Snowboard

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
TARİHÇE:

Snowboard'un temelleri küçük water ski şeklinde ucunda ip olan ve ayakta durulan bölümde kaymayı önleyici pütürlerin bulunduğu ve kaydığımız kızaklara benzer snurfer'la atılmıştır. Fikrin sahibi 1960 lı yıllarda Sherman Poppin'di. Daha sonra içlerinde Jake Burton'un da bulunduğu, değişik arayışlar içerisinde olan bir grup üniversite öğrencisi yarışlar düzenlemeye başladılar. Bu yarışmalar esnasında Burton'un aklına, "ayakları boarda sabitlemek'' fikri geldi ve yarışlarda ellerini kullanmaya ihtiyaçları kalmadı. Aynı yıllarda Jeff Grell ilk olarak yüksek arkalı bağlamanın (highjack binding) dizaynını yaparak, Demetre Molovich ise kendi dizaynı olan "Kırlangıç kuyruk" (Swallowtail) ve "laminant konstrüksyon"la snowboard'a ve dizaynına katkıda bulunmuşlardır. Bunlar olurken Amerika'da kayak alanlarından sadece %7'sinde snowboard yapılmasına izin verilirken, günümüzde bu rakam %97'ye çıkmış ve snowboard yaygın bir spor haline gelerek aynı zamanda kendi felsefesini oluşturmuştur. Snowboard felsefesi...

MALZEME:

Snowboard'un Yapısı :
Çekirdek: Boardun merkezinde bulununan ve boardun diğer kısımlarının etrafına inşa edildiği elemandır. Tahta ve köpük, çekirdekte en sık kullanılan materyallerdir. Tahta; tepkilidir ("canlı" hissi verir), fakat ağır ve pahalıdır. Köpük; hafif ve ucuzdur, fakat daha az tepkilidir.
Board üretiminde temel olarak iki yapı vardır :
Lamine veya tabakalı yapı; çekirdeğin üstüne ve altına fiberglas tabakalar yapıştırılır. Board'un kenarları ayrı bir kaplama ile kapatılır. Ağır olması dezavantajıdır.
Kapsül yapı; çekirdeğin etrafına board'un üstünü ve kenarlarını örten ve tek parçadan oluşan fiberglas bir yapı giydirilir. Kenarların ayrıca kaplanmasına gerek kalmaz. Tabakalıya göre daha hafiftir.
Rim yapı; çekirdek etrafına poliüretan enjekte edilir. Dayanıklı ve esnek bir yapıdır. Genellikle yeni başlayanlarda ve kiralık board'larda kullanılır.

Board Çeşitleri

Freestyle (Serbest Stil): Bu boardlar rampadan havaya uçmak, atlamak, hareketler denemek, half-pipe ve snow parklarda board yapmak için tasarlanmıştır. Yumuşak ve kısadır, dolayısıyla çabuk dönüş başlatılabilir ve manevra kabiliyeti yüksektir. Dengeli olması bakımından geniştir. Bunun yanında yüksek hızlar için yeterince sert ve stabil değildir. Hava hareketleri için tasarlanmış olsa da diğer arazilerde de kullanılabilir. Genellikle her iki yöne de kayılabilir.

Bozuk kar için daha uygun uzun burunlu çeşitlerinin yanı sıra burun ve kuyruğunun birbirinin aynısı olan, hem öne hem geri doğru kayılabilen, ve yeni başlayanlar arasında popüler olan çeşitleri de bulunur. Yumuşak bağlama ve yumuşak ayakkabı ile kullanılır.

Freeride: Diğer bir adı dağın her bölümünde board yapmak anlamına gelen "all-mountain"dır. Adından da anlaşılacağı gibi her tür arazi (pist içi veya dışı) ve kar koşulunda board yapmak isteyenler için uygun çok yönlü bir boarddur. Genellikle orta derecede kalkık burun ve kuyruğu vardır ve her iki yöne doğru da kayılabilir. Freestyle boardlara göre daha uzun, dar ve serttirler. Yumuşak bağlama ve yumuşak ayakkabı ile kullanılır. En popüler ve yeni başlayanlar için de çok uygun bir boarddur. Bu kategori içerisinde "Backcountry" (veya "extreme") adı verilen bir alt kategori vardır. Backcountry boardlar her iki yöne de kayılabilen ve daha çok bol kar/ezilmemiş piste göre tasarlanmış boardlardır.

Alp Stili: Özellikle sert ve ezilmiş pistte hızlı kaymak ve hassas dönüşler yapabilmek için tasarlanmışlardır. Plaka (sert) bağlama ve sert ayakkabı ile kullanılır. En sert ve en dar board sınıfıdır. Burunu eğimli, kuyruğu düzdür ve freeride ve freestyle'dan daha stabildir.

Snowboard Ayakkabısı Çeşitleri

Yumuşak Ayakkabılar: Yumuşak bir dış ve iç ayakkabıdan oluşur. Bağcıklarla kapanır. En esnek ve rahat snowboard ayakkabı çeşididir. Yüksek hızlar, hassas dönüşler veya yarışlar için uygun değildir.

Step-In Ayakkabılar: Tam katı olmasa da yumuşak ayakkabılara göre daha sert, destekli ve ağır bir dış ayakkabı ve yumuşak bir iç ayakkabıdan oluşur. Bağcıklarla, bazen de bağcıklara ek olarak bileği saran bir kayışla birlikte kapanır.

Sert Ayakkabılar
Kayak ayakkabılarında olduğu gibi sert, katı bir dış ayakkabı ve yumuşak, destekli bir iç ayakkabıdan oluşur. Kayak ayakkabısından farklı olarak bilekten yanal hareket serbestliği vardır. Klipslerle kapanır ve bazı çeşitlerinde konç sertlik ayarı vardır. Alp stili board ile birlikte kullanılır.

Snowboard Bağlaması
Snowboard bağlamalarının temel görevi boardunuzun ayağınızda güvenli bir biçimde kalmasını sağlamak ve vücudunuzdaki enerjiyi boardunuza aktarmaktır. Diğer bir görevi de kayma sırasında oluşan titreşimleri ve şokları bastırırarak yorgunluğu azaltmaktır

NEREDE YAPILIR?

Sarıkamış:
İlk olarak şunu belirtelim: Sarıkamış İlçesinin içerisinde, 2634 m yüksekliğindeki Çamurlu Dağ'da, saatte 2400 kişi kapasiteye sahip telesiyej, Türkiye'nin en büyüğü. Ayrıca kış sezonunun en uzun olduğu merkez de burası. Sarıkamış Kayak Merkezi Kars havaalanına 50 km, şehir merkezine ise 60 km uzaklıkta. Sarı çam ormanı arasında, toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı pist, bütün kayakçıların gözbebeği kristal karla kaplı. Ormanın arasında bolkar ve sen. Yalnız kaymayı sevenlerdensen, burası tam sana göre.

Kartalkaya :
Bolu şehir merkezine 54 km., İstanbul-Ankara karayoluna 28 km. uzaklıktadır. Köroğlu dağları üzerinde yer almaktadır. Kayak alanı 1850 - 2200 m yükseklikleri arasında bulunan merkezde, iki otel mevcut olup, bu otellere ait en uzunu 1400 m olan, 13 adet pist ve 4750 kişi/saat taşıma kapasiteli mekanik tesisler bulunmaktadır. Normal kış koşullarında kar kalınlığı üç metreye ulaşabilmektedir. Kayak için en uygun zaman aralık-mart arasıdır. Bolkar sevenler buraya bayılacak...

Palandöken :
Şehir merkezine 4 km uzaklıktadır. Kayak alanı 2200-3176 m. yükseklikleri arasında bulunan Palandöken Kayak Merkezi'ndeki pistler dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer almaktadır. Pistlerin toplam uzunluğu 28 km. dir. En uzun pisti 12 km. Olup, başlangıç yeriyle varış noktası arasındaki yükseklik farkı 1000 m. dir. Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 adet tescilli pisti (Ejder ve Kapıkaya) bulunmaktadır. Kayak Merkezinde 5 adet telesiyej (toplam 4500 kişi/saat kapasiteli), 1 adet teleski (300 kişi/saat kapasiteli), 2 adet baby lift (toplam 1800 kapasiteli), 1 adet gondol lift (1500 kişi/saat kapasiteli) hizmet vermektedir. Aralık-mayıs arası en uygun zamandır. Normal kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı almaktadır. Mevsim boyunca "toz kar" üzerinde kayak yapılmaktadır. Kar iyi, bol geniş alan.

Erciyes :
Kayseri şehir merkezine uzaklığı 25 km'dir. Orta Anadolu'nun en yüksek dağı olan Erciyes'in (3916 metre) doğu ve kuzey yamaçlarında yeralan kayak alanları 2200-3100 metre yükseklikleri arasındadır. Kullanılan üç pist mevcut olup, birinci etap 1450 m uzunluğunda 900 kişi/saat, ikinci etap 1250 m uzunluğunda 800 kişi/saat kapasiteli iki adet teleski, 2575 m uzunluğunda 900 kişi/saat kapasiteli tele-siej ve 2 adet 300 m'lik baby-lift bulunmaktadır. Kayak merkezinde bir kayak evi, Özel İdareye ait otel olup Dedeman tarafından işletilmekte olan bir adet otel bulunmaktadır. Yeni başlayanlar için uygun pistlere sahip.

Uludağ :
Bursa şehir merkezine uzaklığı 36km'dir. Kayak alanı 1750 - 2543 m yükseklikleri arasında bulunan merkezde, en uzunu 2000 m uzunluğunda olan 11 pist bulunmaktadır. Ayrıca 8 adet telesiyej ve 7 adet teleski tesisi mevcuttur. Kayak sezonu Aralık-Mayıs aylarını kapsayan Uludağ'da, kış koşullarında yüksekliği 2-3 mt'yi bulan kar,mevsim başında toz kar, mevsim sonunda ıslak kar özelliği gösterir. Kalabalıktan kurtulabilirseniz, kesin eğlenirsiniz.

DÜNYA

Jackson Hole, Wyoming (ABD):
Sörfçüler için Hawaii neyse, burası da boardçular için aynı şey. Ölümcül yamaçlardan, acemiler için düz pistlere kadar herşey var. Ama dikkatli olun, burası sizin ne kadar iyi kaydığınızı ortaya çıkaracak. Doğal rampalar, dev çukurlar, kayalar ve halfpipelar, hepsini bulmak mümkün. Ne kadar zorlanırsanız, o kadar iyi olacağınız kesin. Ustaların yanında 1 hafta kaymak sizi onlardan biri yapabilir belki...

Val Gardena / İTALYA :
İniş yarışmalarının dünyaca ünlü merkezi Val Gardena. Bu sizi yanıltmasın. Snowboard için de bir o kadar uygun. Alplerin kristal karında, kimsenin kaymadığı yerlerde board yapabilirsiniz. Hem atlayacak sürüyle rampa da bulabilirsiniz.

Chamonix / FRANSA :
Fransa'nın ünlü kayak merkezinin off-pist alanlarında bütün gün snowboard yapıp, bu sporda ünlü Fransız sporcuların gösterilerini izleyebilirsiniz. Hatta birkaç hareket bile kapabilirsiniz. Avrupa'nın en iyi organize olmuş raylı ulaşım sistemlerinden birine sahip. Fransanın extreme spor merkezi burası deniyor.

Snowbird (ABD):
Burası profesyonellerin merkezi. Her seviye için uygun, pek çok pist mevcut. Ayrıca snowboard için özel bir parkı bulunmakta. Amerika'nın en büyük halfpipelarından birine sahip. Ayrıca merdivenler, trabzanlar, eğlence kutuları ve atlama rampaları parkın heryerine dağıtılmış. yani, aradığınızdan fazlası var...

Aspen (A.B.D) :
Uçsuz bucaksız tepeleriyle A.B.D.'nin en ünlü kayak merkezleri arasına girmeyi başarmıştır. Dört ana tepeden oluşmasına rağmen, ulaşım sisteminin çok üst düzeyde olduğu bu kayak merkezinde ne yazık ki kaymak sizin için biraz masraflı olacaktır. Tabi eğer bu sorun değilse sayısız dağ restoranı, konaklama yeri ve harika pistler sizi bekliyor.

FAYDALI BİLGİLER:

Ayaklarınız günboyu şiştiği için ayakkabı denemek için öğleden sonra veya akşam saatlerini tercih edin.
• Board yaparken kullandığınız bir çorap var ise ayakkabıyı bu çorap ile deneyiniz.
• Kullanacağınız çorabı sentetik veya yün karışımı seçiniz. Bu size maksimum sıcaklık sağlayacaktır.

Hangi Boy Board Almalıyım? :
Snowboard'un uzunluğu da, genişliği de sizin için doğru boydaki snowboard'u bulmanız için önemli faktörlerdir.

Uzunluk:
Sizin için doğru olan uzunluğu bulmak için, board'u kilonuzla orantılamalısınız. Unutmayın ki bu yöntemler sadece bir başlangıç yapmanız içindir.
Kişisel tercihleriniz, board'unuzun uzunluğunu seçerken en önemli faktör olacaktır.
Kısa bir board, ucundan tutuğunuzda, omuzunuz ve çeneniz arasında bir yere gelecektir. Kısa board'larla manevra yapmak kolay olduğundan, kaymayı öğrenmek için oldukça iyidirler, ayrıca bir çok numara yapan park ve pipe kayıcıları tarafından tercih edilirler.
Orta boy board, çeneniz ve burnunuz arasında bir yere gelecektir. Bu uzunluk, orta düzeyden ileri düzeydeki snowboardcular için, parklar ve dik yokuşlar dahil olmak üzere bir çok farklı arazi ortamında kullanılabilen bir büyüklüktedir.
Uzun board'lar göz hizanızla kafanızın birkaç santimetre üzerinde bir aralıkta olurlar. Uzun board'lar, yüksek hız carving, deep power ve big mountain araziler içindir. Boylarına göre ağır olan biniciler de yukarıdaki yöntemleri uygulayabilirler, ancak daha katı flexboard'ları tercih etmelidirler. Hafif binicilerin de gevşek flexboard'lara ihtiyacı vardır.

Genişlik (waist width):
Board uzunluğunda kişisel tercihlerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz ama genişliğinde böyle bir şansınız yoktur. Board genişliği direk olarak ayakkabı numaranız ile ilişkilidir. Doğru board genişliğini bulmak için en iyi çözüm, boardu yere koyup üzerine çıkmaktır. Bağlamalarınızı bağlayın ve kayarken durduğunuz şekilde olmaya dikkat edin. Kayma pozisyonunda durduğunuzda botlarınız, snowboardun kenarlarıyla aynı hizada veya birazcık taşıyor olmalıdır.

Snowboard Ayakkabısı Seçimi
Board ayakkabısı kayış performansını en etkileyen etkenlerin başında gelir. Ayakkabı seçimi için öncelikle ne tür(stil) board yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Stilinize göre en uygun board'u seçmek performansınızı arttıracaktır,
Serbest Stil (Freestyle): Yüksek hızlar ve hassas dönüşler için uygun bir stil değildir. Esneklik ve hareket rahatlığı için yumuşak, kısa ayakkabılar tercih edilir.
Freeride: Her tür arazi ve kar koşullarında board yapmak isteyenler için çok yönlü ve en popüler stildir. Freestyle ile Alp stili arası "ortalama" bir stildir. İyi destek sağlayabilmesi açısından yüksek, yarı-sert ayakkabılar tercih edilir.
Alp Stili: Yüksek hız, hassas dönüşler ve yarış stili. Performans ön planda, konfor ikinci plandadır. En iyi destek için sert ayakkabı kullanılır.
Snowboard Bağlaması Nasıl Seçilir?
Bağlama seçimini yapmadan önce board türünüzü (freestyle, freeride veya alpin) ve bu stile uygun ayakkabı (yumuşak, step-in veya sert) tipinizi belirleyin. Seçmiş olduğunuz ayakkabı türü ile uyumlu bir bağlama seçmelisiniz. Yumuşak ayakkabı yumuşak bağlama ile, sert ayakkabı ise sert bağlama ile kullanılır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst