Tansiyon Dosyası! (1. ve 2. Bölüm)

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ülkemizde tansiyon hastalarının sayısı oldukça yüksek ancak yanlış teşhis koyulmuş, gereksiz ilaç alan pek çok kişi var. Tansiyon hakkında bilmeniz gerekenler..


7FB99ED8188D5259287DFA0F79778.jpg


Tansiyon Dosyası! (1. Bölüm)

Hepimizin çevresinde tansiyon sorunu olan birileri var. Çoğumuz kan basınç işleminin basit olduğunu düşünüyoruz. Ancak kan basıncı ölçümünde yapılan başlıca 3 temel hata vardır. Bunlar; ölçümü gerçekleştirenin yanlılığı, hatalı cihaz kullanımı ve hatalı ölçüm tekniğidir.

Amaç, en uygun kan basıncı değerini bulmaktır. Bu yüzden, kan basıncını etkileyecek tüm dış faktörler bilinmeli ve en aza indirilmelidir. Ancak bu sayede doğru teşhis koyulup, tedavi edilebilir.

Evde yapılan dijital ölçüm aletleri de sizi yanıltabilir. O aletlerde kola sarılan bölüm özel dokuma bezdendir. Manşonun uygun boyda olmaması, yanlış ölçüme sebep olabilir. Çoğu manşonun üzerinde uygun olduğu kol çevresi yazar. Doğru manşo, kol boyunun yüzde 40’nı kaplar.

Evde kullanmak için en uygun olan, koldan ölçüm yapan otomatik cihazlardır. Kola uygun şekilde sardıktan sonra, bir düğmeye basmak yeterli olduğu için, daha az hata oranı vardır.

Bilekten tansiyon ölçen aletlerde, kalite ve markasıyla hiçbir ilişkisi olmaksızın, kullanılan teknik nedeniyle, ölçülen kan basıncı değerlerinde ciddi değişiklikler olabiliyor. Bu da büyük yanılgılara sebep oluyor. Bu cihazlar ancak kabaca fikir verebilir.

Tansiyon hastası olmadığı halde, kan basıncınızda yükselmeler olabilir. Diyelim ki, ölçüm sırasında o gün yaşadığınız bir stresin etkisi sürüyorsa, kan basıncınız yüksek çıkar.

Hangi koldan ölçüm yapılacağı da önemli bir konudur. Önce iki koldan da ölçüm yapılmalıdır. Takip eden ölçümler ise, yüksek çıkan koldan yapılarak devam edilmelidir. Tarama için yapılan ölçümün sağ koldan yapılması önerilir.

Tansiyon ölçümü sırasında, hasta sandalyede dik oturmalıdır. Ayakları yere basmalı, sırtı yaslanmalıdır. Bacak bacak üstünde olmamalıdır. Hastanın yanında, kolu kalp hizasında tutacak bir masa bulunmalıdır. Tansiyon ölçümünden önce, bu pozisyonda hastanın 5 dakika bekletilmesi gerekir. Hastanın 30 dakika içinde sigara, çay, kahve, kola gibi uyarıcı etkisi olan şeyler içmemiş olması gerekmektedir.

Alıntıdır!
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Tansiyon, mutlaka kontrol altında tutulması gereken rahatsızlıklardan biridir. Tansiyonunuzu ihmal etmeyin.

144129F82875A2547EC35795FE49D.jpg


Tansiyon Dosyası (2. Bölüm)

Bir kişiye hipertansiyon teşhisi koyabilmek için, en azında günün %50’lik bölümünde tansiyonunun yüksek olması gerekir. Stres sonrası yaşanan tansiyon, bu kritere girmez.

Stres anında tansiyon yükselmesi, bir çeşit savunmadır. Damarlardan daha fazla kan pompalanması, gergin zamanlarda ortaya çıkan bir durumdur. Altyapısında yüksek tansiyon olmayan birinin, bir gerginlik anında tansiyonunun yükselmesi, çok önemli değildir.

Ambulatuar kan basıncı ölçümlerinde, sağlıklı kişilerde uyku sırasında kan basıncı düşer. Tansiyon ölçmek için, mutlaka belirli şartlar yerine getirilmiş olmalıdır. Bunlar:

Hasta sessiz ve ılık bir ortamda bulunmalı

Sırtını dayamış ve ayakları yere basmış olmalı

Ön kol çukuru kalp hizasında olacak şekilde desteklenmeli.

Ölçümden yarım saat önce bu faktörlerden uzaklaşmış olmalı: Nikotin, kafein, yemek, dolu ve gergin mesane, dışkılama ihtiyacı, ağrı, egzersiz, stres, ilaçlar

Hasta, en az 5 dakika dinlendirildikten sonra tansiyon ölçümü yapılmalı

Ölçüm sırasında hasta konuşmamalı

Hastanın giysis kolu sıkmayacak şekilde olmalı, giysi ile kol arasına iki parmak girebilmeli

Steteskop, ön kolda damar üstüne yerleştirilmeli

Steteskop, deriye hafif temas etmeli, bastırılmamalı

Yaşlılarda, diabetiklerde, gebelerde antihipertansif ilaç kullananlarda yatarak, oturarak ve ayağa kaldırıldıktan 2 dakika sonra ölçüm yapılmalıdır.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst