Teknolojik aletlerle hemen tanıştırmayın

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Teknolojik aletlerle hemen tanıştırmayın

Küçük yaşta bu aletleri kullanan çocukların duygusal zekaları kısıtlanıyor.

attachment.php


Çocuklar her türlü ortam ve uyarana en kolay adapte olan varlıklar. "Teknolojik aletlerle tanışma yaşları düştükçe en zor teknolojiler bile onlar için gerçek anlamıyla 'çocuk oyuncağı' oldu" diyen Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç, teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerini bizlerle paylaştı.

Henüz iki yaşındaki bebek konuşmayı dahi tam sökememişken babasının açamadığı uygulamaları minicik parmaklarıyla açabiliyor. "Bu tablo benim bakış açıma göre korkutucu" diyen Telmaç, tüm kolaylık ve güzelliklerinin yanında teknolojik aletlerin çocukların psikolojik ve zihinsel gelişimlerine ekstra bir katkı yapmasının yanında, algısal ve sosyal zararlar bıraktığı kanısında.

Çocuklarınızın dil gelişimlerin farklı yollarla destekleyin

Kimi anne babalar, bilgisayarlardaki oyunların çocukların dikkatlerini ve dil gelişimlerini geliştirdiğini öne sürerler. Psikolog Göksu Telmaç, bunun belki doğru olabileceğini ama yine de bu gelişimi başka yollarla beslemek gerektiğini savunuyor.

Dil gelişimini konuşarak, şarkı söyleyerek ve gelişimsel kitaplarla, dikkati de diğer tüm dikkat oyunları ve çalışmalarla desteklemeyi öncelikli tutan Telmaç; restorana, aile ziyaretine, gezmeye giderken yanında minik teknolojik oyuncaklar taşıyan çocukların haline de ayrıca endişe ediyor.

Çocuklarınızın kullandığı teknolojik aletleri sınırlayın

Telmaç; sosyal anlamda gelişmekten geri kalan, zeki ama öz güvensiz, beyni mekanikleşmiş, duygusal zekası kısıtlı bir nesil olmamaları için teknolojik aletleri sınırda tutmak ve yaşları gerektiğinde tanıştırmanın en iyisi olduğunu düşünüyor.

Alintidir
 

Ekli dosyalar

  • teknolojik_aletlerle_hemen_tanistirmayin_1.jpg
    teknolojik_aletlerle_hemen_tanistirmayin_1.jpg
    42,9 KB · Görüntüleme: 60

mocha

Yeni Üye
Katılım
20 Nisan 2015
Mesajlar
4
Tepki
0
Puan
1
Konum
izmir
Geçenlerde internette izlediğim bir videodan yaklaşık 16 aylık bir bebeğin bir magazin dergisinin parlak kapağını pad olarak kullanmaya çalıştığını gördüm. Ipad , e-pad, androidpad ve başka ticari isimleri olan ve ortak adı pad olan bu cihazın bu yaşta (ayda) bir bebeğin işi ne hangi düşüncesiz anne baba bu cihazı bu çocuğun eline vermiş diye düşünmeye devam ederken ve bu durumun tehlikeleri ile ilgili bir makale yazmayı düşünürken çok geçmeden videodaki bebeğin gerçek bir başka versiyonunu da ofisimde görme fırsatını da yakaladım.

Modern toplumun orta ve orta-üst gelir düzeyini temsil eden teknolojiyi ellerinde psikoloğa gelirken bile pad gezdirecek derecede takip eden bu insanlara ve bebeklerinin bu haline çok da şaşırmayan gözlerle baktım. İşin daha da garip tarafı daha bir hafta sonra başka bir bebek aynı şekilde getirildi. Bu bir tesadüf müydü yoksa iş çığırından çıkmaya mı başlamıştı. Yani 0-2 yaş döneminde ki bebeklerde bir ipad bağımlılığı salgınından mı bahsetmeliydik.

Aklıma o sırada bakıcımızın ilgilendiği aynı aylarda olan kızım geldi ve hemen ardından bir ipadimin olmadığı ve derin bir nefes aldım. Benim kızım bu salgına kapılmayacaktı. İşin şaka kısmı bir yana konu hakkında interneti taradığımda bulduğum ve izlediğim dünyada bunun 0-2 yaş döneminde artık bir salgın hale geldiğini ve bu videolarında “14 aylık bebek ipad kullanıyor çok komik, süper bebek, ipad bebeği çok komik” vb. isimlerle yayınlandığını gördüm. Hatta bu videoların bu bebeklerin kendi öz anne babaları tarafından çekilip yayınlandığını gördüm ve kanım son damlasına kadar dondu…
İyonize radyasyon değerleri ve RF değerleri ve bunun fiziksel zararları bir kenara (bu konuyu uzmanı değerlendirsin) bu insanlar bu şekilde bu bebeklere zarar verdiklerinin nasıl farkında olamazlardı. Şimdi bazılarınızın “abartıyorsun ne zararı olur ki, oynasın bebekçikler” dediğinizi duyar gibiyim.

Öncelikle bu aylarda bebeklerin derinlik algıları, boyut algıları, şekil zemin algıları daha tam gelişmemiştir. Zaten bu bebeklerin magazin dergilerine ipad muamelesi yapmalarının temel nedeni de budur. İleri de bu algılar da bozukluklar yaşanması yanında olası sensory-motor dediğimiz (algısal motor) becerilerde gecikmelere ve sorunlara yol açma ihtimali yüksektir. Bu da renk, şekil, zemin ve hatta ileri de harf ve sayı gibi kavramların öğrenilmesini ve gelişimini güçleştirecektir.

Bunun yanında sadece ipad değil bu ve benzeri bilgisayarların tümünün bırakın 0-2 yaşı 6 yaştan önce ki dönemdeki çocukların bilgisayar kullanımının kesinlikle engellenmesi önemlidir. Günümüzde pek çok okul öncesi eğitim kurumu ve çocuklarını bu eğitim kurumlarına gönderen aileler alınan ve verilen bilgisayarlı eğitimle övünmektedirler. Temel kavram ve dil becerileri gelişmemiş ya da oturmamış çocukların bilgisayarla erken tanıştırılması yoğun görsel uyaranlara (3 boyutlu görüntü, efektler, animasyonlar vb.) alışan küçük beyinlerin ilerleyen aşamada okul sıralarında dikkat, yoğunlaşma, odaklanma ve öğrenme sorunları yaşadıkları bilinmektedir. Çünkü bu uyaran eşiğine alışan beyinler kara kalem beyaz kâğıdın uyaran düzeyi karşısında çaresiz kalmaktadırlar.

Bu yüzden ancak altı yaşından sekiz yaşa kadar dönemde günde önce yarım saat akademik zamanlardan arta kalan zamanlarda ebeveyn kontrolünde adı ne olursa olsun bilgisayar hatta akıllı telefon kullanımını önermekteyim. BU yaş diliminden sonra ise ebeveyn kontrolü yine bırakılmadan gerekirse bir uzmana danışılarak bilgisayarla zaman geçirme hakkı sağlanmalıdır. Bu yapılırken de ilgili site ve programların yasal yaş sınırlarına kesinlikle uyulmalıdır.

SAYGILARIMLA...

Psikolog Dr. Murat SARISOY'un sitesinden alıntıdır.
 

Ev Kedisi

Daimi Üye
Katılım
9 Ekim 2014
Mesajlar
1.016
Tepki
1.224
Puan
113
Yaş
39
Konum
istanbul
Televizyon izlemeleri bile masum kaldı,
bu teknolojik oyun hapishanelerinin yanında :(
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst