Sıkıntılı anlarda alışveriş yapıyorsan bağımlısın

nk83

࿐*⁀➷
Mod + Site Yazarı
Tepki
85.938
Sıkıntılı anlarda alışveriş yapıyorsan bağımlısın

Canınız sıkkın ve kendinizi alışverişe vurup bütçenizin üstünde para mı harcıyorsunuz! Eğer yanıtınız "evet"se, siz bir alışveriş bağımlısısınız!

Arkadaşlarınızla olmak yerine alışverişe gidiyorsanız, hiç ihtiyacınız olmayan ürünleri satın alıyorsanız, paranız yokken bile alışveriş yapma isteğinizin önüne geçemiyorsanız, alışveriş bağımlısı olabilirsiniz! Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, alışveriş bağımlılığının tedavi edilebilir bir psikolojik bozukluk olduğunu söylüyor. ü

Alışveriş bağımlısı kimdir?
"Alışveriş; üzüntü, sıkıntı, yalnızlık gibi duyguların giderilmesi için yapılıyorsa bağımlılık söz konusu demektir. En önemli göstergesi kişinin ihtiyacı olmadığı ve aldığı ürünleri kullanmadığı halde kendine engel olamayarak alışveriş yapmayı sürdürmesidir."
Alışveriş bağımlılığı kişide ne tür sorunlara yol açabilir?
"Alışveriş bağımlılığı; diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, sorunu yaşayan kişiye ve yakınlarına ekonomik ve psikolojik açıdan çok zor zamanlar yaşatabilecek önemli bir sorundur. Markaların pazarlama stratejileri ve medyanın reklam sektörünce kullanımı geliştikçe alışveriş bağımlılarının sayısı da artmaktadır.
Herşey mutlu mesut giderken asıl problemler, ihtiyaçlar ve kazancımız arasındaki dengenin bozulduğu zamanlarda ortaya çıkar. Harcamalarımızı kontrol edemediğimizde, yakın çevremizden satın aldıklarımızı, harcama miktarımızı saklamaya başladığımızda ve kredi kartları borçlarını ödeyemediğimizde tehlike sinyalleri çalmaktadır.
Alışveriş için yapılan harcamalar yüzünden aile ve çevre ile sorunlar yaşanmaya başlar."
Alışveriş bağımlılığı sadece kadınlarda mı görülür?
"Alışveriş bağımlılığı kadınlarda daha sık görülmekle birlikte erkeklerde de yaşanmaktadır.
Araştırmalar bu kişilerin benlik değerlerinin düşük olduğunu gösteriyor; bu nedenle giyim ve mücevher en çok satın alınan şeyler olup, bunlar dış dünya tarafından en çok dikkat çeken objelerdir. Bayanlar daha çok giysi, parfüm ve mücevher, erkekler ise elektronik, otomobil
ya da hırdavat satın alırlar."

Depresyon mu?
Alışveriş bağımlısı çoğunlukla rastgele alışveriş yapar. Alışveriş sırasında kişi mutlu, güçlü ve rahatlamış hissetse de, sonrasında yoğun olarak suçluluk ve kendine kızgınlık duyar. Suçluluk, zamanla artarak depresyona sebep olabilir.

Alışveriş bağımlılığının tedavi edilmesi
  • Bağımlılığın temel ilkeleri, alışveriş bağımlılığı tedavisi için de geçerlidir. Olayın farkında olmak, karar vermek, eyleme geçmek gerekiyor. Alışveriş bağımlılığından kurtulmak için psikolojik destek, bireysel ve gurup tedavi, aile ve arkadaş desteği önemlidir. alınabilecek kişisel önlemler ise şunlar:
  • Böyle bir bağımlılığınız olduğunu düşünüyorsanız daha çok nakit para ile alışveriş yapmaya yönelin, böylelikle ödeyemeyeceğinizin üzerinde kredi harcamamış olursunuz.
  • Bir alışveriş listesi yapın ve o listedekiler dışında bir şey almayın.
  • Alışverişe yalnız çıkmamaya özen gösterin.
  • Kendinizi kötü hissetiğiniz anlarda yürüyüşe çıkın veya egzersiz yapın.

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.065
yeter ki cebimde param olsun:))alışverişte beni kimse durduramaz evlenmeden önce çok alışveriş yapardım ama artık havaya para harcayamıyorum gerektiği kadar alıyorum

rüzgar gülü

Daimi Üye
Tepki
10.149
ben canım sıkılsın mutlaka bişeyler almak için çıkarım.. bazen hiç bişey bulamam bu seferde neden bulamıyorum düzgün bişey diye ona sıkılırım... sanırım bende bi bağımlıyımmm.....

sadiye

Admin
Admin
Tepki
56.309
Paylasim icin tesekkürler, alis verisi severim ama bagimlisi oldugumu sanmiyorum. :panter:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar