Temizlik malzemelerini çocuklardan uzak tutun!

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
660411_detay.jpg


Ev temizlik malzemelerini kesinlikle çocukların ulaşamayacağı ve bulamayacakları şekilde saklayın. Kullanacağınız zaman da dikkatli davranın..

Çocuğun, unutkanlıkla ortada bırakılmış bir temizlik maddesini içmesi, şişelere konulmuş bir takım temizlik ürünlerini yanlışlıkla yutması gibi riskler sıklıkla görülen ev kazaları arasında yer alıyor. Op. Dr. A. Nadir Tosyalı, temizlik ürünleri gibi yakıcı madde içimlerinin çocuğa herhangi bir zarar vermeyeceği gibi, üçüncü derece yemek borusu yanığı ile sonuçlanabileceğini belirtiyor. Kimyasal madde içimi sonucu mide borusu yaralanmaları da çok sayıda çocuğun sakat kalmasına ya da hayatını kaybetmesine sebep olabiliyor.

Op. Dr. Tosyalı, “Çocuklarda yemek borusu yanığı, asit içeren kireç çözücülerin ve yağ çözücü olarak kullanılan kuvvetli alkali içeren temizlik malzemelerinin, yanlışlıkla, az miktarda da olsa içilmesi sonucu gelişiyor. Çamaşır suları ve kullanılan diğer deterjan tipi temizlik malzemelerinin içilmesi sonucu gelişebilecek yanıklar ise yüzeyseldir ve kalıcı hasara neden olmazlar” diye bilgi veriyor.

Yemek borusu yanığı belirtilerini anlatan Op. Dr. Tosyalı, “Yakıcı maddenin alınmasından sonra, erken dönemde hiçbir belirti olmayabilir. Ancak hastanın tükürüğünü yutamaması, ağızdan salya gelmesi, kusma, kanlı kusma, ağız ve hatta göğüs çevresinde yanık yaraları, solunum güçlüğü belirtileri de görülebilir. Kimyasal madde içen hastalarda aksi kanıtlanıncaya kadar ‘yanık var’ muamelesi yapılmalıdır” diyor. Op. Dr. Tosyalı, çocuklarını bu tehlikeden korumak isteyen anneler için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları sıralıyor:

1-Ev temizlik malzemelerini kesinlikle çocukların ulaşamayacağı ve bulamayacakları şekilde saklayın. Kullanacağınız zaman da dikkatli davranın.
2-Temizlik malzemelerini ve artıklarını meşrubat şişesi, saklama kabı, bardak, fincan, kase vb kaplara koymayın.
3-Çocuğunuzun yakıcı madde içtiğini görürseniz ya da içtiğinden şüpheleniyorsanız, kesinlikle kusturmayın. Süt, yoğurt, ayran, su vb içirmeye çalışmayın. Bu yöntemler travmanın şiddetini daha da artırmaktan başka bir işe yaramaz.
4-En kısa sürede, çocuk cerrahisi kliniğinin bulunduğu sağlık kuruluşuna başvurun.

Alıntı :
 
OP
L

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
"Temizlik ürünleri gibi yakıcı madde içimleri bazen çocuğa herhangi bir zarar vermez ama bazen de üçüncü derece yemek borusu yanığı ile sonuçlanabilir. Kimyasal madde içimi sonucu mide borusu yaralanmaları da çok sayıda çocuğun sakat kalmasına ya da hayatını kaybetmesine sebep olabiliyor."

Yemek borusu yanığı nasıl olur?
“Çocuklarda yemek borusu yanığı, asit içeren kireç çözücülerin ve yağ çözücü olarak kullanılan kuvvetli alkali içeren temizlik malzemelerinin, yanlışlıkla, az miktarda da olsa içilmesi sonucu gelişiyor. Çamaşır suları ve kullanılan diğer deterjan tipi temizlik malzemelerinin içilmesi sonucu gelişebilecek yanıklar ise yüzeyseldir ve kalıcı hasara neden olmaz.”

Yemek borusu yanığı belirtileri
“Yakıcı maddenin alınmasından sonra, erken dönemde hiçbir belirti olmayabilir. Ancak hastanın tükürüğünü yutamaması, ağızdan salya gelmesi, kusma, kanlı kusma, ağız ve hatta göğüs çevresinde yanık yaraları, solunum güçlüğü belirtileri de görülebilir. Kimyasal madde içen hastalarda aksi kanıtlanıncaya kadar ‘yanık var’ muamelesi yapılmalıdır.”
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Allah korusun canımya :uzgun:

Çok faydalı bilgiler.Onlar deterjanların zararlı olduğunu nerden bilsinler.Mümkün olduğunca uzak tutmalı ve zararlarından bahsetmeliyiz
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst