Sodyum gereklidir çünkü;

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Soru: Sevgili Sue:
Bana, günde 500 mg.’dan az olmak üzere, sodyum oranı düşük diyet uygulamam gerektiği söylendi. Bu bana biraz yüksek göründü. Yediklerimin çoğundaki sodyum oranı bu rakamın çok altında; bu iyi mi, yoksa kötü mü? Her gün ne kadar sodyum almalıyım?
Yardımların için çok teşekkürler, Sinem

Cevap: Sevgili Sinem, odyum hayat için temel bir unsurdur, her gün belli bir miktar alınmalıdır. Sodyum gereklidir, çünkü;

vücuttaki sıvı dengesini korumak
kan basıncını düzenlemek
sinirlerin duyarlılığının aktarılması
kalp dahil, kasların gevşemesine yardımcı olmak için

Günde 500 mg. sodyum alımı ihtiyacınız olan en düşük seviyedir. Bu da, ¼ çay kaşığı sofra tuzudur. Sodyum için önerilen resmî bir rakam yok. Gene de, sağlıklı kişilerin sodyum alımını 2.400 mg. olarak sınırlandırması tavsiye ediliyor; ve bu rakam besin etiketlerinde, günlük alınması gereken sodyum miktarı olarak yer alıyor.

GERÇEK: Çoğu kişi günlük diyetlerinde aldıkları sodyumdan bir şekilde kurtulurlar. Çünkü, bünyeleri sodyuma karşı duyarlıdır ve çok fazla sodyum yüksek kan basıncına, yüksek tansiyona yol açar.

Bu konuda net bir görüş almak üzere doktorunuza başvurun. Günde ne kadar? Bir öğün mü, ya da bir tek yemek mi? Şayet her önünüze gelen yiyecekte 400 mg. sodyum alırsanız, günün sonunda, sağlıklı bir kişi için önerilen miktarın çok ötesine geçmiş, ama gene de tavsiyeye de uymuş olursunuz. Öğün başına 500 mg. önerilmiş ise, günde 1.500 mg. demektir ki, bu rakam sağlılık olmaktan çok uzak.

Sağlığınıza uygun olarak her gün almanız gereken sodyum miktarını bulun. Sonra, bu miktarı yediğiniz çok çeşitli yiyeceklere bölebilir ve böylece seçeneklerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Güvenilir bir diyet uzmanı sizin diyetinize uygun bir ayarlama yapabilir.

alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst