Siyah zeytin yapımı

akca

Üye
Katılım
28 Mayıs 2011
Mesajlar
84
Tepki
62
Puan
18
Konum
istanbul
merhaba arkadaslar benim bahçemde her sene ziyan olan zeytin agacım var birtürlü zeytin yapmayı beceremedim deneyip yapan arkaslarımdan rica ediyorum bilgilerinizi benimle palasın
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Ben hiç yapmadım ama tarif buldum belki işine yarar...

EVDE ZEYTİN YAPIMI

SELE ZEYTİNİ

8 kg siyah zeytin yıkanıp temizlenecek. 900 gr yıkanmış iri tuz, kat kat zeytinlerle bir kaba konacak.Ancak çok sıkı doldurulmayacak. İki-üç günde bir sallanak ve acı suyu akıtılacak. Zeytinler tatlanınca tuzları silkelenerek temizlenecek. Temiz bir kavanoza doldurulacak.

4 kg. zeytin için: bir çorba kaşığı toz şeker, 1/2 çay bardağı su, iki çay bardağı sıvı yağ kavanoza ilave edilerek iyice karıştırılacak. Bu sosla bir müddet bekleyen zeytinler afiyetle yenir.

IMG_4147blog.jpg


KIRMA VEYA ÇİZME ZEYTİN HAZIRLANMASI:

Zeytinlere kendi isteğimize uygun şekilde kırma veya çizme hazırlanacak. Hergün veya gün aşırı suyunu değiştirerek tatlandırılacak. Kırma zeytin 20-25 günde, çizme zeytin bir-birbuçuk ayda tatlanır.

Zeytinler tatlandıktan sonra salamura suyu şu şekilde hazırlanır:

1- 3,5-4 litre suya 60gr. (6 çorba kaşığı veya birbuçuk avuç salamura tuzu - turşu tuzu) , iki çorba kaşığı limon tuzu, iki çorba kaşığı toz şekeri karıştırılıp zeytinlerin üzerine dökülür.

2- 3,5-4 litre suya yarım avuç tuz, birçorba kaşığı limon tuzu, bir tatlı kaşığı şeker koyup karıştıralım. Tatlandırılmış zeytinlerin suyunu süzüp bir kaba alalım. Üzerine bir avuç tuz, birbuçuk tatlı kaşığı limon tuzu, birbuçuk tatlı kaşığı şeker ekleyip zeytinleri güzelce harmanlayıp kavanoza dolduralım ve salamura suyunu dökelim.



Önemli Not: Zeytinlerin içine kesinlikle limon suyu veya kabuğu koymayalım.

IMG_4116.JPG


SİYAH ZEYTİNDEN SALAMURA YAPMAK

8 kg. siyah zeytin için 450 gr. salamura tuzu+ 2 su bardağı tuz, 1/2 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı zeytinyağı.

Zeytinler ayıklanıp yıkanır. Bidona zeytin ve tuz kat kat döşenir. Ağzı biraz boş bırakılır. Buraya 2 su bardağı tuz, 1,5 bardak zeytinyağı veya çiçekyağı, 1/2 bardak şeker konur. Ağzı sıkıca kapanır. 9-10 ay sonra açılır.

Kaynak :humeyraninyemekdefteri
 
OP
A

akca

Üye
Katılım
28 Mayıs 2011
Mesajlar
84
Tepki
62
Puan
18
Konum
istanbul
teşekürler arkadaşım ama anlattıgın tarifi biz denedik zeytinler yumuşak ve çok tuzlu oluyo yenmiyo yani ben biraz daha araştırıyım yada bilen arkadaslar belki yardımcı olurlar tekrar sagol
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
akca cım annem yapar ama evde yapmayı bizzat ben hiç denemedim.Satın olanları alıp yemeyi tercih ediyorum.Yapan arkadaşlar mutlaka yardımcı olurlar sana. :panter:
 
OP
A

akca

Üye
Katılım
28 Mayıs 2011
Mesajlar
84
Tepki
62
Puan
18
Konum
istanbul
anlıyorum canım biz zamanını tutturamadık belkide çok sagol yardımların için
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Ben de salamura yaptırıyorum 5 kiloluk kapaklı kavanozlara , bir yıl boyunca hiçbirşey olmuyor ayrıca çokta lezzetli oluyor ama ben satın aldığım zeytinci var ona yaptırıyorum.
Ne güzel zeytinleriniz varmış bir dahakine zamanı tutturursunuz umarım.
 

zeh

Daimi Üye
Katılım
22 Ekim 2011
Mesajlar
847
Tepki
694
Puan
93
Konum
antalya
kg siyah zeytin için: 4-5 yemek kaşığı, veya 1 fincan dolusu tuz (Bu tuz iri bulgur büyüklüğünde veya ince olabilir ve piyasada salamura turşu-zeytin için satılır).1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ve istenirse hem zeytine aroma vermek hemde zeytinin bozulmasını önlemek için 3-4 çay kaşığı sirke konulur. 10 kilogram zeytin için ise 3-4 su bardağı tuz, 1 su bardağı zeytinyağı ve 1 fincan sirke konur.
Bu şekilde hazırlanan zeytinin içine konulduğu bidon teneke 3-4 günde bir sağa sola çevrilerek zeytin ile tuzun teması sağlanır. Bu şekilde zeytin acı suyunu dışarı verir ve bidon içinde az miktarda salamura oluşur. Bidonu ve tenekeyi çevirme işlemleri sonucunda bu salamura, hem zeytini korur, hem de tatlanmasını sağlar. Bidonda zeytin yapmak kolaydır, oluşan gaz kapaklardan kolayca dışarı çıkartılır. Ama teneke kullanıldığında oluşan bu gaz tenekede bir şişme meydana getirir. Bu şişliği almak için teneke kapağı ara sıra açılmalıdır. Açma esnasında kapak içte oluşan gazın basıncıyla fırlayabilir. Buna dikkat etmek gerekir. Zeytinlerin tatlanması, çeşide ve olgunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte 1,5-4 ay içinde gerçekleşir. Tatlanan zeytinler bidon veya teneke içinde bitinceye kadar tutulabilir. Ancak bu süre içinde bidonun aynı şekilde sağa sola çevirme işlemi devam ettirilmelidir. Yemek için bir miktar zeytini çıkardıktan sonra bile geri kalanın bidon içindeki salamura ile temasının sağlanması için bidon sağa sola sallanmalıdır. Eğer bu işlem yapılmazsa, zeytini almak için kapağı açtığımızda hava ile temas eden üst yüzeydeki zeytinlerde küflenme problemi ile karşılaşabiliriz.
Kaynak: İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yayınları




digg










Yorumlar (1)

siz ne düşünüyorsunuz?



  • 2081223e97a51faff924cb82ad90e2ff
    Güyçgeldi Cıtdanov diyor ki:

    Merhabalar ben Turkmanıstandan
    Sofralık siyah zeytin nasıl yapıldığını araştıryorum
    lutfen bana yardamcı olabilirmisınız.







Editörün Seçimi











Sponsor Bağlantılar

Senin Favorin Hangisi?








Rastgele

Brezilyalı güzel manken Adriana Lima 14 Şubat sevgililer Günü’nde evlendiği Sırp Basketçi Marco Jaric’ten ›



,










logo.php


 

zeh

Daimi Üye
Katılım
22 Ekim 2011
Mesajlar
847
Tepki
694
Puan
93
Konum
antalya
arkadaşlar zeytin kurmayı ekledim,bunlarda eklendi lütfen, biriniz düzeltin.Ben nasıl düzeltilir bilmiyorum,teşekkürler.:panter::gulegule:
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Bizde bahçedeki zeytinleri topladık bu yıl ve ilk kez zytin yapmayı denedim.Salamura şeklinde yapıyoruz.Tuzlu bir şekilde kavonozlarda bekliyorlar.İnşallah güzel olurlar.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst