklarında (glukagonoma) görülür. Tırnakların sık sık ıslatılıp kurumaları, oje, aseton, aşırı manikür ve travmalarla da oluşur.

Sarı tırnak sendromu

Tırnaklarda öncelikle büyüme durur, birkaç ay sonra ise tırnaklar sarı veya yeşilimsi bir renk alır. Kalınlıkları bazen normal, bazen biraz daha kalın olur. Tırnak ayrılmaları, bombelenme, tabakalanma da olabilir. Parmak uçlarında,yüzde, topuklarda şişme (ödem) oluşur. Ayrıca bu sendromda akciğer ve plevra (akciğer zarı) hastalıkları da bulunur. Bu üç belirti en sık immün sistem yetmezliklerinde, bazı ilaçların kullanımında (penisilamin), sinir sistemi hastalıklarında(Guillan-Barre), meme, akciğer, mesane kanseri ve lenfomada görülür.

Enine çukur çizgiler (Beau çizgileri)

Tırnağın oluşumunda geçici duraklama nedeniyle kızıl, kızamık, kabakulak, zatürre, grip, tifüz, yılancık, sarılık gibi enfeksiyonlarda sıklıkla görülür. Kötü beslenme, kalsiyum, çinko, B3 vitamini eksiklikleri, tırnak çevresi hastalıkları, hormonal hastalıklar, dolaşım bozuklukları (Raynaud), dapson, retinoid gibi ilaçların kullanımı, arsenik, talyum, flor zehirlenmeleri, sistemik lupus hastalığı nedenleri arasındadır. Bu bozukluk sadece birkaç tırnakta ise tırnağı sık sık geriye itmek, zorlayıcı manikür, kola turnike uygulaması,ortopedik sorun gibi lokal nedenlerle oluşur.

Kaşık tırnak (koiloniki)

Tırnak kaşığın içi gibi çukurlaşır. Demir eksikliği anemisi, polisitemi, koroner hastalıklar, hormon hastalıkları (akromegali, guatr, diabet), sifiliz, mantar hastalıkları, Raynaud hastalığı, beslenme bozukluğu, bağ dokusu hastalıkları (skleroderma), kimyasal maddelerle temas, sürekli klavye kullanımı ve sedef gibi cilt hastalıklarında görülür. Normal çocukların ayak tırnaklarında da olabilmekte ve bunlar kendiliğinden düzelmektedir.

Çomak Parmak(Hipokrat Parmağı)

Parmaklar trampet bagetine benzer. İlk kez milattan önce 1. yüzyılda Hipokrat, bir akciğer hastasında(ampiyem) tarif etmiştir. En çok parmak uçları ve dudakları moraran(siyanozlu) kalp hastalarında veya akciğer hastalarında görülür. Ayrıca karaciğer sirozu, kolitis ülseroza (barsağın iltihabi bir hastalığı), ve tiroid hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Dolaşım bozukluğu veya bazı tümörler gibi lokal hastalıklarda da birkaç parmakta görülür.

Tırnaklarda küçük kanama çizgileri(Splinter hemoraji)

Tırnak altına kıymık batmış gibi görünür. Kalp içindeki zarın enfeksiyonu (bakteriyel endokardit), yüksek irtifada yaşamak, bağ dokusu hastalığı, siroz, barsak solucanları(trişin), romatoid artrit, mide ülseri, hipertansiyon, sedef gibi deri hastalıkları, diyaliz hastalarındaveküçük travmalardan sonra görülebilir.

Tırnakta beyaz lekeler (Lökoniki)

Kısmen veya tüm tırnakta, nokta veya çizgi şeklinde, doğumda veya sonradan olabilir. Tüberküloz, nefrit, lenfoma, donuk yaralanması, kanser ****stazları, tifo, siroz, cüzam, ülseratif kolit, tırnak yeme, kanser ilacı kullanımı, sert manikür nedeniyle görülebilir.

Alıntıdır!
 
G

guzelcem

Misafir
sağol canısı ayyyy ben et ve tırnak yiyorum hele strese yada aşırı sinirlendiğimde kemiriyorum tırnaklarımı:kizdim::kizdim::(
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Canım yapmamaya gayret et. Hatta onlar için ojeler bile var. İstersen al kullan:eek:
 

füreyya

Daimi Üye
Katılım
1 Eylül 2011
Mesajlar
2.315
Tepki
2.323
Puan
113
Konum
...
tırnakların çizgi çizgi olması neden kızlar biliyorsanız yazın :ne:

selam, A vitamini eksikliğine bağlı olabiliyor.
ama a vitaminini dikkatli kullanmak lazım.yüksek dozu zararlı
yalnız ben kullandım ben de etki etmedi.
çok çizgili benimkiler hala
 

füreyya

Daimi Üye
Katılım
1 Eylül 2011
Mesajlar
2.315
Tepki
2.323
Puan
113
Konum
...
Benimkiler çok çizgili değil ama yinede varlar merak ettim başka bir şeyden midir diye

cnm sen gene de doktora git mantar olmadığını kesinleştir.
çünkü tırnak mantarı olmuşsan tedavisi başka. ama mantar genelde tek bir tırnakta olur.çoğunluğunda varsa büyük ihtimal zararsız birşey.
 

bayankaçık

Yeni Üye
Katılım
25 Mart 2013
Mesajlar
11
Tepki
9
Puan
3
Yaş
43
Konum
İstanbul
cnm sen gene de doktora git mantar olmadığını kesinleştir.
çünkü tırnak mantarı olmuşsan tedavisi başka. ama mantar genelde tek bir tırnakta olur.çoğunluğunda varsa büyük ihtimal zararsız birşey.

Teşekkürler canım ilgin için tüm tırnaklarım öyle yapılarında hafif çizgiler var mantar olduğunu bende sanmıyorum :findikim: Yapısında bir zayıflık var zaten çizgilerde ondan sanıyorum
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst