Şifremi kaybettim hükümsüzdür!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
1376166294344.jpg

Şifremi kaybettim hükümsüzdür!

ABD'de hâlâ kullanıcıların % 32'si doğum tarihini şifre olarak kullanıyor. Bu, özel hayatın istenmeyen kişilerin eline geçmesine davetiye çıkarıyor

Kredi kartı, e-posta, cep telefonu, Facebook, Twitter derken ezberlemek zorunda olduğumuz şifrelerin listesi giderek kabardı. Yine de uzmanlara göre her platform için aynı şifreyi belirlemekle bu çok özel bilgiyi paylaşmak arasında bir fark yok. Çünkü kişisel bilgisayar veya akıllı telefonunuza giren biri, fiziksel olarak evinize adım atmadan özel veya değerli bilgilerinize sahip olabiliyor. Yazılımlar ve özel ya da kamu kurumlarının bilgi toplama amacıyla kullandığı sistemler, kötü niyetli kişilerce suiistimal edilebiliyor.

BASİT ŞİFRE TEHDİDİ
ABD'de yapılan tüketici araştırmalarında kullanıcıların yüzde 32'si doğum tarihi, çocuğunun ismi gibi kişisel bilgileri şifre olarak belirlemiş. Yine yüzde 20'lik bir kesim mevcut şifresini 5 farklı hesapta kullanıyor. Türkiye'de daha çok 1907 veya 1903 gibi futbol takımlarının kuruluş yılını şifre olarak girenler var. Burada elektronik posta hesabı konusuna özellikle dikkat etmek gerekiyor. Çünkü e-posta hesabı Facebook, Twitter gibi sosyal ağların kilit noktasını oluşturuyor.

TEHDİTLERİ EN AZA İNDİRİN
Şifrenizin kolayca ele geçirilmesini engellemek için basit bazı işlemleri yapmak yeterli olabilir. En azından tehditleri minimum seviyeye indirmek mümkün. Şifre oluştururken kolay hatırlamak önemli ancak bunu yaparken doğum tarihi, isim gibi hemen tahmin edilecek bilgilerden uzak durun. En az 7 karakterden oluşan, anlamlı kelime içermeyen büyük ve küçük harfler ile rakamların kullanıldığı bir kombinasyon yaratmak en güvenli yöntem. Ancak her klavyede kolayca bulamayacağınız, hatırlanmayacak derecede zor şifreler de sorun yaşamanıza neden olabilir.

VATANDAŞ ÇIPLAK
Akıllı telefon, tablet veya bilgisayarımıza sürekli yeni yazılımlar indiriyoruz. Birçoğumuz kullanıcı sözleşmelerini okumadan tıklıyoruz. Avrupa'da internet ve yazılım şirketleri bu konuda uyarılsa da Türkiye'de vatandaş çırılçıplak başına gelecekleri bekliyor.
Sabah
 

Ahraz

Daimi Üye
Katılım
7 Temmuz 2012
Mesajlar
2.595
Tepki
2.294
Puan
113
Konum
...
ben de sürekli karıştırıyorum,bi gün gelmezsem bilin ki şifreyi unutmuşum:ayk::ayk:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst