Sizde benim gibi, ''nasıl olsa ana okulunda öğrenir'' demeyin

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Ana okulu öncesinde çocuklarımızla beraber yapacağımız eğlenceli faaliyetler onların gelişimlerini olumlu yönde etkilerken,beceri kazanmalarını sağlayacaktır.Sizlerle paylaşacağım bu faaliyetler ana okuluna başladıklarındada yaptıkları faaliyetler arasında var arkadaşlar.Ama çocuk okula başlamadan el becerisini ne kadar geliştirirse okula başladığında daha çabuk adapte olmakta zorlanmayacak,okula gitmek ona daha keyif verecektir.Bir anne olarak böyle düşünüyorum.
Ben oğluma anasınıfına başlamadan önce doğru düzgün makas tutmasını ve resim yapmasını bile öğretmemiştim.Hiç resim yapamıyordu.Ana okuluna başlayınca makas tutmayı öğrendi ama zaman aldı.Okulda yaptıkları faaliyetlere baktığımda hala yamuk yumuk kestiği oluyor.Herkezin çocuğu harika resimler yaparken benim oğlum resim namına anca anlamadığım şekiller ve çizgiler çiziyor,bana gösteriyordu.Ne kadar yaptığı resmi anlamasamda güzel olmuş diyebiliyordum sadece.Çizdiği şeyin ne olduğunu söylemezse anlayamıyordum.Bir benim oğlumun resmine bakıyor,birde okul öncesi bol bol resim yapan arkadaşımın kızının resmine.O anki üzgünlüğümü anlatamam.Üzüntüm becerememesinden dolayı değil,ona bu becerisini kazandıramamış olmmdan dolayıydı. Yeni yeni artık anlayabileceğim şekilde ev,çiçek ve çöp adam resmi yapabiliyor.Ama ben okula başlamadan önce nasılsa ana okuluna başlayınca yapar,öğrenir demeyip,bu becerisini geliştirmesinde oğluma yardımcı olup ilgilenebilseydim, şimdiye kadar o minik elleri harika makasta kullanabilir,resimde yapabilirdi.
Size tavsiyem ana okulu öncesi bu yeteneklerini geliştirmesinde yardımcı olmanız.İşinizi bırakın,çocuğunuzu yanınıza alın,biri size diğeri çocuğunuza iki resim kağıdı alıp boyalarla beraber resim çizin.Onların hayal gücünü geliştirin.
Ayrıca çocuğunuzun içe kapanık ve bir sorunu olduğunu düşünüyorsanız resim yaptırabilirsiniz. Çocuğunuz içindeki duyguları kağıda dökecektir.Sorunun kaynağına çizdiği resimle ulaşabilirsiniz.
Bu çalışmalar,bazı sebeplerden dolayı çocuğunu ana okuluna gönderemeyen annelerede çocuklarının el becerisini kazandırmaları konusunda yardımcı olacaktır.





cocuk-1984.jpg





Oyun Hamurları

Renkli hamurları sıkmak, yuvarlamak, çekiştirmek, kesmek ve en önemlisi ona aklındaki şekli vermeye çalışmak çocuklar için büyük eğlence kaynağıdır. Onların üç boyutlu düşünmelerini sağladığı gibi, el becerisini de geliştirir. Dikkat edilmesi gereken tek şey hamurları satın alırken küçük çocuklara uygun olup olmadığını kontrol etmek.



cocuk1-5538.jpg




İp Boyası

Değişik boylarda ve kalınlıklardaki ipleri, renkli renkli boyayarak ya da onları boyanın içine daldırarak büyük kağıtların üstünde dolaştırmak, çocuklara farklı bir etkinlik olarak gelecektir.
Hatta boyalı ipleri iki kağıdın arasına koyup, ipleri çekerek daha değişik şekiller oluşturmak onların hayalgüçlerini daha da geliştirecektir.




cocuk2-2316.jpg





Pastel Boyalar

Pastel boyalarla resim yapmak bütün çocukların hoşuna giden bir şeydir. Boyaları sadece dik kullanmak yerine enlemesine de kullanarak boya yapmaları sağlanabilir. Özellikle kağıdın altına dokulu yüzeyler koyup boya yapmak onlar için eğlenceli ve farklı gelecektir.





cocuk3-3679.jpg




Sünger Boyası

Hazırda satılan şekilli süngerleri ya da evdeki fazla süngerleri değişik şekillerde kesip kullanarak sünger boyası yapılabilir. Süngerleri kesmek bile çocuklara zevk verirken, onları boyayarak ya da boyaya batırarak, kağıda baskı yapmak çok daha heyecanlı gelecektir. Aynı zamanda değişik şekiller yapabilmek için akıllarındaki tüm fikirleri kullanacaklardır.





cocuk4-6716.jpg





Kolaj

Kolaj çalışmalarında aklınıza gelebilecek her türlü malzeme kullanılabilir. Kağıtlar, gazeteler, kumaşlar, ipler, tüyler, yapraklar, fotoğraflar, makarna ve fasulye gibi kuru bakliyatlar. Hepsini düz kalın bir kağıda yapıştırarak değişik dokular elde etmek ve onları belki de boyayarak renklendirmek, değişik fikirlerin de ortaya çıkmasına neden olacaktır.






cocuk5-6528.jpg





Parmak Boyası

Dokunmanın zevkini parmaklarının ucunda hissetmek ve boyaları parmakları ile ezmek çocukların en sevdiği etkinliklerdendir. Bu eğlenceli olayı daha da hareketlendirmek için güzel bir klasik müzik açıp, boyalı parmakları kağıt üstünde dans eder gibi gezdirmek daha da zevkli olacaktır. Yine boyaların çocuklar için sağlıklı olup olmadığına dikkat edilmelidir.


alıntıdır

 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak
4 Yaşına girmesine 3 ay var kızımın
maşallah hiç taşırmadn boyama yapıyor,makasla çizgilerin üstünden gidebiliyor

tavşan makas alırsanız hem tehlikesiz,hem güvenli-ayse
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst