Tatil Yapmak İsteyenlere Özel, Yayla Tatil Mekanları

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
1.jpg


AĞVA
Derelerede gezin
İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki ikekşi durağı olan Ağva her mevsimde popüler.


2.jpg


ŞİLE
Mağara ve şelaleleri keşfedin
Şile İstanbul’a bağlı bir ilçe. Öteden beri İstanbullular için bir hafta sonu adresi. Deli denizi şelaleleri mağaraları ve dünyanın ikekşi büyük deniz feneriyle ünlü. Fener Kırım Savaşı sırasında Karadeniz’den İstanbul’a girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri için yapılmış. Şile’ye İstanbul’dan günübirlik gidilebileceği gibi konaklama için de sayısız alternatif var. İlçenin görülmeye değer doğal güzelliklerinin başında Onbir Göller Vadisi geliyor. Sofular Mağarası Meşrutiyet Mağarası Karabeyli İnleri Değirmençayırı Şelalesi Şile Kalesi Heciz Kalesi Sarıkavak Kalesi ve Ağlayan Kaya mutlaka görülmesi gereken yerler.


3.jpg


ÇAMLIHEMŞİN
Yaylaların en ünlüsü
Rize’ye bağlı Çamlıhemşin deyince akla gelen ilk şey Ayder Yaylası. Yaylaya Çamlıhemşin içinden geçerek ulaşıyorsunuz. Ayder Yaylası’na çıkarken dünyanın korumada öncelikli 200 ekolojik bölgesinden biri olan Fırtına Vadisi’nden geçiliyor. Çamlıhemşin’e 19 kilometre uzaklıkta ve 1358 metre rakımlı Ayder’de 2 bin yatak kapasitesine sahip 25 otel ve pansiyon var. Suları 260 metre derinlikten çıkan sıcaklığı 50 dereceye ulaşan Ayder kaplıcalarını da unutmayalım. Burada trekking yapmak için çok uygun alanlar bulunuyor. Ayder’de her temmuzda boğa güreşleri yapılıyor.


4.jpg


BORÇKA
Bir doğa harikası
Artvin’in Borçka ilçesi doğa açısından çok zengin. 27 km. uzaktaki Karagöl 19. yüzyıl başında bugünkü Aralık Yaylası’nın yakınlarındaki bir tepenin heyelan sonucu derenin önünü kapatmasıyla oluştu. Yaşlı ağaçlarla çevrili bölgede vaşak boz ayı çengel boynuzlu dağ keçisi dağ tavuğu ve yırtıcı kuşlar yaşıyor. Gölde sandalla gezmek her zaman bir zevk. Karagöl’de Orman Misafirhanesi var ayrıca çadır da kurulabilir. Camili Havzası (Macahel) Borçka’ya 50 kilometre mesafede Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından tehdit altındaki 25 bölgeden biri. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından da izleniyor. Burada projeler yürüten (örneğin Macahel balı) TEMA Vakfı’nın bir misafirhanesi var.


5.jpg


AMASRA
Tekne turu çok güzel
Bartın’ın 17 km. kuzeyindeki Amasra kuzeye doğru uzanan bir yarımada. Doğusundaki koya Büyük Liman batısındakine Küçük Liman deniyor. Burası yazın haftasonları popüler bir nefes alma yeri. Kumsallar balıkçı lokantaları Çekiciler Çarşısı daima tıklım tıklım. Bir çok pansiyon ve otel var ama ev pansiyonculuğu da çok yaygın. Romalılar döneminden kalan Amasra Kalesi Cenova Şatosu Roma dönemine ait Kuşkayası Yol Anıtı görmeye değer. Sahilden denize girebileceğiniz gibi günlük tekne turlarıyla yarımadanın keyfini çıkarmanız da mümkün.


6.jpg


AKÇAKOCA
Ev pansiyonculuğunda
Düzce’ye bağlı Akçakoca Karadeniz’in batı ucunda. Yeşil bitki örtüsü 35 km. uzunluğundaki kumsal hem ilçe merkezindeki hem köylerdeki temiz plajlar akarsular tarihi evler kale ve mağaralar sayesinde tanınmış bir turizm adresi. Turizm mevsimi kısa sürdüğü ve turistik altyapıya izin vermediği için gelenler çadır ve karavanlarda konaklıyor. Ayrıca belki Türkiye’deki en iyi ev pansiyonculuğu burada yapılıyor. Kapasitesi 1500 civarında. Ceneviz Kalesi Sarıyayla Şelalesi Melenağzı Köyü ve plajı Çayağzı ve Akkaya plajları gidilmesi gereken yerlerden.


7.jpg


ÇAYKARA
Botanik turların adresi
Trabzon’a 99 Çaykara’ya 19 kilometre uzakta deniz seviyesinden 1090 metre yüksekte bulunan Uzungöl Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri. Vadinin iki yanındaki yamaçlardan düşen kayaların Haldızen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuş. Burada trekking kuş gözlemi botanik amaçlı turlar düzenleniyor. Dağlarda ayı kurt yaban keçisi tilki kafkas dağ horozu yaşıyor. Çam ve ladin ormanları muhteşem. Ahşap otel ve bungalovlar 1900 yatak kapasiteli. Uzungöl’den güneye doğru Haldızen Yaylası ve Soğanlı dağlarına devam edince 3 bin metre yüksekte karşınıza buzul gölleri çıkıyor: Balık Aygır Kara Sarı Pirömer Buzlu Koyun Dipsiz Hatalan Sırri ve Kazıklı gölleri buzul sularıyla besleniyor.


8.jpg


MAÇKA
Sumela Manastırı yeter
Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere köyündeki Sumela Manastırı’yla meşhur. Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulu bu manastıra Meryem Ana Manastırı da deniyor. Denizden bin 239 Altındere Vadisi’nden 300 metre yükseklikte. Rivayete göre Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulmuş. Manastırın 18. yüzyılda bir çok bölümü yenilenmiş bazı duvarlar fresklerle süslenmiş. 19. yüzyılda büyük binalar ilave edilmiş. 6 katlı manastır 72 odadan oluşuyor. Ne yazık ki freskler yer yer sökülerek alınmış. Sumela Manastırı’na 2 kilometrelik dik bir patikadan sonra 600 metrelik inişli çıkışlı bir dağ yolundan ulaşılıyor.


9.jpg



TİREBOLU
Üç burunlu şehir
Giresun’un 45 kilometre doğusundaki Tirebolu M. Ö. 7. yüzyılda Miletoslular tarafından kurulmuş. İsmi "üç şehir" anlamındaki Tripolis’ten geliyor. Bu adı yanyana bulunan üç buruna veya Sen-Jan Bedreme ve Andoz isimli üç kaleye bağlayanlar da var. Sen-Jan kalesi Tirebolu’nun merkezinde denize doğru uzanan yarımadada. Denizdeki bir kaya üzerine kurulan kale 13. yüzyıldan kalma. Tarihi çeşmeler ve 120-130 yıllık konakların tarihi dokuyu hissettirdiği Tirebolu’da Yeniköy Camii Çarşı Cami ve belediye hamamı kıyıya yakın küçük bir adacığın üzerindeki taş ekmek fırını da görülmeye değer. Tirebolu’da koy ve plajlar da çok güzel. İlçenin batı girişindeki plaj kumuyla ünlü. Tirebolu’nun yaylalarında trekking ve Harşit Çayı’nda kano rafting yapılıyor.


10.jpg



SAFRANBOLU
Konaklarıyla ayakta
Eski evleriyle ünlü Safranbolu Kastamonu’ya bağlı. 18. ve 19. yüzyıldan kalma Türk evleri mimarisi işçiliği aksesuarlarıyla turistlerin ilgi odağı. Restore edilen konakların bir kısmı otel bir kısmı da restoran ya da kafe. Konakların kapıları kapı tokmakları bir müzeye ait parçalarmış hissini uyandırıyor. Arasta Çarşısı belki biraz fazla turistik ama meydandaki kafede oturmak çok keyifli. Safranbolu lokumunu tatmayı ve Cekşi Hanı dolaşmayı ihmal etmeyin. Hıdırlık Tepesi’ne çıktığınızda muhteşem bir manzarayla karşılaşacaksınız. Mutfak kültürü de önemli: Safranlı pilavı cevizli yaprak helvasını tadın. Safranbolu’ya gitmişken Eflani Yörük Köyü Ovacık’ı ve bastonlarıyla meşhur Devrek’i de ziyaret
 

yoruldum71

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.213
Tepki
3.368
Puan
113
Konum
ev hanımı
6.jpg


AKÇAKOCA
Ev pansiyonculuğunda
Düzce’ye bağlı Akçakoca Karadeniz’in batı ucunda. Yeşil bitki örtüsü 35 km. uzunluğundaki kumsal hem ilçe merkezindeki hem köylerdeki temiz plajlar akarsular tarihi evler kale ve mağaralar sayesinde tanınmış bir turizm adresi. Turizm mevsimi kısa sürdüğü ve turistik altyapıya izin vermediği için gelenler çadır ve karavanlarda konaklıyor. Ayrıca belki Türkiye’deki en iyi ev pansiyonculuğu burada yapılıyor. Kapasitesi 1500 civarında. Ceneviz Kalesi Sarıyayla Şelalesi Melenağzı Köyü ve plajı Çayağzı ve Akkaya plajları gidilmesi gereken yerlerden.



ah memleketim benim çok güzeldir akçakoca
tavsiye ederim yani gidip görmenizi
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst