SSK ve BAĞ-KUR prim affında son hafta

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

__asli__

Daimi Üye
Katılım
17 Temmuz 2008
Mesajlar
641
Tepki
448
Puan
63
Konum
Germany
SSK ve BAĞ-KUR prim borcu olan işveren ve sigortalılardan prim affından faydalanmak isteyenlerin başvuru için bir hafta süreleri kaldı.

Alınan bilgiye göre, bugüne kadar toplam 580 bin 538 kişi, prim borçlarının yeniden yapılandırılması için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurdu. Şu ana kadar yeniden yapılandırılan borç tutarı 8 milyar 378 milyon 917 bin 586 YTL olurken, SGK'nın net tahsilatı 1 milyar 145 milyon 576 bin 127 YTL'ye ulaştı. SSK ve BAĞ-KUR prim borçları bulunan işveren ve sigortalıların yeniden yapılandırmadan faydalanmak için başvurularını en geç 28 Temmuz'a kadar yapmaları gerekiyor.

SSK ve BAĞ-KUR'a prim borçları bulunan işveren ve sigortalıların borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören ''İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca, prim borçlarının gecikme cezası ve zammının yüzde 15'ini peşin ödeyenlerin kalan ceza ve zammının yüzde 85'i affedilecek. Borçlarını peşin ödemek isteyenlerin başvuru gününü takip eden 1 ay içinde ödemeyi yapmaları gerekiyor. Borçların 12 ayda taksitle ödenmesi halinde faizin yüzde 55'i, 24 ay
taksitle ödenmesi halinde ödenmesi halinde de yüzde 30'u kaldırılacak. Taksitlendirmede ödeme başvurudan bir sonraki ay başlayacak.

2006 yılında çıkarılan önceki afla borcunu taksitlendirdiği halde ödemesini yapmayanlara da yeni bir hak getirildi. Borç taksitlendirmelerini düzenli ödemediği için yapılandırma hakkını kaybedenlerin taksit hakları, 28 Temmuza kadar başvurmaları halinde yeniden canlandırılacak. Yeni düzenleme çerçevesinde BAĞ-KUR'lular sağlık hakkına kavuşabilecek. Düzenlemede, ''1479 ve 2926 sayılı kanunlar kapsamındaki sigortalılar veya bunların hak sahipleri, ödeme vadesi geçmiş taksitleri ile 1.4.2006 tarihinden sonraki süreye ilişkin prim borçlarını ödemeleri ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki taksit ve cari ay primlerine ilişkin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeleri durumunda sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılacağı'' hükmü yer alıyor.

Düzenleme, yeni borçlular ile isteğe bağlıların da prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına imkan tanıyor. Halen SSK'da kayıtlı 1 milyon 118 bin iş yerinden 615 bininin, BAĞ-KUR'da kayıtlı 3 milyon 368 bin iş yerinin de 1 milyon 425 bininin kuruma prim borcu bulunuyor. SGK'nın bu işveren ve sigortalılardan toplam 26 milyar YTL prim alacağı var.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst