Şiddetli Adet Sancıları Evlenince Geçer Mi?

elif20

Daimi Üye
Katılım
31 Temmuz 2011
Mesajlar
3.744
Tepki
5.422
Puan
113
Yaş
32
Konum
Mersin
1435.jpg


Kadınlarda görülen regl ağrıları halk arasında, "Evlenince, düzenli bir cinsel hayatla geçer, birşey kalmaz" olarak söylenir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Gürkan Zorlu, 'şiddetli adet sancıları evlenince geçer' kanısının son derece yanlış olduğunu söyledi.

Doç.Dr. Gürkan Zorlu, yaptığı yazılı açıklamada, çalışan, okuyan ve üreten tüm kadınlarda önemli bir iş gücü kaybı ve devamsızlık nedeni olan sancılı adet görmenin (dismenore), kadınların neredeyse yarısında görüldüğüne işaret etti. Bu ağrıların adet başlangıcından genellikle bir gün önce başladığını, adetin ilk günü şiddetlendiğini ve 2- 3 gün içinde azalarak kaybolduğunu anlatan Zorlu, şu bilgileri verdi: 'Bel ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen kramp tarzında bir ağrıdır. Çoğu zaman ağrıya; bulantı, kusma, ishal veya kabızlık, baş ağrısı, sık idrara çıkma, depresyon ve sinirlilik eşlik edebilir. Halk arasında sıklıkla dile getirilen 'şiddetli adet sancıları evlenince geçer' kanısı son derece yanlıştır."

Ağrı şiddetinin değişken olduğunu, ****bolik, hormonal ve psikolojik faktörlerin ağrı algı şiddetinde farklılıklara yol açtığını ifade eden Zorlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Şiddetli adet sancısı ciddi bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Adet sancısı her zaman kişi için iyi olan rahim kasılmaları sonucunda oluşmaz. Tedavi edilmesi gereken (ikincil yani sekonder dismenore) sorunlar da ağrıya yol açar. Endometriozis, rahim ağzında darlık, rahim tümörleri, polipler, rahimin farklı bir pozisyonda olması (özellikle arkaya dönüklük) rahim ve komşu organların iltihabi hastalıkları, spiraller, yumurtalık kistleri, karında yapışıklık, psikolojik nedenler bunlar arasında sayılabilir. Ağrının bir hastalığa bağlı olup olmadığı jinekolojik muayene ile anlaşılabilir."

Tanıda, minimal invaziv cerrahi yaklaşım ve operasyondan çok dikkatli klinik yaklaşım ve deneyimin çok önemli olduğuna işaret eden Zorlu, 'Adet sancıları kader olmamalı, dikkatlice gözden geçirilip hastaya en iyi yaklaşım seçilmelidir. Bu olgularda çok yüksek oranda laparoskopik tanı gerektiğinden olguların değerlendirmesi donanımlı bir hastanede yapılmalıdır" dedi.

Açıklamasında, adet sancılarını azaltmak için kişisel önlemlere de yer veren Zorlu, bunları şöyle anlattı: "Adet kanamasından önce ve kanama sırasında kahve, çay, kola gibi kafeinli maddelerden uzak durmak, uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak, karın bölgesine masaj yapmak, spor yapmak, psikolojik motivasyon, adet sancısı başlamadan ağrı kesici ilaç almak, kas gevşetici ilaç almak, doğum kontrol hapları gibi yumurtlamayı engelleyen ilaç kullanmak, progesteronlu spiral kullanmak, vitamin B6 dozu yüksek multivitamin kullanmak, kalsiyum ve magnezyum içeriği yüksek besinler kullanmak, akupunktur, meditasyon, çevre değişikliği, cerrahi: kapalı ameliyat ile rahim sinirinin kesilmesi."

İHA
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
evlenincede geçmedi,kimide doğumdan sonra geçer diyo,buna şimdilik bişey diyemiyeceğim daha olmadım çünkü..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst