Stephen William Hawking

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
images


Stephen William Hawking Biyografi

Prof. Dr. Stephen William Hawking, Albert Einstein'den sonra dünyanın en önemli teorik fizikçisi olarak gösterilen, İngiliz profesör. 1960'ların başında tüm kas hareketlerini durduran Amyotrofik Lateral Skleroz adlı bir hastalığına yakalanan ancak çalışmalarına devam ederek, Görelik Kuramı ve kuantum fiziğinden yararlanarak kara deliklerin özelliklerini teorik olarak ortaya koydu ve bu teorilerle büyük yankı uyandırdı.


8 Ocak 1942 tarihinde İngiltere’nin Oxford kentinde, biyoloji uzmanı olan Frank Hawking ve Isobel Hawking’in çocukları olarak dünyaya gelen Hawking'in, doğumundan sonra ailesi Londra’ya geri döndü.
8 yaşındayken ailesiyle birlikte St. Albans, Hertfordshire’a taşınan ve 11 yaşına geldiğinde burada, şu anda halen çeşitli konferanslar vererek bağını koruduğu, yerel bir özel okul olan St Albans School’da öğrenim gören Hawking, o dönemde notlarının iyi olmasına karşın pek de parlak bir öğrenci olarak tanınmadı.

Bilime ilgisi o yıllarda başlayan ve daha sonra babasının da mezun olduğu Oxford University College’a matematik dalında öğrenim görmek için giren Hawking’in babası oğlunun tıp okumasını arzuluyordu. Okulda matematik bölümü olmaması üzerine fizik bölümüne giren Hawking’in o dönemde ilgisini, termodinamik, kuantum fiziği ve görelik konuları çekiyordu.

1962 senesinde Oxford University’den mezun olan ve astronomi dalında incelemeler yapmak için okulda kalan Hawking daha sonra, incelemeden çok teori geliştirmeye ilgi duyduğunu farketti. Bunun ardından okuldan ayrılarak Cambridge, Trinity Hall’a geçen Hawking, burada teorik astronomi ve kozmoloji çalışmalarına başladı.

Cambrige’e geldiği sıralarda, bir motor nöron hastalığı olan ve tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz’a yakalandı. Cambridge’deki ilk iki yılında çok zorluk çekmeyen Hawking, hastalığının ilerlemesinin ardından akademik danışmanı Dennis William Sciama’nın da yardımıyla çalışmalarına devam ederek doktorası için çalışmaya başladı. Bu dönemde çok yakında ölebileceği fikriyle yaşayan ve kendi için neden doktora yaptığını sorgulayan Hawking, daha sonra yaptığı açıklamalarda, 1965 senesinde bir dil öğrencisi olan Jane Wilde ile yaptığı evliliğin, yaşamında bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. 1985 senesinden bu yana sesini de kaybeden Hawking, kendini tekerlekli sandalyesindeki, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı vasıtasıyla iletişim kurmaya başladı.

Yaptıkları evlilikten 3 çocukları olan Wilde – Hawking çifti, 1991’de, şöhret yüzünden artan baskılar, Hawking’in hastalığının çok ilerlemiş olmasının zorlukları ve Hawking’in ilk tekerlekli sandalyesindeki konuşan bilgisayarın tasarımcısı David Mason’un karısı ve kendisinin bakıcılarından olan Elaine Mason ile yaşadığı ilişki sebebiyle ayrıldı. Daha sonra 1995 senesinde evlenen Mason - Hawking çifti, Ekim 2006’da bu evliliği noktaladı.

Kara deliklerle ilgili teorileri ve kuantum fiziği alanındaki çalışmalarıyla, günümüzde yaşayan, en tanınan bilim adamı olarak kabul edilen Hawking’in kitapları, 40 dile çevrildi.

Dünya çapında on milyondan fazla satılan Zamanın Kısa Tarihi adlı kitapla şöhreti yakalarken, devamı sayılabilecek Zamanın Daha Kısa Tarihi adlı kitabıyla teorilerini geliştirmeye ve pekiştirmeye devam etti. Son kitabı Ceviz Kabuğundaki Evren’de Hawking, kuantum teorisinden Süpersicim Kuramı’na, bütünsel beyin algılanımından süper kütle çekimine, süpersimetriye ve görelikten zaman yolculuğuna kadar evrenin birçok merak uyandıran konularına eğilerek, Albert Einstein’in Genel Görelik Teorisi ve Richard Feynman’ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayarak, tek bir bütün teori üretmeyi hedefledi.

Fiziğe katkılarından dolayı 12 onur derecesi alan, 1974’te Royal Society’nin en genç üyelerinden biri olan ve 1979 yılında, Isaac Newton için kurulan Lucas Kürsüsü’ne getirilen Hawking, 1982'de de Kraliçe Elizabeth II tarafından CBE ile ödüllendirildi. 1989’da Companion of Honour’a layık görülen Hawking, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir.

Ocak 2007’de 65. doğumgününü kutlayan Hawking, bir havacılık şirketin sponsorluğunda uzaya seyahat etmek istediğinin haberini verdi.

Kaynak: Biyografi.info




Stephen Hawking

''Big bang'' denilince kuşkusuz ilk akla gelen isimdir.Fizik dünyasında belki de yüzyılımızın en önde gelen dehasıdır.Stephen Hawking 'i biraz tanıyalım...

Evrenin sırrını çözen dahinin itirafları

Günün birinde bilgisayarın zekásı insanı geçecek mi?.. İnsan, Mars'a ne zaman yerleşecek?.. Evrende dünya dışında da canlılar yaşıyor mu?.. Başka galaksilere yolculuk yapabilecek miyiz?.. Bu sorulara verilecek en akıllı cevaplar, bugün yeryüzünde tek bir ‘‘beyin’’de barınıyor. Yirminci yüzyılın Einstein'dan sonra gördüğü en büyük dáhi kabul edilen fizik profesörü Stephen Hawking 'in yanıtladığı sorulardan bazıları...


İSTASYONDA YAŞAYACAĞIZ

Her 40 yılda bir dünya üzerinde yaşayan insanların sayısı ikiye katlanıyor. Acaba başka gezegenlere taşınmamız mümkün olabilecek mi?

- Bu yüzyıl içinde Mars'a ilk insanlı uçuşu gerçekleştireceğiz. Ancak orası küçük ve soğuk bir gezegen, ayrıca atmosferde koşullar elverişsiz. Diğer gezegenler ise biz insanlara uygun değil. Uzay istasyonlarında yaşamayı öğrenmemiz, ya da uzak yıldızlara yolculuk yapmamız gerekiyor. Ancak dünya insanlar için en uygun gezegendir.

İNSAN ÜZERİNDE DENEY

Peki o yıldızlara nasıl ulaşacağız?

- İnsanın ışık hızını aşması asla mümkün olmayacak. Bu nedenle galaksinin ortasına ulaşmak için yüz bin yıl gerekir. Ancak insan ırkı o süre içinde tanınmayacak kadar büyük bir değişime uğrayacak. Son 10 bin yıl içinde insanın genetik yapısı hiç değişmedi. Ancak genetik mühendisliği sayesinde önümüzdeki bin yıl içinde insanlar değişime uğrayacak. Bugün artık ekonomik nedenlerle hayvan ve bitkilerin genleriyle oynanmasına izin veriliyor. Günün birinde genetik mühendisliğini insanlar üzerinde deneyen biri de çıkacak.

İNSAN GİBİ BİLGİSAYAR

Bilgisayarların zekası, insanın zekasını geçebilir mi?

- Elektroniğin önünde gidebilmemiz için insanlığın biyolojik sistemlere daha çok önem vermesi gerekiyor. Şu anda insan beyni önde gidiyor. Bilgisayarların avantajı ise hızlı olmaları. Aslında hiçbir bilgisayar bir solucandan daha zeki değil. Ancak kapasiteleri her 18 ayda bir ikiye katlanıyor. Onların beyni de bizimkine çok benzeyecek.

RAHİM DIŞI BEBEKLER

İnsan zekasının geleceği ne olacak?

- Şu anda insan zekası çok sınırlı. Bu da kafatasının doğum kanalından geçmesinden kaynaklanıyor. Üç çocuğumun da doğumunu gördüm, bebeğin başını çıkarmak ne kadar zor biliyorum. Ancak önümüzdeki 100 yıl içinde bebekler anne rahmi dışında üretilecek. Böylece bu engel de ortadan kalkmış olacak.

İLKEL E.T'LER

Evrendeki diğer yaratıklarla temasa geçebilecek miyiz?

- Bugünkü insan ırkı 2 milyon yıldır dünya üzerinde yaşıyor. Büyük patlamadan bu yana da 15 milyon yıl geçti. Eğer diğer yıldız sistemlerinde de hayatlar oluştuysa, bence bunlar arasından insana benzeyenleri bulmak çok zor. Evrendeki diğer yaşamlar ya bize çok uzak ya da bizden çok daha ilkel.


En kısa söyleşi 4 saat sürüyor


Bilgisayar aracılığıyla konuşan Stephen Hawking ile röportaj yapmak sabır istiyor


HENÜZ 21 yaşındayken sinir sisteminde ortaya çıkan bir hastalık yüzünden ilerki yıllarda felç olan Stephen Hawking, konuşamıyor ve hareket edemiyor. Ancak dünyanın en parlak beynine sahip. Dış dünya ile iletişimi tekerlekli sandalyesindeki bilgisayar sayesinde kuruyor. Bilgisayarındaki listeden sözcük seçerek yapay bir aygıt aracılığıyla konuştuğu için Hawking'le yapılan en kısa söyleşi bile dört saat sürüyor.

SERİN HAVA Hava ne kadar soğuk olursa olsun pencerelerini sürekli açık tutuyor, çünkü serin havada daha iyi düşündüğünü söylüyor.

ON HEMŞİRE 57 yaşındaki Hawking'e 10 hemşire bakıyor. Sabah 7.45'te yataktan kaldırılıyor, fizyoterapi görüyor. Saat 11.30'da Cambridge Üniversitesi'ndeki işine gidiyor. Saat 19.00'da eve getiriliyor, yıkanıyor, geceyarısına doğru yatırılıyor.

DANS EDİYOR Hawking durumundan hiç yakınmıyor, ince bir espri gücüne sahip, sürekli gülümsüyor, partilerde tekerlekli sandalyesiyle dans ediyor.

GELİRİ ÇOK Kitaplarının geliri sayesinde çok konforlu bir yaşam sürüyor. Konferans başına 150 bin mark alıyor, TV reklamından da 300 bin mark gelir elde etti. Yıllık kazancı 3 milyon markı buluyor. 65 dile çevrilen Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabı dünya çapında bir bestseller.

ÜÇ ÇOCUĞU VAR 1995 yılında hemşiresi Elaine ile evlenerek ikinci kez dünyaevine girdi. Üç çocuğu, bir de torunu var.
Hawking, kendi karadelikler teorisini çürüttü
Ülkemizde de ‘Evrenin Kısa Tarihi’ kitabıyla tanınan ünlü fizikçi Stephen Hawking, bir karadelikten yansıyan ışında, kaynağıyla ilgili herhangi bir bilginin bulunmadığını sanıyordu. Ancak şimdi kendi teorisini çürütecek bilgilere ulaştı.

Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking 1976 yılında karadeliklerle ilişkili olarak ortaya attığı teorisinin yanlış olduğunu açıkladı. Hawking ünlü ‘Karadelik paradoksu’ adı verilen teorisinde, dışarıya hiç bir ışık veya bilgi yansıtmadığı sanılan karadeliklerin, ışın yansıttığını kanıtlamıştı; bu yansıyan ışık da ‘Hawking ışını’ olarak adlandırılmıştı.

Ancak Hawking’in teorisine göre, bu yansıyan ışın, karadeliğe ait hiçbir bilgi taşımıyordu. Yani bu ışını inceleyerek karadelikler hakkında bir bilgi sahibi olmam mümkün değildi. Buna ‘karadelik paradoksu’ adı verilmişti.

Fakat bazı fizikçiler bu teoriye karşı çıkmışlardı. Onlara göre,bu yansıyan ışının karadelikler hakkında bize bilgi vermesi gerekirdi, aksi taktirde, Hawking’in bu teorisi, kuantum mekaniğiyle tam örtüşmüyor, onunla çelişiyordu.

Geçen hafta Dublin’de yapılan toplantıdan önce, Hawking, kendi katılacağı oturumu yönetecek olan Albert Einstein Enstitüsü’nden, fizikçi Curt Cutler’a bir mesaj gönderdi ve 1976 yılındaki teorisini revize ettiğini ve bu konudaki yeni düşüncelerini toplantıda açıklayacağını bildirdi.

Hawking, yeni hesaplamalar yaptı ve karadeliklerden yansıyan ışığın, kaynağı, yani karadelikler hakkında bilgi taşıması gerektiğini açıkladı.

Hawking’in öncelemesi, genel görelilik ve kuantum mekaniğiyle ilgili bir kombinasyona dayanır.

Fakat iki teorinin birleştirilmesi bugüne değin mümkün olmadı.

Hawking bununla birlikte bazı yanıtsız sorulara rağmen teorisinden emindi, hatta bir bilim insanıyla kara delikten herhangi bir bilgi yakalanamayacağı konusunda iddiaya girmişti.

Ama ünlü fizikçi iddiasını kaybetti. Ve toplantıda, iddiaya tutuştuğu fizikçiye bir kitap armağan etti.
Lösemiden ölen çocukları düşünerek hayata sarıldım
Zamanın Kısa Tarihi, Kara Delikler ve Bebek Evrenler adlı üç kitabıyla milyonları etkileyen dáhi bilim adamı Stephen Hawking'in hayatı dizi oluyor. Hawking'in gençliğinde yakalandığı hastalığıyla mücadelesi TV filminde ayrıntılı olarak işlencek ve dizi, gelecek yıl BBC-2 yayınlanacak.

Senaryosu Peter Moffet tarafından yazılan filmi belgesel film yapımcısı Philip Martin yönetecek. BBC Science adlı bilimsel programların sanat yönetmeni John Lynch, ‘‘Stephen Hawking, modern dünyanın en büyük fizik teorisyenlerinden biri. Şimdi kendisinin de yardımıyla onun hikayesini anlatacak filmi yapıyoruz’’ dedi. Filmde Cambridge'de 21 yaşında doktora öğrencisiyken kendisine iki yıl ömür biçilen bir hastalık teşhisi konulan Hawking'i, Benedict Cumberbatch oynayacak. Hawking, ALS hastalığına yakalanmış ve tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum olmuştu. Bugün 61 yaşında olan Hawking, teşhis konduğunda şok yaşadığını ancak Wagner'in müziğini dinleyerek teselli bulduğunu ve hastanede yanı başında lösemiden ölen çocuğu hatırlayıp hayata sarıldığını itiraf ediyor
Yüzyılın dahisini karısı mı dövüyor
Bilgisayar aracılığıyla konuşabilen, tekerlekli sandalyeye mahkum Stephen Hawking, kemikleri kırıldığı için hastaneye kaldırıldı. Ünlü fizikçiyi karısının dövdüğünden şüphe ediliyor.


‘Zamanın Kısa Tarihi’ isimli kitabında karadeliklerle ilgili geliştirdiği teorilerle dikkatleri çeken ve dahi olarak nitelendirilen ünlü İngiliz fizikçi Prof. Stephen Hawking'in son dönemde sık sık kolunda, el bileğinde oluşan kırıklar, dudaklarının patlaması ve gözünün morarması gibi vücudunun çeşitli yerlerinde yara ve berelerden ötürü hastaneye kaldırılması dikkatleri çekti.

Yakınları şüphelendi

Hastalığı yüzünden kasları giderek eriyen, ancak bilgisayar aracılığıyla konuşabilen ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Hawking'in bir süredir hastanelerin acil servislerinin müdavimi olması yakınlarının da dikkatinden kaçmadı. Geçtiğimiz günlerde polisi arayan bir yakını, dahi bilim adamının evde hırpalanıyor olabileceğini iddia etti.

Polis devreye girdi

Bunun üzerine polisler, Addenbrooke-Hastanesi'ndeki doktorlardan bilgi aldılar. Daha sonra da Hawking'in çalıştığı üniversiteye giderek buradaki meslektaşlarıyla görüştüler. Bu tür darbelerin daha çok karı-koca kavgasının olduğu evlerde görülmesinden yola çıkan polisin şüphelileri arasında bilim adamının hemşire olan ikinci karısı Elaine (48) yeralıyor. Boşandığı ilk eşinin ‘‘kötü biri’’ olarak tanımladığı Hawking'in evdeki bakıcıları da şüpheliler listesinde bulunuyor.
Bilgisayar aracılığıyla konuşabilen, tekerlekli sandalyeye mahkum Stephen Hawking, kemikleri kırıldığı için hastaneye kaldırıldı. Ünlü fizikçiyi karısının dövdüğünden şüphe ediliyor.


‘Zamanın Kısa Tarihi’ isimli kitabında karadeliklerle ilgili geliştirdiği teorilerle dikkatleri çeken ve dahi olarak nitelendirilen ünlü İngiliz fizikçi Prof. Stephen Hawking'in son dönemde sık sık kolunda, el bileğinde oluşan kırıklar, dudaklarının patlaması ve gözünün morarması gibi vücudunun çeşitli yerlerinde yara ve berelerden ötürü hastaneye kaldırılması dikkatleri çekti.
İki dev buluştu
20'inci yüzyılda bilim ve teknoloji dünyasına imza atan dev isimlerin başında gelen Bill Gates ile felçli astrofizikçi Stephen Hawking, Londra'da bir araya geldi. Bugün dünyanın en zengin işadamları arasında yer alan Bill Gates, geliştirdiği yazılım programlarıyla PC'lerin yaygınlaşmasına ön ayak olan Microsoft Şirketi'nin Başkanı. 42 yaşındaki Bill Gates, daha 13 yaşındayken bilgisayar programı yazmaya başladı. Harvard Üniversitesi'ne giren ancak iş hayatına atılma heyecanı yüzünden eğitimini yarıda kesen Bill Gates, kurduğu Microsoft Şirketi ile 20'inci yüzyılda teknoloji dünyasına damgasını vurdu.

Şimdiye kadar eğitim, nüfus planlaması ve teknolojinin yaygınlaşması için 270 milyon dolar yardımda bulunan Bill Gates, son bağışını Cambridge Üniversitesi'ne yaptı. Microsoft Şirketi, Cambridge Üniversitesi'nde yeni bir bilgisayar laboratuarı kurulması için 80 milyon dolar (14 trilyon lira) bağışta bulundu. Bill Gates ise kendi kişisel servetinden 19.2 milyon doları (3.3 trilyon lira), üniversiteye hibe etti.

Bağış dolayısıyla önceki gün Cambridge Üniversitesi'ne giden Bill Gates, burada yine çağımızın yetiştirdiği en büyük bilim dehalarından biri olan Stephen Hawking ile buluştu. Geçirdiği kas hastalığı yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum olan ve ancak bilgisayar aracılığıyla konuşabilen Stephen Hawking (55), kendini evrenin sırrını çözmeye adamış bir bilimadamı. Hawking, özellikle kainatın oluşumunu ateşleyen ‘‘büyük patlama’’ ve ‘‘kara delikler’’ konusunda geliştirdiği teorileriyle tanınıyor.
Haberajans
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst