Sütçüimamun

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
624636058806.jpg

Yeni böcek türü bulundu

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sakine Serap Avgın tarafından bulunan yeni böcek türüne ''Sütçüimamun'' adı verildi.

Doç. Dr. Avgın, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yeni böcek türünün Mersin'in Erdemli ilçesi Aydınlar köyü Kargagediği mevkisindeki eski sedir ormanlarına yerleştirilen çukur tuzaklarda tespit edildiğini belirtti. Yaptığı çalışmayla yeni böcek türünün bilim dünyasına kazandırıldığını aktaran Avgın, şunları kaydetti:

''Bu böcek türüne Kahramanmaraş'ın kurtuluşundaki önemli isimlerinden ve aynı zamanda üniversitemize adı verilen Sütçü İmam'dan esinlenerek 'Epuraea Sütçüimamun' adını verdik. Yeni bir tür olduğu için akademik dergilerde yayın da gerçekleştirdik. Yoğun olarak bu bölgede bulunduğunu tespit ettik. Ağaç ve toprak altında yaşıyorlar ve büyüklüğü de 2,4 milimetre civarında. Yeni türün üyesi olduğu 'Epuraea Erichson 1843' dünyada 300 civarında fazla türle temsil edilir. Yeni tür Afrika'nın batı bölgesinin kuzeyinden toplanan 'Epuraea Latipes Grouvemme 1986' türü ile benzerlik göstermektedir. Fakat yeni tür dar ve uzun yapısıyla bu türden kolaylıkla ayrılır.''

Avgın, yeni böcek türünün Kınkanatlı takımının ''Nitidulidae'' familyası ''Epuraea'' cinsi içerisinde yer aldığını belirtti. KSÜ Rektörü Prof. Dr. Karaaslan ise kendi üniversitelerinde görevli bir akademisyenin yeni bir böcek çeşidini bularak bilim dünyasına kazandırmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Avgın'ı başarısından dolayı tebrik eden Karaaslan, ''Bu bir akademik başarıdır. Zaman zaman bu tür çalışmaları takip ediyoruz. Ancak bizim için bu böceği anlamlı kılan 'Sütçü İmam' isminin verilmiş olmasıdır. Hocamız üniversitemize böyle bir jest yaptı. Bu böcek artık bütün dünyada bu isimle anılacak. Bütün dünya 'Sütçü İmam' ismini böylece öğrenecek. Bu çok güzel bir olay'' diye konuştu.
Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst