Temel Hamur Tarifleri

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
588018640508.jpg

Şuale hamuru

100 gram tereyağı
1 su bardağı su +süt karışımı
Yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 su bardağı tam buğday unu
4 adet orta boy yumurta(oda sıcaklığında)

Yapılışı
Kalın tabanlı çelik tencereye tereyağı ve süt/su karışımını aktarın. Şekeri ve tuzu da ilave edin. Kısık ateşte
karıştırarak pişirin. Kaynadığı zaman unu ilave edin. Hemen toparlanacak, hamur kıvamına gelecektir. Karıştırmaya devam edin. 5 dakika daha pişirin. Ateşten alın ve ılınmaya bırakın. Teker teker yumurtaları ekleyin. Kıvamı ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Sıkma torbasına yerleştirin ve istediğiniz şekilde aralıklarla yağlı kağıt serili tepsiye sıkın. Fırını önceden ısıtmayı unutmayın sakın! Önce puf puf kabarmaları için
200 derece fırında 10 dakika, ardından ısıyı 170 dereceye (orta ısıya) düşürerek 10 dakika iyice kızarana dek pişirin. Hemen fırından çıkarın. Ama bir süre ellemeyin ki, sönmesinler. Ilındığı zaman, içine istediğiniz içi yerleştirerek servis yapın. Özellikle beyaz un kullanmadan denemenizi tavsiye ederim. Tek başına bile tüy kadar hafif ve bir o kadar da lezzetliler.

---------------------------------------------------------------

ualehamuru.jpg


Şuale hamuru-2

1 su bardağı su
100 gr tereyağı
1 yemek kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
1 su bardağı elenmiş un
3 veya 4 yumurta

Şuale hamuru
Su, tereyağı, tozşeker ve tuzu bir tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başlayınca elenmiş unu bir kerede içine atıp karıştırarak 3-4 dakika pişirin. Ocaktan alıp birkaç dakika bekletin. Hamur ılınınca yumurtaları teker teker ekleyin ve mikserle iyice karıştırın. Krema sıkma torbasına doldurup yağlı kağıt serili fırın tepsisinin içine belirli aralıklarla top şeklinde sıkın. Şuale hamuru artık hazır, afiyet olsun.

Alıntıdır...
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
82df70de.jpg


Tart hamuru

Tart hamuru nasıl hazırlanır...

215 gr un
55 gr pudra şeker
125 gr soğuk tereyağı
1 yumurtanın sarısı

Tart hamuru için unu bir kaba eleyin. Pudra şekerini ekleyip harmanlayın. Küp şeklinde kesilmiş tereyağını ilave edip ekmek kırıntısı görünümünde oluncaya kadar parmak uçlarınızla karıştırın. Yumurta sarısını ilave edip yoğurun. Hamuru streç folyoya sarıp buzdolabında 1 saat bekletin. Hamuru iki yağlı kağıt arasında tart kalıbından daha büyük açın. Üstte bulunan yağlı kağıdı kaldırın. Altta bulunan yağlı kağıtla birlikte hamuru yağlanmış tart kalıbı üzerine ters çevirerek alın. Elinizle hafifçe bastırarak hamuru kalıbın içine yerleştirin. Yağlı kağıdı hamurun üzerinden alın. Kenarından taşan hamuru bıçakla kesin. Üzerini çatalla ara ara delin. Üzerine yağlı kağıt serip ağırlık yapması için kuru bakliyat serpin. (Küçük tart kalıbı veya tartölet kalıbı kullanacaksanız hamuru kalıp sayısı kadar bezelere bölün. Her birini kalıp büyüklüğünde açarak kalıplara yerleştirin.)

Kakaolu tart hamuru
200 gr un
55 gr pudra şeker
1 yemek kaşığı kakao
125 gr soğuk tereyağı
1 yumurtanın sarısı

Tart hamuru için unu bir kaba eleyin. Pudra şekeri ve kakaoyu ekleyip harmanlayın. Küp şeklinde kesilmiş tereyağını ilave edip ekmek kırıntısı görünümünde oluncaya kadar parmak uçlarınızla karıştırın. Yumurta sarısını ilave edip yoğurun. Hamuru streç folyoya sarıp buzdolabında 1 saat bekletin. Hamuru iki yağlı kağıt arasında tart kalıbından daha büyük açın. Üstte bulunan yağlı kağıdı kaldırın. Altta bulunan yağlı kağıtla birlikte hamuru yağlanmış tart kalıbı üzerine ters çevirerek alın. Elinizle hafifçe bastırarak hamuru kalıbın içine yerleştirin. Yağlı kağıdı hamurun üzerinden alın. Kenarından taşan hamuru bıçakla kesin. Üzerini çatalla ara ara delin. Üzerine yağlı kağıt serip ağırlık yapması için kuru bakliyat serpin. (Küçük tart kalıbı veya tartölet kalıbı kullanacaksanız hamuru kalıp sayısı kadar bezelere bölün. Her birini kalıp büyüklüğünde açarak kalıplara yerleştirin.)

99ba10e3.jpg


Tart hamuru 2

Klasik hamur bizden, zenginleştirmek sizden...

2 su bardağı un
125 gr margarin
1 çay bardağı pudraşeker
1 yumurtanın sarısı
3 çorba kaşığı buzlu su


tarthamuru1.jpg

Elenmiş unu ve buzdolabında soğutulup küp şeklinde kesilmiş tereyağını mutfak robotunda ekmek kırıntısı haline gelinceye kadar karıştırın

tarthamuru2.jpg

Karışıma 1 yumurtanın sarısı, mutfak robotunda ince çekilmiş pudraşeker ve buzlu suyu hızlı hareketlerle ilave edip tekrar karıştırın. Çok fazla yoğurmadan pürüzsüz bir hamur elde edin.

tarthamuru3.jpg

Hamuru top haline getirip streç folyoya sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin. Hamuru un serpilmiş tezgahta merdane ile yağlanmış tart kalıbının içini ve kenarlarını saracak büyüklükte açın ve kalıba yerleştirin. Hamurun fırında fazla kabarmaması için tabanını çatalla delin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirin.

Böreklik yufka

Klasik hamur bizden, zenginleştirmek sizden...

4 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
2 çorba kaşığı sirke


boreklikyufka1.jpg

Unu bir kaba eleyin. Ayrı bir kapta yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt, karbonat ve sirkeyi çırpma teli ile çırpın. Unun ortasını havuz gibi açın. Sütlü karışımı ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.

boreklikyufka2.jpg

Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir ortamda 20 dakika bekletin. Bezelere ayırın. Hamur bezelerini tezgahın üzerine alın. Nişasta serpiştirip ince yufkalar şeklinde açın.

Pizza hamuru

Klasik hamur bizden, zenginleştirmek sizden...

1.5 su bardağı ılık su
5 gr yaş maya
1 çorba kaşığı tuz
4 su bardağı un


pizza1.jpg

Ilık su ve yaş mayayı bir kapta maya iyice eriyinceye kadar karıştırın. 1 çorba kaşığı tuz ekleyip tekrar karıştırın.
pizza2.jpg

Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Mayalı suyu azar azar ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında en az 3 saat bekletin. Dinlendirdikten sonra hamuru kenarlarından tutup parmak uçlarınızla açın. Un serpilmiş tezgaha alıp parmaklarınızla bastırarak dilediğiniz kadar büyütün.

Pandispanya hamuru

Klasik hamur bizden, zenginleştirmek sizden...

1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
5 yumurta
1 paket vanilya
1 su bardağı tozşeker


pandispanyahamuru1.jpg

Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Yumurtalar, vanilya ve şekeri hamur yoğurma kabına alıp mikserle 15 dakika köpük köpük olana kadar çırpın. Unlu karışımı ekleyip tahta kaşıkla düzgün bir hamur elde edinceye kadar alttan üste doğru karıştırın.

pandispanyahamuru2.jpg

Hazırladığınız hamuru yaklaşık 22-24 santim çapında kelepçeli bir kalıba dökün. Önceden ısıtılmış180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Fırın ayarını 150 dereceye indirin ve 30-35 dakika daha pişirin. Keki fırından alıp ılındıktan sonra kalıbından çıkarın ve ızgara telin üzerinde soğumaya bırakın.

pandispanyahamuru3.jpg

Pasta tabanı için pişirdiğiniz pandispanyayı soğuduktan sonra enine ikiye kesin. Daha küçük bir kelepçeli kalıpta pişirdiyseniz keki enine üç eşit parçaya da kesebilirsiniz.



Mantı hamuru

Klasik hamur bizden zenginleştirmek sizden.

3 su bardağı un
2 yumurta
Tuz
1 su bardağı su

1.jpg


Un ve tuzu harmanlayıp ortasını havuz gibi açın. 2 yumurtayı ve suyu azar azar ilave ederek pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru top şeklinde sarıp üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin.


2-2.jpg
2-3.jpg
2.jpg

Hamuru iki eşit bezeye ayırın. Her birini un serpilmiş tezgahın üzerinde yufkadan biraz daha kalınca açın. Keskin bir bıçak yardımıyla istediğiniz büyüklükte karelere kesin. Klasik tarifte bulunan kıymalı harcı karelerin içinde doldurun.


3f95d518.jpg

Ev yapımı Türk lokumu

Bayramlarla özdeşleşen lokum,yanında bir fincan köpüklü Türk kahvesi ile geleneksel ikramların başında gelir.Dünyaca bilinen bir Türk tatlısı olan lokumu,araştırıp tarifini sizler için uyguladık.


Malzemeler


1 kg tozşeker

Yarım litre su

1 çorba kaşığı limon suyu

1 su bardağı (100 gr) nişasta

Yarım çay bardağı su

2 gr krem tartar

Bir miktar badem yağı

Harmanlamak için:

1 çay bardağı nişasta

1 su bardağı pudraşeker


Hazırlanışı

x.jpg


Tozşeker ve suyu tencereye alın. Şeker eriyinceye kadar orta ateşte kaynatıp limon suyunu ekleyin. Hafifçe koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Üzerinde biriken köpüğü alın.






xx.jpg


Bir bardak nişasta ve yarım çay bardağı suyu bir kâsede çırpın. Kaynayan suya azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin.






xxx.jpg


Krem tartarı ekleyip macun gibi oluncaya kadar kaynatın. Yüksek kenarlı bir tepsiyi badem yağıyla yağlayın. Pelte halindeki lokum harcını tepsiye döküp soğumaya bırakın.






xxxx.jpg


Düz bir zemine pudraşeker ve nişastayı karıştırıp yayın. Üzerine tepsiyi ters çevirerek lokumu alın. Mutfak makasına badem yağı sürüp lokumu iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin.Şeritleri pudraşekerine iyice bulayıp küp küp kesin.Hazırladığınız lokumları tekrar pudraşekerine bulayıp bir kavanozda muhafaza edin.




Püf noktası

Kaynayan şekerli suyun kıvamını anlamak için koyulaşınca kaşığın ucuyla bir miktar alıp bir tabağa dökün. Üfleyerek soğutup parmağınızla tabaktan kaldırın. Tabağa yapışmıyorsa kıvamı tamamdır. Lokum haline geldiği ise nişasta kokusu kalmamasından, renginin koyulaşmasından ve üzerine bir tutam pudraşeker atıldığında şekerin kuru kalmasından anlaşılır. Lokum harcına dövülmüş sakız, kıyılmış badem, fıstık, fındık ve gül, limon ve nane aromaları ekleyerek değişik çeşitlerini hazırlayabilirsiniz.

Krem tartar pastanelerde ve aktarlarda bulunur.Lokumda kullanacağınız nişasta ve pudraşekerin taze,kuru ve nem almamış olmasına dikkat edin.

Kat kat lezzet MİLFÖY

Marketlerden aldığınız hazır milföy hamurunu evde yapmanızmümkün. Ev yapımı milföy hamuru ve farklı malzemelerle kat kat lezzetler hazırlayabilirsiniz.


Malzemeler:
300 gr un
30 gr küp doğranmış margarin
1 tutam tuz 150 ml çok soğuk su
200 gr margarin

q2.jpg



Un ve tuzu geniş bir kaseye alarak harmanlayın. 30 gr margarin ekleyip 5 dakika parmak uçlarınızla ezerek una tamamen karıştırın.


q3.jpg



Soğuk suyu azar azar ilave ederek bıçak yardımıyla karıştırarak hamur haline getirin. Streç folyoya sararak 30 dakika buzdolabında bekletin.



q4.jpg



Hamuru unlanmış tezgahta merdane ile 20 cm x 50 cm boyunda dikdörtgen şeklinde açın.

q5.jpg

Oda ısısında yumuşatılmış margarini yağlı kâğıt arasına yerleştirip merdane ile üzerine vurarak 2 cm kalınlığında inceltin. Yağlı kâğıdı hamurun ortasına ters çevirerek margarini bırakın. Önce kenarları kapatın. Alttan ve üstten hamuru kapatıp merdane ile fazla bastırmadan 20 cm genişliğinde, 55 cm uzunluğunda dikdörtgen şeklinde açın.


q6.jpg


Hamuru tekrar alttan ve üstten kapatın. Kenarlarındaki unları fırçayla temizleyin. Katlanmış tarafı sağınıza gelecek şekilde çevirin. Tekrar aynı şekilde açıp katlayarak üzerine iki parmağınızı batırıp işaretleyin. Sararak 30 dakika buzdolabında soğutun. Bu arada bir poşetin içine buz doldurup soğuması için hamuru açacağınız tezgahın üzerine bırakın.


q7.jpg


Hamuru yine merdane ile dikdörtgen açın ve bu sefer uçlarını merkezde karşılıklı olacak şekilde katlayın. Yine önce alttan sonra üstten kapatın. Üzerine dört parmağınızla bastırın ve strech filme sararak 30 dakika buzdolabında bekletin. Bu arada yine buzlu torbayı tezgâha alın. Hamuru buzdolabından çıkartıp 2 defa daha açıp katlayın. 30 dakika buzdolabında soğuttuktan sonra hamur kullanıma hazır olacak. Hamuru merdane ile açıp dilediğiniz boyutlarda keserek kullanabilirsiniz.

Alıntıdır...
 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.519
Puan
113
Konum
Oradan
bu hamurlar gerçekten en sevdiğim tarifler benimde
ama şunu anlamadım
şuale va profiterol arasında ki farkı:acep:

çünkü ben profiterolü ilk şuale krem diye öğrenmiştim
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
süpersin hayatim tüm hamurlarin bir topikte toplanmasi iyi fikir ellerin dert görmesin:panter:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Ben pastacılık dilinde Profiterol hamuru tarzındaki hamurlara Şuale hamuru deniyor diye biliyorum :cikolata:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
TEMEL KEK HAMURU

MALZEME:
5 yumurta
5 çorba kaşığı toz şeker (125gr.)
5 çorba kaşığı un (150gr.)
Yarım paket kabartma tozu
Limon kabuğu rendesi
Vanilya

HAZIRLANIŞI:
Yumurtaları ve şekeri bir ısıya dayanıklı cam kaba kayun benmari usulü sürekli çırparak köpürtün.Ateşten alıp unun yarısıyla diğer malzemeleri ekleyin karıştırın kalan unuda ekleyin karıştırıp yağlanmış kek kalıbına dökün.Önceden ısıtılmış fırına koyup 30-40 dakika pişirin.

------------
TEMEL KEK HAMURU 2

MALZEME:
10 yumurta
10 çorba kaşığı toz şeker
10 çorba kaşığı un
yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya.

HAZIRLANIŞI:
Yumurtalar ve şeker bakır bir tencereye konur. Hafif ateş üzerinde, "koyu yoğurt" kıvamına gelinceye kadar hafif hafif çırpılır.
Un, bir kaba elenir. Üzerine vanilya ve kabartma tozu ilave edilir. Karıştırılır.
Yumurta-Şeker karışımı bulunan kaba dökülür. Hafif hafif karıştırılır. (Sulanmaması için fazla karıştırılmaz).
Yuvarlak pasta kalıbı yağlanır. Altına alüminyum folyo kâğıt döşenir. Sonra, yarısına kadar hazırlanan hamur doldurulur.
Önceden ısıtılmış, hafif hararetli fırında 45 dakika pişirilir.

----------------
IMG_1090.jpg


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.

1 TBSP/Büyük Ölçü Kaşığı; 15 ml. ölçüye karşılıktır.

1 tsp/Küçük Ölçü Kaşığı; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)




Malzemeler:


500 gr Ekmeklik Un (elenmiş/Olin Un).
125 gr Soğuk Süt.
125 gr Su.
1 adet Yumurta (Büyük Boy - 55 gr).
50 gr Şeker.
10 gr Deniz Tuzu/Tuz.
20 gr Yaş Maya (EvMaya).


İçine Koymak İçin:
3 Büyük Kaşık Ekmeklik Un (elenmiş/Olin Un).
200 gr tuzsuz Maya.


Üzerine Sürmek İçin:
1 Adet Yumurta (Çırpılmış).
1 Fiske Tuz.


Teknik: Taş Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Taş Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:


Mikser kabına unların tamamı, şeker, tuz, yumurta ve yaş maya ilave edilir. Mikser düşük devirde çalıştırılırken yavaş yavaş su ve süt ilave edilir. Hamur, 3-4 dk boyunca mikserde orta hızda yoğrulur. Hamur, fazla yoğrulmamalı ve ele yapışmaz kıvamda olmalıdır.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak 5-6 dk boyunca yoğrulmalıdır. Hamur kıvamı ele yapışmaz kıvamda olmalıdır.


Daha sonra elde topan şekil verilir. Hamur hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınır. Üzeri duş bonesi ile kapatılır.


Hamur, üzeri kapalı kabartma kabında buzdolabında 2-12 saat arasında bekletilir.




Hamur içine konulacak tereyağının hazırlanması için de; tereyağı küçük küpçükler halinde kesilir ve miksere konulur. Üzerine de un serpilerek yavaş devirde yoğrulmaya başlanır. 3-4 dk içinde tereyağ kıvamını bulur.


Kıvamını bulan tereyağ pişirme kağıdı üzerine 6-7 mm katman halinde 15 cm*15 cm serilir. Üzerine de pişirme kağıdı kaplanarak buzdolabının peynirlik kısmına konulur.




Soğumuş olan hamur hafifçe unlanmış çalışma tezgahına serilir ve göbeği 15 cm * 15 cm olacak şekilde zarf şeklinde açılır. Zarfın göbek kısmına hazırlanmış ve soğutulmuş olan tereyağı konularak zarf şeklinde tereyağın üzerinde boşluk kalmayacak ve eşit kalınlıkta olacak şekilde katlanır.


İçinde tereyağ serilmiş olan hamur merdane ile 1 cm kalınlığında dikdörtgen haline getirilir ve sol tarafı ortaya, sağ tarafı da katlanmış kısmın üzerine yayılır ve merdane ile düzlenir. Kürek üzerine alınır, büyük bir naylon torbaya konulur ve buz dolabına kaldırılarak en az 30 dk buzdolabında bekletilir.


Aksi yönlerde katlama, merdaneyle düzleme ve buzdolabında bekletme işlemi 3 defa tekrarlanır. Burada dikkat edilmesi gereken husus hamurun paralel şekilde katmanlaşması ve katmanların aralarında eşit kalınlıkta tereyağı plakalarının yer almasıdır.


Son olarak buzdolabından alınan hamur merdane yardımıyla 4 mm kalınlığında 30 cm * 75 cm açılır. Açılmış olan hamur keskin bir bıçakla 15 cm * 75 cm'lik 2 parçaya ayrılır ve her birinden üçgen şeklinde 6-7'şer adet hamurlar kesilir. Hamurlar, üçgenin geniş taraflarından başlayarak ince tarafa doğru kıvrılır ve fırın tepsisine yerleştirilir. Uygun bir fırça yardımıyla katmanlarını bastırmadan tuzlu yumurta sürülür. Tüm hamurlar şekil verilip yumurta sürüldükten sonra yine uygun bir poşete konularak buzdolabında 2 saat boyunca ikinci kabarması bekletilir.


İkinci kabarmanın bitmesinden 20-25 dk. önce fırın 220 Santigrat Dereceye ayarlanır ve fırın önceden ısıtılmış olur.


Buzdolabından alınarak poşeti çıkarılan hamurlar yeniden uygun şekilde fırçayla yumurta sürülerek fırına verilmeye hazır hale gelir.


Hamurlar tepsiyle birlikteen alt rafa yerleştirilir. 220 santigrat derece 18-20 dk boyunca pişirilir. Üzerleri karamelize olduktan sonra dışarı alınır ve birbirlerine değirilmeden ızgara üzerinde soğutulur.




DSCF3523.jpg

Tereyağ kıvamına getirilmiş ve pişirme kağıdına serilerek buzdolabına konulacak hale getirilmiş durumda.




DSCF3525.jpg

Hamur, içine tereyağı konulacak şekilde hazırlanmış durumda.






DSCF3530.jpg

Hamur, merdane yardımıyla özenle katlanır.






DSCF3538.jpg

İkinci kabarma için buzdolabına konulmaya hazır kruvasanlar.






IMG_1061.jpg

Kruvasanlar fırından çıkınca.






IMG_1074.jpg

Yakından görünüm.


Tarif, Richard Bertinet'in "Crust" isimli kitabından uyarlanmıştır.
Tariften 12-14 adet kruvasan çıkmaktadır.

--------------

mayali1.jpg

Temel mayalı hamur



Unu geniş bir kaba koyun. Mayayı parçalara bölün, ılık (350) sütle birlikte ortasına ekleyin. Yumurta, ya da yumurta sarısı ve diğer tadlandırıcıları ilave edin.


mayali2.jpg



Şekeri ilave edin. Bir tencerede tereyağını ısıtmadan eritin ve süte katın veya oda sıcaklığındaki tereyağını küçük parçalara bölün ve tereyağı parçalarının direk mayayla temas etmemesi için unun üzerine paylaştırın. Yağ parçaları mayanın etrafını sararak kabarmasını engellerler.

mayali3.jpg



Hamuru şekillendirin, üzerine biraz un serpin. Üzerini folyo ile kapatın. Önceden 500 de ısıttığınız fırını söndürün. Hamuru fırının içinde veya ılık bir yerde hacminin iki katı kabarıncaya dek dinlendirin.

Tüm malzemeyi mikserin hamur yoğurma ucu ile düzgün kıvamlı bir hamur haline gelene kadar yoğurun. Hamur parlak olmalı, kabın kenarlarından ayrılarak top biçimini almış olmalı bu durumda hamur yeteri kadar yoğrulmuş demektir ve iki katı kadar büyümesi için dinlendirme zamanı gelmiştir.

Hamuru kubbe biçiminde şekillendirin, üzerine biraz un serpin. Kabın üzerini folyo ile veya temiz bir mutfak beziyle kapatın. 1500 de önceden ısıttığınız fırını söndürün. Hamuru söndürülmüş fırının içinde veya başka bir ılık yerde hacminin iki katı kadar kabarıncaya dek dinlendirin.

Dinlendirme süresi hamurun tereyağı ve yumurta içeriğine bağlı olarak 30-60 dakika kadar sürebilir. Hamuru fırında dinlendirmeyi tercih ediyorsanız hamurun hava alarak daha iyi kabarması için bir kaşık yardımıyla fırının kapağını aralık bırakın. Hamur dinlendikten sonra unlu tezgah üzerinde tekrar yoğurup tarifi uygulayın.

----------------

Temel mayalı hamur 2

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya(42 gr)
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz(zeytin de olacaksa azaltın)
1 tatlı kaşığı mahlep(koymayadabilirsiniz)
Aldığı kadar un

Yapılışı: Ilık süt ve su karışımı içerisine şeker ve maya konulur, maya çözünüp biraz köpürene kadar beklenir. Ardından diğer malzemeler eklenip ele yapışmayacak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilip üstü kapatılarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Hamur iki katına çıkınca(1-2 saat) hamuru tepsiye yayıp isterseniz pizza hamuru olarak kullanın isterseniz açma ya da poğaçalar yapın. Şekli verdikten sonra hamuru tepside bir süre daha bekletirseniz daha da kabarır ve daha iyi bir sonuç elde edersiniz.
----------------

MAYALI HAMUR PÜF NOKTALARI

Maya ile yapılan pişirmeler genellikle karışık ve güç iş olarak düşünülür. Gerçekte ise, çoğu kimsenin düşündüğünden daha kolay olduğu gibi diğer pişirme biçimlerinden de ayırımlı değildir. Ekmeğin sıcak bir yerde kabarması gerektiği konusundaki eski fikir, şimdi tümüyle değişmiştir. Daha yavaş olmakla birlikte düşük ısılarda da ekmek hamurunun kabardığı kanıtlanmıştır.
Çoğu mayalı ekmekleri pişirmede uygulanan yöntem birkaç temel ilkeden oluşur. İlk olarak maya, süt ya da suda değil, avuç içinde eritilerek, üstü köpüklenene dek, 10 dakika ılık bir yerde tutulur. Taze maya bulmak çoğu zaman güç olduğundan, toz maya kullanılabilir. Toz maya da taze maya gibi eş görevi yaptığı gibi, her yerden sağlanabilmektedir. Bir yararı da, aylarca saklanabilmesidir. Maya köpüklenince, un ile karıştırılıp hamur yapılır. Ekmek yapımında normal un da kullanılabilmekle birlikte, iri çekilmiş un sağlayabilirseniz, sonuç daha başarılı olur.
Un ile maya karışımından oluşan hamur, yumuşak ve esnek olana dek, 10 dakika kadar yoğurulur. Hamur yoğurma ucu olan elektrik mikseriniz varsa onu kullanır, yoksa ellerinizle yoğurabilirsiniz Hamuru hafif unlanmış bir düzeye koyup, parmaklarınızla kendinize doğru katlayıp avuç içlerinizle kendinizden uzağa iterek yoğurmaya girişin. Hamuru biraz çevirip eş işlemi sürdürün.
Yoğurulan hamur, hafif yağlanmış plastik torbaya ya da üstünü ıslak bezle örteceğiniz çukur bir kaba konularak kabarmaya bırakılır. 600 gr un ile yapılmış bir hamurun iki kez büyük boyuta ulaşana dek kabarması için, ılık bir yerde 45-60 dakika bekletilmesi gerekir. Hamurun çabuk kabarmasını istediğinizde onu sıcak bir yere koymaya kalkışmayınız (fırına örneğin). Böyle yaptığınızda maya öleceğinden, hamur hiçbir şekilde kabarmaz. Hamurun kabarması için aceleniz olmadığında olağan oda ısısında 2 saatte, buzdolabında ise ancak 12 saatte kabarır. Buzdolabında sakladığınızda, hamuru biçimlendirmeden önce olağan oda ısısına dönmesini beklemelisiniz.
Hamuru 6 saat kadar buzdolabında tutup, daha sonra bir süre de oda ısısında bekletip kullanabilirsiniz de.
Kabarma işlemi bittikten sonra, hava kabarcıklarının çıkması için hamuru birkaç dakika daha yoğurup, sonra biçimlendirmeniz gerekir. Hamuru biçimlendirdikten sonra, iki kez büyüyene dek oda ısısında ya da ılık bir yerde tekrar kabarmaya bırakıp, sonra fırına koymalısınız. Ekmeğin pişip pişmediğini anlamak için, kalıptan alıp tersini çevirin ve parmak eklemlerinizle vurun. Eğer pişmişse, boş bir ses çıkacaktır.
Ekmeği soğuttuktan sonra, alüminyum kağıda ya da plastik torbaya koyup, kullanana dek ekmek kutusunda saklayabilirsiniz.


Alıntıdır...
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
temel-pasta-keki_ebad257f.jpg

Temel pasta keki

8 yumurta
190 gr toz şeker
1 paket vanilya
95 gr un
55 gr mısır unu
45 gr eritilmiş tereyağı

Yumurta sarılarını mikserle 2-3 dakika çırpın. Şekerin yarısını ekleyip 2 dakika daha çırpın. Vanilyayı ilave edip karıştırın. Ayrı bir kasede yumurta aklarını iyice çırpın. Şekerin kalanını ekleyip katılaşıncaya kadar çırpmaya devam edin. Yumurta sarılarını aklara ekleyip spatula ile çırpmadan karıştırın. Un ve mısır ununu eleyerek ekleyin ve yavaşça karıştırın. Tereyağını ilave edip karışımı yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba aktarın ve 180 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Izgara teli üzerine ters çevirerek soğumaya bırakın. Temel pasta keki artık hazır, afiyet olsun.

Lezzet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst