Suçiçeği, varisella adlı bir virüsün neden olduğu döküntülü ve çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bu enfeksiyonda, döküntüler yüzden başlar, daha sonra gövdeye yayılır. Döküntüler kabarır hatta su toplamış hale dönüşür; daha sonra kabuklanarak iyileşir. Prof. Dr. Nuran Salman: “Suçiçeği aşısı, canlılığı azaltılmış varisella virüsünden elde edilen bir aşıdır. Bu aşı için gerekli virüs, Suşu Oka adlı suçiçeği geçiren bir Japon çocuğundan elde edilmiştir. Suçiçeği genelde hafif geçirilen bir hastalıktır.
Suçiçeği ciddi hastalıklara neden olabilir
Suçiçeği çok kaşıntılı olmakla birlikte genelde hafif geçirilir. Bazı çocuklarda ise, ciddi hastalıklara yol açabilir. Örneğin; her 1.000 suçiçeği geçiren çocuğun birinde, ciddi zatürree veya beyin iltihabı (ensefalit) gelişir.
Gebelikte suçiçeği geçiren annelerin %2’si, özürlü bir bebek doğurur. Bu bebeklerde, ciltte ciddi tahrişler, kısa kol ve bacak, zeka geriliği ve katarakt gözlenir.
Son yıllarda suçiçeği sonrası deri enfeksiyonuna yol açan A grubu beta hemolitik streptoklara bağlı ciddi, hatta öldürücü enfeksiyonlar görülmeye başlamıştır. Yazılı basında çok yer alan bu tip olgularda, bu bakteri; “yamyam bakteri” olarak adlandırılır.
ABD’de her yıl 9.000 kişi suçiçeği nedeni ile hastaneye yatırılmakta ve bunlarda 100’ü ölmektedir.
Suçiçeği aşısı güvenlidir
Aşı yapılan yerde ağrı, çocukların %20’sinde görülür. Ateş ise, %10 oranında gözlenir. %4 olguda hafif bir döküntü olabilir. Bunun nedeni, aşının zayıflatılmış da olsa canlı bir aşı olmasıdır. Bu çocuklar bulaştırıcı değildir.
Bütün bu bilgiler ışığında, suçiçeği aşısının güvenli olduğunu ifade edebiliriz.
Suçiçeği aşısı ile ilk çalışmalar, 1970’li yıllarda başlamıştır. ABD’de, 1995’ten beri bu aşı rutin olarak kullanılmaktadır.
Suçiçeği aşısı, 12 ay–12 yaş arasındaki tüm sağlıklı çocuklara derialtından uygulanmalıdır. 2006 yılına kadar bu aşı, tek doz uygulanmaktayken, bu yıldan itibaren ikinci bir doz aşı önerilmektedir. Suçiçeği geçirmemiş ergen ve erişkinlere bu aşının, 4-8 hafta ara ile iki doz yapılması gerekir.
Suçiçeği aşısı kimlere uygulanmaz?
• Aşı bileşenlerine karşı alerjisi olanlara yapılmamalıdır.
• Aktif tüberkülozda uygulanmaz.
• Yeni tedavi uygulamasına göre lösemi, lenfoma gibi hastalıklarda yapılamaz.
• Günlük steroid dozu 2mg/kg’dan yüksek olan çocuklara aşı uygulanmaz.
• Intravenöz Immunglobulin (IVIG) ile beraber kullanılmaz. IVIG verilmiş çocuklara 5 ay sonra aşı yapılabilir.
alıntıdır