Şık bir davet sofrası nasıl hazırlanır?

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
1292x440.jpg


Şık bir davet sofrası nasıl hazırlanır?

Misafirlerinizi mutlu etmek ve verdiğiniz davetin uzun süre konuşulmasını istersiniz. İşte şık bir davet sofrası için işinize yarayacak pratik bilgiler...

Özel ya da resmi davetler hepimizi biraz endişelendirir. Hangi tip örtü seçilmeli? Masa nasıl süslenmeli? Oturma düzeni nasıl olmalı? Çatalın, kaşığın yeri neresi? Önce hangi yemek servis edilmeli? Kendi kendimize panikleriz bazı anlarda.

Davet hazırlığı öncelikle konunun ne olduğunun (doğum günü, evlilik yıldönümü vs.) belirlenmesiyle başlar. Daha sonra davet edilecek kişiler belirlenir ve en az 1 hafta önceden davet edilir. Tabii nişan, nikah gibi davetlerde bu süre en az 2-3 hafta olmalıdır.

Şimdi sıra sofra hazırlığına geldi. Hepimiz evimizdeki objelerle hazırlarız soframızı ama bazı dikkat edilmesi gereken püf noktaları var:
Bunlardan ilki masa örtüsü seçimi; masadaki uyum masa örtüsü ile başlar. Masa örtüsü ve peçeteler birbirine uyumlu olmalıdır, peçeteler özenle katlanarak hazırlanmalıdır. Keten, işlemeli keten ya da dantelli örtüler sofranızı daha şık gösterir. Masa örtüsünün boyutları masa ile orantılı olmalıdır, yani ne çok kısa ne de ayağa dolanacak kadar uzun olmalıdır.

Zıtlıklarla da güzel bir masa hazırlanabilir ama resmi ya da yarı resmi bir davet verecekseniz sofranızdaki her şeyin ahenk içinde olmasına özen gösterin.Tek tek tabak, bardak ya da çatal, bıçak değil birbiriyle uyumlu takımları tercih etmelisiniz. Taze çiçeklerden yapılmış bir aranjman ya da farklı süslemeler kullanılacaksa, masadaki armonin bozulmamasına dikkat etmek gerekir.

Masaya yerleştireceğiniz tabaklar davette servis edeceğiniz yemekler hakkında ipucu verir. Örneğin çorba ikram edilecekse mutlaka çorba kasesi, eğer menüde çorba yoksa masaya ordövr tabağı konulmalıdır.

Çatal-kaşık-bıçak
Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir.

Tabaklar
Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Ancak yukarıda da bahsedildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.

Masada düzen nasıl olmalı?
- Yemek çatalı tabağın soluna;

- Yemek bıçağı tabağın sağına;

- Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışına;

- Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına;

- Balık bıçağı tabağın sağına, yemek bıçağı dışına;

- Meze çatalı tabağın soluna, diğer çatalların dışına;

- Meze kaşığı tabağın ön kısmına;

- Çerez ve pasta çatalı tabağın ön kısmına, sapı sola doğru;

- Çerez ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru, çatalın yanına;

- Su bardağı tabağın sağ ön kısmına;

- Şarap bardağı su bardağının sağına;

- Rakı bardağı su bardağının yanına;

- Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına;

- Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın;

- Hardal ve diğer soslar yağ ile sirkeye yakın;

- Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine;

- Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine;

- Meyve tabağı ortaya;

- Ekmek tabağı ortaya;

- Çiçek aranjmanları masanın ortasına;

- Peçete servis tabağının soluna konulmalıdır.

 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Teşekkürler canım. Bende kendi çapımda yapıyorum işte Ama geneli doğru yaptıklarımın -hmm
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bende bir kac sey biliyorum ona göre hazirliyorum, tesekkürler canim. :hhhhhh:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst