Telefonunuz Suya Düştüğünde Yapmanız Gerekenler

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Telefonunuz Suya Düştüğünde Yapmanız Gerekenler

Yüksek miktarda değere sahip akıllı telefonları korumak için kılıf ya da ekran koruyucu filmler kullanılıyor...

Çizik ve darbelerden korunmak için internette ve kitaplarda yüzlerce bilgi anlatılırken, telefonun su alması durumunda yapılması gerekenler yeterli ölçüde bilinmiyor. Mobilcadde Dijital Pazarlama Uzmanı Zeynep Uylaş, acil müdahale gerektiren telefonun suyla teması durumunda, bilinen yöntemlerin aksine farklı ve etkili kurtarma yöntemlerini listeledi.
Telefon su alma riski olması illa tatilde deniz kenarında olmaya gerek yok, çantadaki su şişesinden sızacak sızıntıyla cihazın su alacağı gibi, bulaşık yıkarken ya da televizyon keyfi yaparken içtiğiniz meşrubatın dökülmesiyle de su alabilir. Bu gibi durumlarda, yapılması gerekenleri anlatmadan önce yapılmaması gerekenleri de bilmek gerekiyor.
Telefon su aldığında yapılmaması gerekenler:
İlk olarak eskiden bilinen yöntemle, kurutma makinası ile telefona sızan suyu kurutma fikrini kesinlikle aklınızdan çıkarmalısınız. Saç kurutma makinesi telefonun mekanik parçalarına zarar verdiği gibi, suyu yok etmiyor ve iç parçalara iyice yayılmasına sebep oluyor. Aynı şekilde bu durumun tersini düşünerek elektirikli süpürge ile suyu çekmenin etkili olduğu kanısı da doğru bildiğimiz yanlışlardan. Elektirik süpürgesi suyu çekse dahi, telefonun dokunmatiğine zarar verir ve hasass parçaların canlanmasına sebep olur.
telefon_7773ec0d-e14c-4b85-9182-147f08ac57dd_1.jpg

Telefonunuz su geçirdiğinde hazırlayacağınız en temel amaçlar şunlar olmalıdır: Pamuk, vakum poşet, pirinç, silika jel, temiz bir havlu ve şarj cihazı. Sırasıyla kurtarma aşamalarını uygularsanız telefonunuz yüksek ihitmalle kurtulacaktır.
Telefonu kapatın
En öncelikli yapmanız gereken telefonu kapatmak olacaktır. Sızan su, telefon açık olduğu taktirde, çalışan mekanizma ısısı nedeniyle içeri doğru diğer parçalara hızlı yayılabilir.
Temiz bir havlu ile kurulayın
Telefonu sudan çıkarır çıkarmaz temiz ve tozsuz bir havlu ile kurulamalısınız. Telefon dış yüzeyi tamamen kuruyana kadar nazik hareketlerle kuruladıktan sonra diğer işlemlere geçiş yapabilirsiniz.
Telefonu en ince parçalarına kadar ayırın
Biraz önce kullandığınız havlu üzerinde, telefonun batarya, hafıza kartı, sim kart ve bunun gibi ayrılabilecek tüm parçalarını çıkarın.
telefon_758c9159-7824-48f7-9ea4-dd49b6c585f6_1.jpg

Pamuk ve kulak temizleme çöpü kullanın
Normal bez ve havlular suyu tamamiyle içine çekmediği gibi toz da bırakır. O nedenle kurulama işlemine daha temiz olması ve suyu içine daha iyi çekmesi için pamuk ile devam etmelisiniz. Telefonun ayrılan parçalarını bir parça pamuk ile tekrar kuruladıktan sonra, kulak temizleme çöpü ile, telefonun ayrıntılı deliklerini de silmeyi deneyin.
Slika Jel
Slika Jel adını ilk defa duymuş olabilirsiniz. Halbuki bu madde çok yabancı değil, yeni kıyafetlerin ceplerinde, ya da yeni bir çantanın içerisindeki kağıt paket içerisindeki tozdur. Ne işe yarıyor bu diye düşündüğünüz gibi, kıyafeti koruma amaçlı kullanıldığını az çok anlamışsınızdır. Ürünleri nemden, pas ve küflenmeden koruyan bu iri kum tanecikleri nem alıcı olarak bilinmektedir. Telefonunuzu slika jel ile dolu bir kaba koyarsanız, içerisindeki sıvı ve nem çok hızlı bir şekilde bu kum tanecikleri tarafından çekilecektir.
Pirinç ve vakumlu poşet
Slika Jel’i arayacak vakti olmayanlar için ikinci doğal çözüm pirinç. Telefonu pirinç içerisine koyarsanız, pirinç tanecikleri içerisindeki suyu emecektir. Pirinç yöntemi konusunda dikkat etmeniz gereken nokta ise telefonun pirinç içerisinde gömülü iken hava almaması gerektiğidir. Havayı önlemek için vakumlu poşet ideal bir tercih olduğu gibi, yiyecek saklama kabı da kullanılabilir. Burada mühim olan telefon pirinç içerisindeyken havayla teması önlemek ve daha hızlı sonuç almaktır. Telefonunuzun aldığı suya göre ortalama 24-48 saat arası bu şekilde hiç dokunmadan bekletmeniz gerekir.
telefon_2ed960ca-7223-47ea-b2fc-16c76b4c646d_1.jpg

Şarj cihazı
48 saatin sonunda telefonunuzu vakumlu poşetten çıkarın, tamamen kuru olduğuna emin olun. Öncelikle şarja takın ve %100 şarj olmasını sağlayın. Cihazınız kapalıyken batarya %100 dolu olursa kendi açılırken doğabilecek problemler daha aza indirgenir. Şarj işlemi bittikten sonra telefonunuzu açmayı deneyin.
Telefon su aldığında gerekli bu işlemleri tamamlarsanız yüksek ihimalle cihazınızı kurtarmış olacaksınız. Yine de bu yöntemin tamamen çözüm olmadığını bilmekte fayda var. Telefonun düşme ya da çizilme ihtimalelerine karşı kılıf ve ekran filmi kullanmanızı öneren Mobilcadde uzman ekibi, telefonunun sıvı teması tehlikesiyle karşılaşma ihtimali yüksek olduğunu düşünen kullanıcılar için de cihaza kasko yapılması gerektiğini belirtiyor.
Mahmure

 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
,pirinci bende duymuştum :D
benim laptopa su dökülmüştü pirincemi yatırsaydım :kahkaha:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst