Tablet Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.685
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
JE91R5.jpg


Son dönemler de satış çılgınlığı ve rekoru kıran tabletler, geçtiğimiz yıl küresel ölçekte 352 milyon adet satıldı.

Teknoloji konusun da bilinçsiz alışveriş, hem cebimize hemde psikolojimize ve teknolojik aletlere olan güvenimizi sarsmakta.

Peki bu konuda nelere dikkat etmeliyiz ? Özellikle bu alışveriş çılgınlığında, iletişim ve bilişim sektörün de her yeni çıkan ürün çok fazla adette satılmakta. Tablet konusunda da merağımız ve bir anlık hevesimizin kurbanı olmamak için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Tablet alırken neye dikkat etmeliyiz ?

Bilgisayar gibi tabletler de özelliğine ve hızına göre seçilmeli. Örneğin internet te sörf amaçlı alacağınız fiyatı düşük ve özelliği düşük bilgisayarlar hiç bir zaman güncel oyunlarda performans vermeyecektir.

Aynı şekilde görünüşüne aldanıp satın aldığınız bir tablet bilgisayar da özellikleri düşük ise sürekli geliştirilen uygulama (program) ve oyunlarda sizi tatmin edecek performansı vermez.

Öncelikle dikkat edilmesi gereken şeyler şunlardır ;

Öncelikle ilk kural satıcının sözüne değil kendi bilginize bakınız, eğer bilginiz yok ise gördüğünüze ve tavsiyelere inanınız.

1 - Kullanım kolaylığı ve boyutu : Tabletler 10" ve 7" olmak üzere bir kaç boyda satışa sunulur, ancak günlük hayatınız da sizin için hangisi daha uygun olacaksa o seçilmeli. Çünkü yanınız da taşıyabileceğiniz bu cihaz çantanıza atıp götürebilecek kadar size yük olmasın diyorsanız 7" gayet uygundur. Ancak ben film sık izlerim, oyun çok oynarım ve sunumlarımı tabletim ile müşterilerime sunar gösteririm diyorsanız 10" tablet daha iyi olacaktır.

2 - Dokunmatik hassasiyeti ve çözünürlük : Ekran dokunmatiği kötü olan bir tablet sizi sinir etmekten başka işe yaramayacaktır. Dokunmatik bir telefon kullanmakta ve dokunmatik tecrübeniz var ise bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Hassasiyeti iyi olan ekranlarda, ekrana yalnızca parmağınızı değdirerek işlem yapabilirken, dokunmatiği kötü bir tablette ekrana bastırmak ve dokunuşlarınızı seri bir şekilde algılamamak gibi sorunlar yaşarsınız. Çözünürlük ise ekranın görüntü kalitesidir. Resimler videolar ve diğer tüm görsel öğelerin net ve gerçeğe yakın olmasını dilerseniz çözünürlüğü yüksek bir tablet alınız. Görüntü kalitesi ve çözünürlük kötü olan bir ekrana çok yakından baktığınız da, ekran resimi veya herhangi bir görsel öğeni nokta nokta olduğunu görebilirsiniz. Eğer o noktacıkları görmekte her ne kadar zorlanıyorsanız, çözünürlük ve ekran kalitesi o kadar iyi demektir.

Örneğin HD görüntü kaliteli bir çok ekran da bu noktaları görmeniz için bir büyüteç yardımı ile mümkün olacaktır.

3 - Ram - İşlemci - Kamera : Tabletinizin kameralı olması sizin için çok daha iyi olacaktır. Normal bilgisayarlarda ki "ram ve işlemci" nin önemini bilmektesiniz, işte tablet bilgisayarda ki ram ve işlemci yüksekliğide bir o kadar önemlidir, çünkü mantık olarak çalışma sistemleri aynıdır. Ram ve işlemci ne kadar düşük olur ise sizin tablette işlem yapma hızınız o kadar yüksek ve tabletinizin "Donma, kasma, yavaşlık" gibi sorunlarıda bir o kadar sizden uzak olacaktır. Unutmayın ram ve işlemcisi düşük olan bir tablet donmalara ve takılmalara her zaman müsaittir.

4 - İleriye dönük seçim : Uygulamalar, oyunlar, web siteler gibi herşey gün geçtikçe yenilenmekte ve güncellenip özelliklerine özellik katmakta. İşte tüm bunların zamanla sizi nbilgisayarınız veya tabletiniz içinde yükü çoğalmakta. Artık web siteleri bile o kadar gelişti ki eski bilgisayar Facebook'u yani bir web sitesini bile zor açar hale geldi. Bunun sebebi teknolojinin eskiliği haricinde birde bilgisayarın özelliklerinin düşün olması. İşte tablette aynı şekilde olacaktır. Uygulama ve oyunlar sürekli yenilenecek ve her yeni uygulama, oyun gibi şeyler sizden daha yüksek özellikli tablet cihazlar isteyecektir. Bu yüzden günümüz şartlarına uygun tablet almak yerine günümüzden 2 yıl sonra çıkacak olan uygulama ve oyunları da göz önünde bulundurup ona göre bir tercih yapmanız önerilir.

5 - 3G desteği : 3G desteği wifi (kablosuz internet) olmadan sizin internete bağlanabilmenizi sağlayacak olan özelliktir. Bu isteğinize ve tableti hangi amaç ile nerelerde kullanacağınıza bağlı olarak opsiyonel bir seçim olabilir.

6 - Mevcut hafıza ve desteklediği hafıza : Mevcut hafıza tabletin kendi içinde barındırdığı hafıza yani depo boyutudur. Örneğin 4 Gb - 8 Gb vs.. gibi farklı farklı depo boyutları vardır. Desteklenen hafıza ise bu depoyu hafıza kartı takarak ne kadar yükseltebileceğinizdir. Yine bilgisayardan örnek verecek olursan harddisk ile aynı görevi görmektedirler. Bunu tabletiniz de ne depolayacağınıza bağlı olarak seçmelisiniz, örneğin tablete çok fazla resim, video, müzik gibi öğeler atacaksanız tabiki o kadar yüksek veya yüksek hafıza testekli tabletler seçmelisiniz. Film saklamak isterseniz 1 adet filmin en düşüğü ortalama boyutu 600Mb. Ayrıca 1024Mb = 1Gb demek olduğunu unutmayın. Yani 4Gb hafızalı bir tablete en fazla 5-6 film atabilirsiniz. Filmin görüntü kalitesine göre belkide daha az.

7 - İşletim sistemi : Tablet alırken dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan biridir. KEsinlikle en popüler işletim sistemini seçmeniz gereklidir buda nasıl ki bilgisayarlarda en popüler Windows'dur, aynı şekilde tablet ve akıllı telefonlar açısından en sağlıklı ve çok hızlı gelişen, en fazla uygulamaya sahip olanıda "ANDROİD" işletim sistemidir. Bu yüzden tablet alırken kesinlikle ANDROİD veya WİNDOWS 8 işletim sistemlerinden birini tercih etmenizi öneririz. Tabiki bu ikisi içinden de şimdilik en iyisi ANDROİD, çünkü Win 8 henüz yeni olduğun dan ona uyumlu oyun ve uygulama bulmakta biraz sıkıntı çekebilirsiniz.

8 - Bunlar dışında bir kaçı : Tabiki yukarı da saydığımız özellikler dışında da, tabletin şarj süresi, garanti süresi, inceliği, hafifliği gibi bir kaç noktaya daha dikkat etmelisiniz.

Unutmayın kötü bir ürünü almak, paranızı çöpe atmaktan ibarettir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst