Sizin de kış bahçeniz olabilir!

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
thumbnail.php


Bazen mevsim bize engel olsa da, doğanın güzellikleriyle kucaklaşmak isteriz. Sizde bahçenizin bir bölümünü yada balkonunuzu, kış bahçesine çevirebilirsiniz.

Kış Bahçesi Nasıl Yapılır?

Soğuk, yağmur, kar demeden kışı bahçede yaşamak elinizde. Değişik malzemelerle yapılan kış bahçeleri tam size göre. ” Evimin hangi noktasında yer almalı?” diyorsanız, cevap basit: Bahçenizin en bol ışık alan yeri yada en çok ışık alan balkonunuzu, kış bahçesine dönüştürebilirsiniz. Kış bahçeleri daha çok bahçeli evlerde ve binaların çatı katlarında tercih ediliyor. Burada amaç, güneşin tüm olumsuz etkilerinden arınmış, süzülmüş gün ışığıyla dolu ortamlar yaratmaktır.

Alüminyumdan PVC’ye, ahşaba kadar çeşitler, soğuk günlerde bitkilerle dolu yemyeşil, çiçekli yeni düş alanlarınız için, seçeneklerden sadece birkaçıdır. Isıtma, soğutma, sistemine sahip kış bahçeleri, evlere dekorasyon yönünden de ayrı bir zenginlik kattığı için son son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

Evinizin dilediğiniz bir noktasına sabit, sürme, katlanabilir kanatlarla her genişlikte pencere yerleştirebilirsiniz. Kış bahçelerinde havalandırma, gölgelendirme sistemleri ve ısı yalıtımı doğru bir şekilde yapılırsa, dört mevsim kullanıma uygun bir alan elde edilir.

Kış Bahçelerinde Çatı Tipleri

* Tek Eğimli Düz Çatılar; Her tipteki yapıya uyum sağlayabilir. Bahçe katına ya da teraslara uygulanabilir.
* Çift Eğimli Beşik Çatılar; Üçgen şeklinde çatı sistemleridir. Mekana derinlik hissi verir.
* Viktorya Tipi Çatılar; Üç yada beş parçalı cepheden oluşan çatı sistemleridir. Çok cepheden oluştuğu için, ışık alana güçlü bir şekilde yayılır.
* Georgian Tipi Çatılar; Rönesans sarayların görüntüsünde olan sistemlerdir. Tüm bu tiplerden mimari açıdan en çok tercih edilenler, Victorian ve Georgian tarzı kış bahçeleridir.

Kış Bahçeleri İçin Dekorasyon Önerileri

Kış bahçesi evinizin bir parçası olarak düşünün. Dekorasyon evinizle uyumlu olmalı. Bahçeyi evinize çağırıyorsanız, oturma grubunu mümkün olduğunca manzaraya göre yerleştirebilirsiniz. Yer döşemesi olarak ahşap kaplama, ortamı daha sıcak gösterir. Ama bu alanda bol bol bitki yetiştirileceği için, su zaman zaman sorun olacaktır. Bunun için kolaylığı açısından seramik de tercih edilebilir. Cotta, mermer gibi doğala yakın ürünler seçenekler arasındadır.

Oturma grublarının seçimine gelince; Dört mevsim dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. Pamuklu yada sentetik, keten tarzı kumaşlar en ideal olanıdır. Suni deri yada kadife cinsi kumaşlardan uzak durmak gerekir. Canlı renklerde, çiçekli kumaşlarla kaplı yastıklarla oturma grubunuzu çok daha gösterişli bir hale getirebilirsiniz.

Mobilya içinse; tercihiniz ahşap, rattan yada hasırdan yana kullanılmasıdır. Camla çepecevre kaplı bu yapıda güneşten korunmak için tente sistemlerinden yada perde olarak jaluziden yararlanabilirsiniz. Bir başka önemli nokta ise saksı seçimidir. Mobilyalarınıza ve aksesuarlarınıza uygun olanları seçin. Hasır, ahşap yada sırlı toprak saksılar; kaliteli görüntüleriyle kış bahçenize çok yakışacak. Bitkileriniz için kademeli raflar da kullanılabilir. Buralara aksesuarlarınızın bir kısmını yerleştirebilirsiniz.

Aydınlatma için gün ışığı veren lamba yada florasanlar bitkiler için idealdir. Seçeceğiniz ürünün dışarıya ısı vermemesine dikkat edilmelidir. Aydınlatma armatürleriyle, çiçeklerin arsında belli bir mesafe bırakın ki, bitkileriniz zarar görmesin. Yerden aydınlatma elemanları yada dekoratif abajurlar burada devreye girer.

Alanı ısıtmak içinse; merkezi sistem yada portatif ısıtıcılar kullanılabilir. Günümüzde bir çok yeni ürün taşınabilir olmasından dolayı kullanım açısından kolaylık sağlıyor. İçerdeki fazla nemi almak içinse otomatik havalandırma sistemi kullanılabilir. Nem oranını dengede tutmak büyük önem taşır. Ortamdaki nem oranı %80'den az olmamalıdır. Aynı zamanda bitkileriniz için kış bahçenizin belli oranda sabit bir sıcaklığa sahip olması gerekir. 16-18 derecenin altına düşmemesi için termostat destekli ısı sistemleri kullanılabilir.
 
S

suna

Misafir
flowers-vine-lg.jpg
Gerçekten de kış gelince clematisim sararıp soldu, hatta annem bile geçen hafta kurumuş bu dedi. Bende eğilip baktığımda aslında içinde filizlerin yeşerdiğini farkettim ve ona gösterdim. Yine de budayıp , gelecek sene güçlenmesi için bir kısmını kestim. Bu bahar artık duvarın üstünü nasıl saracağını hep birlikte takip ederiz..
Bu resimlerin bir kısmını bahçe düzenine örnek olsun diye koydum.. Genelde sağdan soldan aldığımız çeliklerle bahçe düzenleyen insanlar olduğumuzdan, bir yere göre düzenleme değil aldığımız çeliğe ya da tohuma göre düzenleme yapabiliyoruz.Ya da benim gibi yer darlığı çekenler için ideal seçimler sarkan çiçekleri bahçede bu şekilde düzenlemek.Ya da balkonda.

Hala daha kuş evimi boyayamadım.. Gördükçe özeniyorum, birde saksı adam yapasım var ki onun fotoğrafları daha sonraki yazılara kaldı..

Bir bahçe düzenlemesinde çiçeklerin birbiriyle uyumu çok önemli. (Arkada mor çiçekli bitki clematis)

Bu renklerini eskiden gördüğümü hatırlıyorum ama nerde olduğunu çıkaramıyorum.Demirköyde olabilir.Çünkü İstanbul ve Trakya şartlarında iklimi ona uygun diye daha çok yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Zaten burdaki fidanlıklarda clematis dediğimde çoğu satıcı anlamadı bile ne dediğimi. Peyzejcılarla çalışmak bu yüzden daha iyi.. En azında adamın yüzüne bön bön bakmadan ve o yok bunu verelim tarzı davranış yapmadan getirmemizi istermisiniz diye soruyorlar.
Her renk clematis bulabilirsiniz..Kokusu için değilde rengi ve gösterişi için almanız gerekli.. Kokulu sarmaşık isterseniz beyaz yasemin, mor salkım, hanımeli gibi çeşitler düşünmeniz gerekli. Ama unutmayın ki bir bahçede balkon civarına mutlaka bir kokulu birde görüntüsü güzel sarmaşık olmalı..Gerçi kokulu olupta çirkin görüntülü sarmaşık pek görmedim , en azından benim aldıklarımda..
Bir başka bilgi de :


" Sarmaşıkların kraliçesi olarak bilinir. Clematis bizde pek yaygın değildir ama her bahçede olması gereken zarif ve değerli bir bitkidir.



Çeşitleri,çiçek biçimi,açma zamanı ve boy açısından büyük farklılıklar gösterir. Yetiştirilmesi pek kolay değildir.



İyi işlenmiş,nemli ve humuslu toprakları sever. Düzenli sulanır. Bitkinin kökleri gölgede olmalı,dalları ise güneş görmelidir. Bunu sağlamak için köküne yakın toprak büyücek taşlarla örtülebilir veya etrafına bodur çalılar dikilir. Çiçekleri mor,beyaz ve pembe tonlarında,bazen de ebruli olur. clematis cinsine göre 3 m.den 10 m.ye kadar uzar. ( duvar ve çitler için uygundur)Açma zamanı ise mayıstan ekim ayına kadar değişir.



Nisbeten kolay yetişmesi ve gösterişi açısından “Jackmanii” cinsini tavsiye edebilirim." verilen bu tarz latince isimleri google da görsellerde arayıp sizin istediğiniz çiçeğe uygun olup olmadığına bakabilirsiniz..




BUDAMA: İlkbaharda açanlar çiçekleri geçtikten hemen sonra ve derince, yazın açanlar ise mart ayında ve orta karar budanır. ( benim gibi kurudu diye kesmeyin )



Bu konuyla ilgili güzel resimler görebileceğiniz bir site



Gelecek yazıda bir başka sarmaşıkta buluşmak dileğiyle :))



Not: 1-Anadolu'da Mordolandı ve Akdolandı diye biliniyor..
Not: 2-Resimdeki benim bahçemdeki clematis.. Denk getirirsem bir de mavi istiyorum.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst