Sayılarla ilgili eğitici oyuncak örnekleri

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
* Sayılarla ilgili eğitici oyuncak örnekleri

hghju.bmp



Yabancı sitelerde gördüğüm ve beğendiğim bu eğitici oyuncakları marangozlara kestirip kendiniz boyayabilirsiniz. Bence hepside güzel ve değişik eğitici oyuncaklar. Bu oyuncakları yapmak isteyenlere kolay gelsin..
2c5b7_Resimlerle-Sayilar.jpg
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Çocuk ve Eğitici Oyuncak



Bir bebek dünyaya geldiğinde birçok şeyle birlikte, oyuncaklarla da tanışmaktadır. Yaşamı boyunca da farklı yoğunluklarla da olsa iç içe yaşamaktadır. Okul öncesi çocukları günün büyük bölümünü oyuncaklarla oynayarak geçirirler. Oyuncaklar yaşamın erken yıllarında öğrenmenin ve gelişimin en temel araçlarıdır. Çocuklar dünyayı ilk önce oyuncaklarla oynayarak keşfederler. Oyun ve oyuncaklar, çocukların besin kadar değerli olan ve yaşamlarının doğal bir parçası niteliği taşıyan uğraşılardır.
Çocukların oyun oynarken kullandıkları tüm malzemelere oyuncak adı verilmektedir. Bazı oyuncaklar ve oyun materyalleri oyun yönlendirirken (bebekler, evcilik malzemeleri gibi) bazıları oyunun kendisini oluşturmaktadır (blok, lego, noper, tombala vb.).
Çocuklar doğumlarından itibaren oyuncaklarla oynayarak birçok gelişimsel kazanç elde ederler. Çıngıraklar, ses kutuları, mobiller, dokunma yastıkları, topları, battaniyeleri ile duyuları gelişmekte; gelişen duyuları ile dünyayı daha iyi tanıyabilmektedirler. Bebekler ve dolgu oyuncaklar gibi yumuşak oyuncaklarla duygusal ve kişilik gelişimleri desteklenmektedir. Evcilik oyuncakları, arabalar, çeşitli karakterlerden oluşan oyuncaklar, hayal güçlerini ifade becerilerini geliştirmekte, gelecekteki sosyal rollerine hazırlamaktadır. Çocuklar yap bozlar, tombalalar, domino, eşleştirme kartları ve bellek kartları gibi eğitici oyuncaklarla oynayarak renk, sayı, şekil, büyük-küçük, uzun-kısa, gibi birçok kavramı kazanmakta, akıl yürütme, problem çözme, bellekte tutma gibi becerileri gelişmektedir.
Konulu oyuncaklarla kendileri ve çevreleriyle ilgili pek çok konuda bilgileri artmaktadır. Örneğin, hayvanlarla ilgili eğitici bir oyuncakla oynayarak hayvanları tanımaktadır. Ayrıca oyuncaklar, çocukların konuşma ve konuşulanları anlama ile dil becerilerini desteklemektedir. Oyuncaklarla bir grup içinde oynayan çocuğun paylaşma, yardımlaşma, işbirliği yapma gibi sosyal becerileri gelişmekte, mutluluk, üzüntü, kızgınlık, şaşkınlık gibi duygularını uygun şekilde ifade edebilmeleri kolaylaşmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, oyuncaklar, çocukların bağımsızlık ve öz güven geliştirmelerine, başkalarına saygılı davranmayı ve dinlemeyi öğrenmelerine yardımcı olmaktadır. Kısacası, yaşamın ilk altı yılını kapsayan erken çocukluk yılları boyunca çocukların kazanması gereken becerilerin tümü oyuncaklar aracılığıyla eğlenceli ve etkili bir şekilde kazandırılabilmektedir. Peki, yalnızca okul öncesi çocukları mı oyuncakla oynar? Anne babaların sıkça şikayet ettikleri konulardan birisi de, çocuklarının ilköğretim çağında olmasına rağmen hala oyuncakla oynuyor olmasıdır. Oysaki her yaşta oyuncaklarla oynamak, çok zevkli ve eğlenceli bir uğraşıdır. Genellikle yılbaşı akşamları oynanan tombala da bir oyuncaktır veya yetişkinlerin çoğunun çok keyif alarak yaptığı yap bozlar da oyuncak sınıflamasında değerlendirilmektedir. Yetişkinler olarak biz hala oyuncakla oynuyorsak, elbette ilköğretimin ilk veya ikinci kademesindeki çocuk da oyuncaklarla oynayacaktır. Ancak burada oynana oyuncağın niteliği ve oyuncakla nasıl bir oyun kurulduğu çok önemlidir. Bu dönemdeki çocuğun kartlarla oynanan tombala, bellek kartı, domino, yapboz, kızma birader, sözcük bulma, borsa gibi oyuncaklarla veya ip, top gibi oyuncaklarla oynaması çok doğal ve yararlıdır. Yine bu tip oyuncaklarla yarışma ve rekabete dayalı, en az iki kişiden oluşan grup oyunları oynaması da gelişim özelliklerinin gereğidir.
Pediko.

alıntı
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Eğitici oyuncaklara evet!!!
Eğitici Oyuncaklara Evet!!!
Çocukların farklı gelişim aşamaları desteklemek için dizayn edilen eğitim oyuncakları her çocuğun hem eğlenmesini hem de öğrenmesini hedefleyen modüllerdir. Bu oyuncakları çocukların oyunlarına erken yaşta dahil etmek çocukların gelişiminde önemli bir fark yaratacaktır, unutmayın!

Peki eğitici oyuncak ne demek?

Eğitici oyuncak, çocuklara erken yaşta kazandırılmak istenilen kavramları (eşleştirme, farklı olanı bulma, parçaları birleştirme, gruplama, sıralama, uygun olan yere yerleştirme, ilişki kurma, bir yerden bir yere ulaştırma...) hem eğlendirici hem de eğitici yöntemlerle çocuğa öğretmeye yardımcı olan oyuncaktır.

Okul öncesi dönemde, eğitici oyuncaklar şu kavramları öğretmeyi hedeflemelidir:

Boyut:
büyük-orta-küçük
ince-kalın
uzun-kısa
geniş-dar

Miktar:
az-çok
ağır-hafif
boş-dolu
tek-çift
bütün-yarım
kalabalık-tenha

Zaman:
önce-şimdi-sonra
gece-gündüz
sabah-öğle-akşam
dün-bugün-yarın
yıl

Yön:
içeri-dışarı
aşağı-yukarı
ön-arka
ileri-geri
sağ-sol

Mekan:
uzak-yakın
önünde-arkasında
yukarıda-aşağıda
içinde-dışında
yanında-arkasında
Sayı:
1’den 20’ye kadar ritmik sayma
12den 9’a kadar rakamları tanıma
1’den 10’a kadar sayıdaki nesnelerle eksiltme-artırma yapma

Duyu:
tatlı-acı
tuzlu-ekşi
sıcak-soğuk-ılık
sert-yumuşak
taze-bayat
pütürlü-kaygan
kokulu-kokusuz
sesli-sessiz

Şekil:
kenar-köşe-doğru-düz-yamuk
nesnelerin şekilleri
geometrik şekiller (daire, üçgen, kare, dikdörtgen)

Renk:
ana renkler: kırmızı-sarı-mavi
ara renkler: turuncu-yeşil-mor
renk tonları
siyah/beyaz

Duygular:
mutlu olma
üzgün olmak
kızgın olma
şaşırma
korkma

Eğitici oyuncak çocukların gelişimleri ve deneyimlerine göre yapılmalı, kolaydan zora doğru öğrenme ilkesine göre tüm kavramlara yönelik olarak hazırlanmalıdır. Eğitici oyuncaklar yaşlara göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin bebeklikten üç yaşına kadar olan dönemde, görme, işitme ve dokunma duyularını uyaran mobiller, oyun battaniyeleri, beşik korumaları gibi oyuncaklar daha yararlı iken daha büyük çocuklar için ise tek başına veya grupla oynayabilecekleri tombalalar, dominolar, eşleştirme kartları, yap-bozlar gibi parça bütün oyuncaklarının yer alması da yararlı olacaktır.

Yararlanılan Kaynak: Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında eğitim Ortamı ve Donanım
Yrd. Doç. Dr. Serap Demiriz
Öğr. Gör. Asiye Karadağ
Arş. Gör. İlkay Ulutaş

İDİL SEDA AK

alıntı
 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
44
Konum
burdan:)
oyuncak alirken,yanlizca eglendirmesi degil egitmesinide tercih etmeliyiz,,

sagol canim,,,,,
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst