Sünnet

kafka

Yeni Üye
Katılım
8 Eylül 2015
Mesajlar
8
Tepki
0
Puan
1
Konum
İstanbul
Erkek çocukları bazen bebeklik döneminde sünnet olmaktadır. Bebeklik döneminde sünnet yaptırılması aslında çok daha iyidir, psikolojik olarak çocuk travma yaşamamış olur.


Sünnetle ilgili oradaki yazıyı paylaşalım. Size de katkısı olabilir.

Biz Çocuk Cerrahlarına sünnetçi diyenler olduğunu biliyorum. Pek çok büyük ameliyatın yanında elbette sünnet de yapıyoruz. Aslına bakarsanız, ben eşimle ilk görüşmeye başladığım dönemlerde bir Çocuk Cerrahisi asistanıydım, o ise son sınıf öğrencisi. Benimle görüştüğünü öğrenen bir Kadın-Doğumcu ağabeyimiz eşime “Sünnetçi bulmuşsun kendine” diye takılmıştı. Yıllar içinde sünnetin aslında hiç de küçümsenmeyecek, önemli bir ameliyat olduğunu kavradım.

Sünnet Gerçekten Gerekli mi?

Prepisyum dediğimiz sünnet derisi gereksiz bir doku parçası ise Tanrı neden bizim sünnetsiz doğmamıza izin veriyor? Bu konu sünnet ortaya çıktığından beri tartışılan bir konu, yeryüzünde sünnet yapılmaya devam ettiği sürece de tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor. Net bir cevabı var mı diye sorarsanız birşey söyleyebilmem çok mümkün değil. Bildiğim birkaç şey var; sünnet kesinlikle hijyenik bir durum yaratır, Türkiye’de yaşıyorsanız, dini, ayrıca örf ve adetler nedeniyle tercih edilen bir durum. Bazı yayınlar da var: Yenidoğan döneminde yapılan sünnetin penis kanseri gelişimi riskini düşürdüğü, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma ihtimalini de düşürdüğü gibi. Ancak literatürde bunların tam aksini savunan çalışmalar da bulmak mümkün. Ürolojik bir anomalisi olan, sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren olgularda da önerilen bir durum olduğunu özellikle belirtmek gerekir.

Yıllar önce Ankara’daki meşhur polikliniklerden birinin sahibi dişhekimi bir dostum, yanında iki tane dalyan gibi delikalıyla birlikte ofisime gelmişti. Çocuklar biraz mahçup ve ofisimde bulunmaktan rahatsız oldukları belli bir şekilde oturdular. Dostum, modern bir aile olduklarını, biri kendi oğlu diğeri de yeğeni olan, 16 ve 17 yaşlarına gelmiş iki delikanlıyı, doğdukları zaman ileride kendileri karar versinler diye sünnet ettirmediklerini, çocukların da bu durumdan fevkalade rahatsız olduklarını ve şimdi sünnet olmak istediklerini belirtti. İki delikanlıyı da sünnet ettim, ama küçük yaş çocuklarına kıyasla daha zor olduğunu belirtmem lazım. Hani balta kesmez derler ya…

Sünnet, Osmanlı döneminden beri erkek çocuğum mürüvveti olarak adlandırılır. Osmanlı döneminde şehzadelere evlilik için düğün yapılmazmış, onlara anlı-şanlı sünnet düğünleri yapılırmış. Günümüzde de özellikle babaanne, anneanne ve dedeler ve bazı anne-babalar buna çok dikkat ediyorlar. Bu nedenle de bir ritüel halinde sünnet yapılır hale gelmiş. Ekonomiye de elbette katkısı oluyor:))

Ne Zaman Yapılmalı?

Bu konu da çok tartışılan bir konu olmakla birlikte, çok net olan sevmediğimiz bir yaş grubu olması:Fallik dönem adı verilen 3-6 yaş arası. Çocuğun cinsel kimliğini keşfetti bu dönemin, bazıları tarafından 2 yaşında başladığı, 7 yaşına kadar da devam ettiği söylenmektedir. Dolayısıyla daha garantili olması açısından 2-7 yaş arası sünnet yapmak çok uygun değildir. Hele de bu dönemde lokal anestezi ile sünnet yapmak çok zararlıdır. Çocuğun cinsel organını keşfettiği bir dönemde bu bölgeye ağrılı bir girişim yapılması, ileride geri dönüşü çok zor olabilecek, psikoseksüel ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Tek istisna, başka bir nedenden dolayı genel anestezi alması gereken çocuklardır. Bunlarda da çok iyi ameliyat sonrası ağrı kontrolü sağlanabilecekse yapılmalıdır.

Onun dışında, benim en sevdiğim yaş grubu yenidoğan dönemidir, bu süreyi bebek 2 aylık olana kadar uzatmak mümkündür. Bu süre içinde lokal anestezi ile çok rahatlıkla sünnet yapılabilmektedir. 2 aylıktan sonra bebeğin bilinç durumu iyice gelişmeye başladığı için lokal anestezi ile bu işlemi gerçekleştirmek zor olmaktadır.

Kim Yapmalı?

Ülkemizde sünnet geleneksel olarak yapıldığı için, bazı örf ve adetler bu konuda öne çıkmıştır. Avrupa Birliği normlarına uymamakla birlikte, ülkemizde maalesef sünnet halen en çok sünnetçiler tarafından yapılmaktadır. Sünnetçi dediğimiz kişiler Sağlık Meslek Lisesi ya da 2 yıllık yüksekokul mezunu sağlık memurları olup, dünyanın hiçbir yerinde herhangi bir cerrahi müdahele yapmaları yasalara uygun değildir. El becerisi ve tecrübeye dayalı olarak öğrenilebilen bir cerrahi girişim olmakla birlikte, bu kişilerin yaptıkları sünnet olgularında benim gözlemlediğim katastrofik, çocuğun ilerideki cinsel hayatını tamamen bitirecek, geri dönüşsüz en az 5 komplikasyon hatırlıyorum. Bu kişiler çok fazla sünnet yapıyor olabilir, çok deneyimli, çok popüler olabilir ancak formal cerrahi eğitimi almadıkları için komplikasyon gelişti mi çok kötü seyredebilir.

Çocuk hastaların cerrahi girişimleri, konusunda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu konuda uzmanlaşmış kişiler de Çocuk Cerrahları ve Çocuk Ürologlarıdır.

Hangi Yöntem?

Sünnet konusunda pek çok yöntem tarif edilmiştir. Zaman zaman medyaya yansıyan lazerle sunnet, dikissiz sunnet, kansiz sunnet diye pek cok yontemden bahsedilmekle birlikte yapilan islem standart olarak ic ve dis sunnet derisinin kesilerek birbirine tutturulmasidir.
Kelepce yontemi adi verilen yontemde, plastik bir halka araciligiyla ic ve dis deri tam tabiriyle kistirilmakta, fazla deri kesilmekte, geriye kalan dolasimi bozulan deri de kendi kendine dusmektedir. Yenidogan donemi icin son derece uygun olan bu yontem daha buyuk cocuklarda ciddi agriya neden olabildigi icin tercih edilmemektedir.
Cerrahi yöntem, klasik yontem olarak da isimlendirilen, en cok yapilan, en guvenilir yontemdir. Ic ve dis sunnet derisi kesildikten sonra birbirine kendiliginden emilebilen dikisler ile tutturulur. Bezi olan bebeklerde, bezin baglanmasinda, bebegin kucaga alinmasinda, yuzustu yatmasinda hicbir kisitlama yoktur. Birinci gun pansuman cikarilir ve bebegin banyo yapmasina izin verilir. Daha buyk cocuklarda da birinci gun pansuman cikarilir ve cocugun kulotunu giymesine ve banyo yapmasina izin verilir.

Lokal anestezi mi Genel anestezi mi?
Bebek dogduktan sonra 2 aylik olana kadar lokal anestezi ile rahatlikla yapilabilir. Daha buyuk cocuklarda lokal anestezi tercih edilmemelidir. Cocukta ciddi travmaya yol acabillir. Islemin kesin ve mutlak sekilde agrisiz yapilmasi gereklidir. Bunun icin genel anesteziyle cocugun kendinden gecmesi saglanmali, islem sonrasi agri kontrolune de destek saglayacak uzun etkili bir lokal anestezik madde ile penis bolgesine enjeksiyon yapilmali, sonrasinda da hizlica genel anesteziye son verilmektedir. Yani yapilan anestezik uygulama en dusuk dozda bir genel anestezidir.

Sünnet sonrasi ne gibi sorunlar olabilir?
En cok korkulan komplikasyon kanamadir, boyle bir durum olursa mutlaka sunneti yapan cerrahla temasa gecilmelidir. Bu durum, yetersiz kanama kontrolune, ibufen gibi kanamayi durduran hucrelerin fonksiyonlarini olumsuz etkileyebilen ilaclara bagli olabilecegi gibi, hemofili ve hemofili benzeri kan hastaliklarina da bagli olabilir.
Enfeksiyon ya da iltihap kapma ihtimali oldukca dusuktur. Yeterli hijyen kosullari saglandigi takdirde sorun olmayacaktir. En cok endise edilen durumlardan biri cocuk bezi kullaniminin iltihap ya da enfekiyona zemin hazirlayabilecegidir. Duzenli alt bezi degisikligi yapilirsa kesinlikle boyle bir sey sozkonusu degildir.
Sunnet sonrasi, peniste sislik, odem, lokal anestezik enjeksiyonuna bagli ufak morluklar olabilir, endise edilmemelidir. Sunnet derisinin penis basina yapisik olma durumunda, sunnet islemi sirasinda bu yapisiklik acilirken, penis basindan az da olsa ince bir deri siyrilmasi olabilir. Nasil hali uzerine diziniz surtuldugunde yanma, ve kabuklanma olursa, bu yapisikligin acilmasi sirasinda da penis basinda ayni durum olusabilir. Islem sonrasi penis basinin asiri kirmizi gorunmesi bundandir. Endise edilmemelidir. Yine, bahsettigimiz kabuklanmaya bagli penis basinda sari-beyaz bir tabaka olusabilir. Iltihap diye dusunmemek gereklidir, iyilesme surecinde gorulebilir.

Tüm Erkek Çocuklarına Sorunsuz, Kozmetik Görünümü İyi Sünnetler Diliyorum!!!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst