Sivilce hakkında doğrular ve yanlışlar!

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Hangi yiyecekler sivilce yapar? Sivilce problemi kalıcı mıdır? Güneş sivilcelere iyi gelir mi? Kendi kendime sivilcelerimi tedavi edebilir miyim? İşte sivilce hakkında tüm merak ettikleriniz!

sivil-mkle.jpg


Sivilce, deri, kıl ve yağ bezleri biriminin bir hastalığı. Yağ bezleri adını ürettikleri yağlı bir madde olan sebumdan alıyorlar. Normal şartlar altında sebum, kıl folikülü boyunca ilerliyor ve cilt yüzeyine çıkıyor. Ancak bazen bu salgının deri yüzeyine çıkmak için geçmesi gereken kanal, yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanıyor. İşte sivilce oluşumunun temel nedeni de bu tıkanma oluyor.

Sivilceyle mücadelede bugüne kadar çok yol katedilmiş olmasına rağmen, halen doğru bildiğimiz yanlışlar, yanlış bildiğimiz doğrular olduğunu görüyoruz.

Bakalım bunlar nelermiş?

Vücudun her bölgesinde sivilceler oluşabilir.
Doğru: Her ne kadar sivilce lezyonları daha çok yüz bölgesinde ortaya çıksa da, aynı zamanda boyun, omuz, göğüs, kafa derisi, kalça, kol ve bacaklarda da görülebilir.

Yapısal özellikler ve hormanal değişiklikler sivilcenin en önemli nedenleridir.
Doğru: Sivilcenin en çok görüldüğü dönem bedensel ve cinsel gelişmenin en yoğun yaşandığı ergenlik dönemidir. Hormonal değişikliklerle beraber görülen bedensel değişimler, sıklıkla yüzde sivilcelerin oluşması sonucunu doğurur.

Sadece bölgesel tedavi işe yaramaz.
Doğru: Yüzünüzün ve sivilcelerin yayıldığı bölgenin tümü düzenli olarak tedavi edilmelidir. Böylece enfeksiyonun yayılması ve yeni sivilcelerin oluşması önlenebilir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için öncelikle sivilcelere dokunmamak, ikinci olarak da genel cilt temizliğine dikkat etmek gerekir.

Arkadaşımda sivilce yapan gıda bende de yapabilir.
Yanlış: Arkadaşlarınızdan belirli bir gıdayı yedikten sonra sivilcelerinin arttığını duyabilirsiniz. Bu, özellikle çikolata için söylenir. Ama kulaktan dolma bilgilerle bazı gıdaları beslenmenizden çıkarmanız doğru değildir. Eğer ısrarla belli bir gıdaya aldıktan sonra sivilcelerinizin arttığını düşünüyorsanız, o gıdadan uzak durup içinizi rahatlatabilirsiniz, ama bunun şimdiye kadar kanıtlanmış bir faydası yoktur.

sivil-uzun.jpg



Sivilceleri sıkmak kalıcı izlere ve lekelere neden olur.
Doğru: En doğru tavrın sivilcelerinize hiç dokunmamak olduğunu unutmayın. Eğer iltihap derinde ise onu çıkartmak için kuvvetle sıkmak, iltihabın daha derine kaçmasına, daha uzun süre ve daha büyük boyutta devam etmesine hatta iz bırakmasına neden olur. Bu hareketinizle enfeksiyonu çevredeki diğer gözeneklere de bulaştırmış ve yeni sivilcelerin oluşumuna zemin hazırlamış olursunuz. Sivilceleri sıkmanın izlere ve lekelere neden olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın.

Her zamanki temizlik yöntemlerim sivilcelerin iyileşmesi için yeterli olur.
Yanlış: Eğer sivilceniz varsa, yüzünüzü cildinize zarar vermeyen temizleyicilerle düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir.


Cildimi temiz tutarsam sivilcem olmaz.
Yanlış: Eğer sivilcenin, gözeneklerin kirle dolmasından oluştuğunu sanıyorsanız ve cildinizi sert bir şekilde sıkça temizliyorsanız sivilcelerinizin kötüleşmesine zemin hazırlıyorsunuz demektir. Sivilce esas olarak kir ya da yüzey yağları nedeniyle oluşmaz. Her ne kadar cildinizdeki fazla yağlar, ölü hücreler ve günün sonunda cildinizde biriken kirler cildinizi bakımsız gösterse de bunları elinizle ovalayarak temizlememelisiniz. Cildi temiz tutmanın kesinlikle yararları vardır, ama aşırı yıkama ve tahriş ile sivilceleriniz daha kötüye gidebilir. Belli bir miktar sebum, derinin çok fazla kurumasını önlemek için gereklidir; dolayısıyla aşırı yıkama yarardan çok zarar getirebilir.

Sivilce geçici bir problemdir.
Yanlış: Sivilce geçici bir problem değildir. Ancak tedavi edilebilir bir durumdur. Sivilceler bir gecede iyileşmez; cildinizin tamamen düzelmesi için zaman gerekir. Pek çok sivilce tedavisi haftalar ya da aylar sürebilir. Sivilce oluştuktan sonra yüzeyde kalan kırmızı leke, bazen ciltte 4-6 ay boyunca görülebilir. Sıcakta ya da egzersiz sonrasında bu iz daha da belirgin hale gelebilir.

Çikolata sivilce yapar.
Yanlış: Bilimsel araştırmalar sivilcenin beslenmeyle ilgili olmadığını göstermektedir. Sandığınızın aksine pizza, çikolata ve patates cipsi yediğiniz bir akşamın sabahında sivilcelerle uyanmazsınız. Ya da tersine, pirinç ve sebze yiyerek de sivilcelerden kurtulamazsınız. Artık günümüzde, sivilceli kişilerde balık yağı, çikolata, patlamış mısır, süt ve yağlı yiyecekleri kısıtlama eğilimi de ortadan kalktı. Canınız ne istiyorsa yiyin, ama sağlıklı ve dengeli beslenmenin en doğrusu olduğunu sakın unutmayın.

Dikkatli bir şekilde sivilcenin yüzeydeki kısmını sıkabilirim.
Yanlış: Zaman zaman çok güçlü bir istek duysanız bile, sivilcelerinizi sıkmamaya çalışın. Çünkü, sivilceyle fiziksel temas enfeksiyonun yayılma olasılığını artırır. Ve dolayısıyla iyileşmeyi geciktirir.

Sivilce kozmetik bir rahatsızlıktır.
Doğru: Sivilceler çok özel durumlar dışında genel fiziksel sağlığınıza zarar veren bir olgu değildir. Ancak kişisel özelliklere bağlı olarak ruhsal durumu etkileyebilir.

Güneş banyosu sivilcelere iyi gelir.
Yanlış: Eminiz ki pek çoğunuz güneş banyosu yapmanın sivilcelere iyi geldiğini düşünüyorsunuz. Yanlış!! Bronzlaşmış ciltteki leke ve izler daha az görülür. Ayrıca çok düşük dozda güneşin sivilcelere iyi geldiği idda edilir. Ancak doz ve süre uzadıkça ne yazık ki sivilceleriniz daha da artabilir. Çünkü güneşe bağlı terlemenin artması yine gözenekleri tıkayan bir başka faktör olacaktır. Eğer güneşe maruz kalacaksanız, 15 ya da daha yüksek koruma faktörlü bir koruyucu krem kullanmayı unutmayın. Yağsız ve komedon oluşturmayan bir koruyucu kullanmanız çok daha iyi gelecektir.

Kendi kendime tedavi uygulayabilirim.
Yanlış: Sivilce hastalarının mutlaka bir dermatolog gözetiminde tedavi olmaları gerekir. Bugün geliştirilen pek çok ürün ve ilaç sayesinde uzun süreli sivilce problemi yaşamaktan kurtulabilirsiniz. Ancak, çevrenizden duyduğunuz basit yöntemlerle ya da eczanelerden aldığınız reçetesiz ilaçlarla sivilcelerinizi tedavi etmeye çalıştığınızda, siz sivilcelerin yok olmasını beklerken, onlar sürekli büyümeye ve yayılmaya devam edebilirler.

Bazı ilaçlar sivilceye yol açabilir.
Doğru: Steroid, brom ve iyot içeren ilaçlar, hormon tedavileri, epilepsi, tüberküloz ilaçları, anestezi de kullanılan bazı ilaçlar, sakinleştiriciler, bazı vitaminler ile yağlı pomadlar da sivilceye neden olabilir.

Alıntıdır!
 

papatya52

Yeni Üye
Katılım
7 Haziran 2013
Mesajlar
1
Tepki
0
Puan
1
Yaş
41
Konum
ordu
Roaccutane kullanmıştım yıllar önce, sivilce problemim tekrarladı. Yine birsüre şey denedim ama sonuç alamadım. Doktorum en son MEDİKİL diye bir ürün önerdi. Biraz araştırdım, hakikaten çok ilginç geldi. Çok güçlü bir toksin ve kimyasal arındırıcı madde var içinde ve tamamen doğal, yenilebilir saflıkta. () Sonra kullandım ve bir paketi yeni bitiriyorum. İnanılmaz iyi geldi, sivilcelerim kurudu gitti, yeni sivilce de gelmiyor çok şükür. Ayrıca egzama, mantar ve cilt problemleri içinde kullanılabiliyormus. Sağlık Bakanlığı izinli, kesinlikle kozmetik değil. Cilt problemi olanlara tavsiye eerim. Ürünün sitesi kullandığım ürün Arındırıcı Yüz Terapisi

Sevgiler
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst