Sıcaklar KOAH hastalarını olumsuz etkiliyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
561351845121.jpg


Sıcaklar KOAH hastalarını olumsuz etkiliyor

Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç, KOAH hastalarının yaz aylarında olumsuz etkilendiğini belirtti.


KOAH hastalığının yükselen nem oranı, klima kullanımı, cereyanda kalma ve hava değişiminden olumsuz etkilendiğini kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç, "Nem oranının çok fazla veya aşırı az olması KOAH hastaları için risk oluşturur. Artan nem oranı terleme ile birlikte sıvı kaybı ve göğüste baskı hissine neden olabilir. Havadaki nem oranının normal değerlerden fazla ya da az olması solunum yollarında tıkanmaya ve enfeksiyonlara sebep olabilir. KOAH hastaları, nemli havanın olumsuzluklarından korunmak için sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde güneş altında ve yeterli hava akımı olmayan kapalı alanlarda bulunmamalıdır" dedi.

KOAH hastalarının ev ve işyeri gibi kapalı alanları devamlı havalandırmaları, yeterli hava akımı olmayan mekanlarda klima veya vantilatör kullanmaları gerektiğine dikkat çeken Dr.Koç, bu hastaların aşırı efor ve yorgunluk gerektiren işlerden de uzak kalmaları gerektiğini söyledi.

KOAH BELİRTİLERİ

Hastalığın ilk belirtilerinin öksürük ve balgam olduğuna dikkat çeken Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "KOAH hastalarının çoğu aynı zamanda sigara tiryakisi olduğundan öksürük ve balgam yakınması başlangıçta hasta tarafından sigaradan oluyor düşüncesi ile önemsenmez. Oysa bu dönemde hastalığa tanı konulması hastanın geleceği açısından son derece önemlidir. Öksürük genellikle sabahları daha fazla ve arka arkayadır. Ayrıca bazı hastalarda balgamla birlikte hafif kan tükürme olabilir. Sigara kullanımı, genetik risk faktörleri varlığı ile birlikte kronik öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi semptomlar ile başvuran hastalarda standart akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testleri yapılır. Aynı zamanda EKG ve tam kan sayımı gibi yardımcı tanı yöntemlerine de başvurulabilir."

KOAH TEDAVİSİ

KOAH tedavisinin iki ana amacı olduğunu belirten Dr.Koç, şunları söyledi: "Birincisi hastalığın bulgularını düzeltmek ya da azaltmak, ikincisi hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Günümüzde KOAH'ı ortadan kaldıracak, tamamen düzeltecek bir tedavi seçeneği yoktur. Ancak sigaradan uzak durmak bu hastalığı çok büyük ölçüde önler. KOAH'ı kontrol altına almak ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için; dengeli beslenmek, doktor kontrolünde düzenli egzersiz yapmak, yeterli derecede uyumak ve sigaradan uzak durmak gerekir"
Takvim
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst