Siyer okumaları hayatımızın bir parçası haline gelmeli

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Allah'ın en sevgili kulu Peygamberimiz'in (sas) hayatını, hal ve hareketlerini, o dönemin olaylarını anlatan eserlere siyer denir. Dr. Reşit Haylamaz, her gün çok kısa da olsa siyer okunmasının önemine değindi. Haylamaz, özellikle ailecek okunacak kitapların hayatımıza değer katacağını söyledi.

Peygamberimiz (sas), ümmetine değerli bir miras ve büyük bir sermaye olarak hayatını bıraktı. Karşılaşılabilecek problemlerin çözüm adına anahtarı olduğu gibi ölüm ötesi hayatın kurtuluş reçetesi de O'nun (sas) hayatında. Ancak 'Peygamberimiz'i çok seviyorum' sözüne rağmen O'nu ne kadar tanıyor veya hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Peygamberimiz'in hayatı yani siyer ne kadar okunursa Resulullah'ın da o kadar tanınacağını belirten ilahiyatçı-yazar Dr. Reşit Haylamaz, O'na karşı sevginin de artacağını söylüyor. Haylamaz'a göre siyer okumalarını günün 'prime time' dilimine almak Resulullah'a verilen ehemmiyetin göstergesi ve sevginin yansımasıdır.
Siyer, Allah'ın en sevgili kulu Efendimiz'in hayatıdır. Varlık içindeki müstesna konumu, yaratılışı, Allah'ın ona yüklediği özel misyon, insanlar arasındaki duruşu, şefkati, tevazuu gibi kemalata, davet eden yönleri kısaca attığı her adım siyerin konusudur. Peygamberimiz "Allah'a yemin ederim ki, size gecesi gündüz kadar beyaz, yani aydınlık genişçe bir yol, yürünecek bir cadde ve takip edilecek bir gidişat bıraktım." hadisiyle de siyerin büyük bir rahmet olduğunu gösteriyor. Haylamaz, dünya ve ahiret saadeti için Peygamberimiz'in adımlarını takip etmek gerektiğini ifade ediyor. Bu sebeple siyer okumalarını hayatın merkezine almak gerektiğini söyleyen Haylamaz, "Seven, sevgisini gösterir. Peki, biz Peygamberimiz'e sevgimizi ne kadar gösterebiliyoruz hiç düşündük mü? Hâlbuki Resulullah'ı bilip takip etmek, bizim için yeryüzünün en önemli meselesi olmalı. Okumaya, öğrenmeye zamanım yok gibi bir bahane asla kabul edilemez. Dünyanın en yoğun insanı bile olsak, önemsediğimiz bir konu söz konusu olduğunda vakit ayırır mıyız? 'Zamanım yok' meselesine de bu açıdan bakmak gerekir. Siyeri günümüzün 'prime time', yani televizyonu en fazla izlediğimiz saat dilimine almalıyız. Akşam saatlerinde televizyonun başına geçmek yerine oturup birkaç dakika da olsa Peygamberimiz'in hayatından birkaç cümle okumalıyız." diyor.

Emin kaynaklardan

okunursa hedefe ulaşılır

Haylamaz, bugünün problemlerini çözmede en etkili reçetenin, Resulullah'ı (sas) doğru tanımak olduğuna dikkatleri çekiyor. Haylamaz, ayrıca, siyerin güvenilir kaynaklardan öğrenilmesi gerektiğini de vurguluyor. Haylamaz'a göre İnsanlığın Emini'nin (sas) hayatı emin kaynaklardan okunursa hedefe ulaşılır. Mevcut başka kaynaklardan düzensiz alıntılarla vücuda geçirilmiş yığına eserler veya ilmilik adı altında aykırı yorumlar ihtiva eden çalışmalardan uzak durulmalı. Resulullah'a (sas) Allah'ın takdir ettiği konumu çerçevesinden bakan, O'nu müstesna konumunu nazara alarak anlatan, yaşanılan olayları işin perde arkasına muttali olma gayreti ve günün ihtiyaçları açısından yorumlayan ve Resulullah'ı (sas) her alanda rehber olarak sunabilen eserler yanıltmaz rehberlerdir. 'Sonsuz Nur' bu eserlere en güzel örnektir.

Bir mümin için siyer ne ifade etmeli?

Siyer, karşılaşılması muhtemel her türlü soruya cevap olabilecek potansiyeldedir. Aranılan her şeyin siyerde bulunacağı kanaatiyle okunması durumunda aklımızda soru işaretleri kalmayacaktır.

Siyeri okumak, Resulullah'ın (sas) dünyasına girmektir. O'nun huzuruna giren sahabede nasıl değişiklikler oluyorsa siyeri okuyan kişi de kendini bu değişikliklere hazırlamalıdır. Siyer, malumat sahibi olmak için değil, okunanlarla hayatı şekillendirmek için okunmalıdır.

Siyer, irşat ve tebliğ adına Resulul-lah'tan (sas) vazife talebidir; Veda Hac-cı'nda emanet ettiği vazifeyi muhtaç gönüllülere ulaştırma adına taşın altına elini koyma hassasiyetini kavrama vesilesidir.

Efendimiz'in hayatı nasıl okunmalı?

Yaş, bilgi seviyesi, beklenti ve meraka göre okuma şekli geliştirilebilir. Günümüzde hemen her yaş grubu ve seviyedeki kişiye hitap edecek alternatifler bulunuyor.

Tek başına olabileceği gibi aile fertlerinin de katılacağı bir okuma programı gerçekleştirilebilir. Birlikte okumanın ayrı bir bereketi vardır. Okuma, çocuklara yaptırılıp ebeveynler dinlemede kalırsa da ortaya çok güzel neticeler çıkar.

Uygun bir ortam oluşturulmalı. Sizi veya yanınızdakileri meşgul eden veya dikkatini dağıtan televizyon gibi unsur olmamalı.

Aile meclisinin dikkatini çekecek konularla ilgili düzenli okumalar yapılabilir. Aile fertleri her gün yarım veya bir saatini ayırıp, Resulullah'la ilgili sohbet, belgesel veya filmler takip edebilir.
 
Katılım
5 Ekim 2010
Mesajlar
1.273
Tepki
914
Puan
113
Konum
ANKARA
artık çocuklar için çok güzel dini hikaye kitapları ,çizgi filmler var ..ALLAH onları çıkarandan razı olsun ..eskiden yoktu aileler ne yapacağını şaşırıyordu ..ama artık çocuklar uyurken onlara güzel dini hikayeler okuyabilir ,tvde yada bilgisayarda dini çizgi filmler izletebiliriz -hmm-hmm
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst