SBS'de tercih dönemi başladı

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
532907164265.jpg


SBS'de tercih dönemi başladı

Bir hafta sürecek SBS tercihlerinde öğrenciler 18 yaşını doldurmadığı için birinci derecede sorumlu öğrenci velisi olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı , 2013 Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını açıkladı. Sınavın ardından öğrenci ve veliler tarafından ikinci ve önemli bir aşama olarak görülen tercih dönemi bugün başladı. Bir hafta sürecek SBS tercihlerinde öğrenciler 18 yaşını doldurmadığı için birinci derecede sorumlu öğrenci velisi olacak. Öğrenci velilerinin tercih süresince form doldurulmasından, okullar hakkında olmak üzere tüm konular hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Bakanlık, SBS sonucuna göre öğrenci alan fen ve sosyal bilimler liseleri ile her türdeki Anadolu liselerinin kontenjanlarını yüzde 30 artırdı.

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları 12 Temmuz'da açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre 110 öğrenci tüm soruları doğru cevaplarken, 16 öğrenci Ortaöğretime Yerleştirme Puanına (OYP) göre birinciliği paylaştı. Bir milyon 112 bin 604 adayın katıldığı sınavda tercih yapabilmek için gerekli olan 201 ve üzeri puanı bir milyon 49 bin 293 aday aldı. Sınavın ardından öğrenciler için ikinci önemli aşama olan tercih dönemi başladı. 21 Temmuz'a kadar sürecek tercihler bireysel olarak ya da internet aracılığı ile yapılacak. SBS tercihlerinde, öğrenciler 18 yaşını doldurmadığı için, veliler birinci derecede sorumlu olacak. Bu sebeple tercih döneminde ve sürecin her aşamasında velilerin, tercihler, okullar ve tüm süreç hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.

OKUL KONTENJANLARI YÜZDE 30 ARTTI

Milli Eğitim Bakanlığı, fen ve sosyal bilimler liseleri ile her türdeki Anadolu liselerinin kontenjanlarını yüzde 30 artırdı. Bu artışta yeni açılan okullarla birlikte Anadolu liselerine dönüştürülen okullar etkili oldu. Çalışmalar kapsamında 6 fen lisesi, 1 Anadolu öğretmen lisesi, 502 Anadolu lisesi 120 Anadolu imam hatip lisesi ile 59 Anadolu meslek lisesi açıldı. Bunlara ilave olarak okulların şube kontenjanlarında da artış yapıldı. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında yıl fen liselerinin 9'uncu sınıf kontenjanı 12 bin 376 iken, bu yıl yapılan artışla birlikte bu rakam 15 bin 780'e yükseldi. Ayrıca Anadolu liselerinin 9. sınıf kontenjanı 226 bin 900'den 314 bin 110'a, Anadolu öğretmen liselerinin kontenjanı 29 bin 780'den 31 bin 200'e, sosyal bilimler liselerinin kontenjanı 2 bin 522'den 2 bin 782'ye, Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanı 42 bin 144'ten 64 bin 170'e, Anadolu türü mesleki teknik eğitim okullarının kontenjanı ise 139 bin 513'ten 184 bin 707'ye çıkarıldı.

SBS'de bu yıl okul sayısı ve genel kontenjan arttığı için tercih yapılırken yeni açılan okulların mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu yıl öğrenciler sadece bir kerede 10 tercih yapacak. Bu yıl öğrencilerin tercihlerini ya da tercih sıralamalarını değiştirme şansları olmayacak. Dolayısıyla bu süreçte hata yapmamaya özen göstermeleri gerekiyor. Öğrencilerin 18 yaşını doldurmadığı için tercih ile ilgili tüm sorumluluk velilerde olacak. Velilerin tüm tercih aşamalarında çocuklarıyla birlikte olmaları gerekiyor.

Öncelikle velilerin bakanlık tarafından hazırlanan Ortaöğretime Yerleştirme Sistemi Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nu incelemeleri tavsiye ediliyor. OYP, öğrencilerin genel başarı sıraları ve yüzdelik dilimlerini gösterir şekilde açıklandı. Öğrenci ve velilerin okul tercihlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları yararlı olacak.

TERCİH LİSTESİ BİR KEZ DÜZENLENECEK

OYP'ye göre yapılacak tercih ve yerleştirme işlemlerinde, geçmiş yıllara göre bazı farklı uygulamalar söz konusu olduğundan, okul müdürleri, veliler ve öğrencilere rehberlik eden diğer yetkililer, ******* adresinde yayınlanan tercih ve yerleştirme e-kılavuzunu dikkatlice okumaları gerekiyor. OYP'si 201 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecek.

Yerleştirme işlemleri için tercihler 15-21 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme işlemleri için öğrenciler en fazla 10 (on) tercih yapabilecek. Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacağından ve başvuru işleminden sonra değiştirilemeyeceğinden, tercihler, öncelik sırasına ve oges.meb.gov.tr ile eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan bir önceki yıl okul taban puanlarına dikkat edilerek yapılması tavsiye ediliyor. Tercihlerden, öğrenci velisi sorumlu olacak. Tercihlerin elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e-kılavuzuna uygun doldurulması gerekiyor.

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. Elektronik ortamda onaylanan 'Tercih Başvuru Bilgileri Formu'nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

Sabah


 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst