Sahillerin en iyi 10 pazarı

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Eski bir geleneğin günümüze kadar uzanmış hali semt pazarları. Her yerde her adım başında dev marketler açılsa da onların yeri bambaşka. Çünkü pazarlar, en tazenin, en ucuzun ve en fazla çeşidin bulunduğu alışveriş yerleri. Bu ürünler sayesinde bazı semt pazarları o kadar popüler ki, insanları tatile gittikleri yörelerde bile kendine çekiyor.
1) AYVALIK PAZARI -Ayvalık pazarı perşembe günleri Ayvalık merkezde kuruluyor. Halkın kendi bahçelerinde ürettiği sebze ve meyveler burada satılıyor. Kıyafet bölümü de var. Pazarın Yunan adalarından müşterisi bulunuyor. Pazarcıların bazıları Rumca bile öğrenmiş. Jürimiz Yalçın Manav, bu pazarı Ege otları için tercih ettiğini söylüyor. Kabak çiçeği ve Ayvalık dolması aranılan ürünler arasında.

2) ALAÇATI PAZARI -İzmir’in gözde tatil beldesi Alaçatı’da cumartesi günleri kurulan pazar yöreye turizm hareketliği de kazandırıyor. 1994’ten beri kurulan Alaçatı Pazarı’na Urla, Tire ve Milas başta olmak üzere çevredeki köylerden ürünler getiriliyor. Mehmet Yaşin doğal köy ürünlerini tavsiye ediyor ama tekstil ürünleri, kumaş, perdelikler, ayakkabı ve plaj gereçleri satılıyor. Çok sayıda ünlü müdavimi de var.

3) BODRUM PAZARI -Perşembe ve cuma günleri kuruluyor Bodrum yemiş pazarı. Elvan Odabaşı bu kadar çok çeşitli sebze ve meyvenin satıldığı başka bir pazar daha bulmanın zor olduğunu söylüyor. Havucun bile üç dört çeşidi var. Çintar mantarı en çok ilgi görenlerden. Şekilsiz bir görünüşe sahip fakat çok lezzetli. Bir de çeşitli otlar ve zeytinle yapılan bazlama adındaki ekmekleri meşhur.

4) YALIKAVAK PAZARI -Bodrum’un Yalıkavak Beldesi’nde perşembe günleri kurulan pazardan turistler de alışveriş yapıyor. Ebru Omurcalı şarküteri ürünlerini methediyor. Milas, Yatağan, Aydın ve Denizli’den gelen köylülerin tezgâh açtığı pazarda yörenin bahçelerinde yetiştirilen sebze ve meyveler, şarküteri ürünleri, baharatlar, otlar, tatlılar, kuru meyvelerle giyecek, hediyelik eşya ve oyuncaklar satılıyor.


5) MİLAS PAZARI -Muğla’nın Milas ilçesinde cuma, cumartesi ve pazar günleri de kuruluyor ama ama bunların arasında en rağbet göreni salı pazarı. Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda kuruluyor. Pazara Bodrum’dan otobüslerle yerli ve yabancı turistler geliyor. Hatta fiyat etiketlerini İngilizce yazan esnaf bile var. Ege otlarıyla ünlü. Ama Gönül Paksoy peynirlerini de öve öve bitiremiyor.

6) MUĞLA PAZARI -Muğla’da yaklaşık 30 yıldır kurulan semt pazarı, sebze, meyve ve otların çeşitliliği, renkli görüntüleriyle de herkesin ilgi odağı. Köylü pazarı olarak adlandırılan pazara Sahrap Soysal üzüm ve domates almak için gidiyor. Muğla’ya özgü Beylerce üzümü, yayla kavunu ve mor domates de var. Biber, yeşil zeytin ve zeytinyağı, keçi peynirinin her türlüsü ve testi peyniri de ilgi gören ürünler.

7) BARTIN PAZARI -Bartın’da 100 yılı aşkın süredir salı ve cuma günleri kurulan pazar yerel şiveyle ‘Garılla Pazarı’ olarak adlandırılıyor. Pazarda, bahçelerde yetiştirilen marul, domates, biber, mısır, bamya, kabak, taze fasulye, roka gibi sebzeler ve meyvelerle tereyağı ve peynir gibi süt ürünleri satıyorlar. Ece Aksoy da sebzelerinin müdavimi. Özellikle manda yoğurdu ve peynir pazarın en revaçta olan ürünleri.

8) TİRE PAZARI -Tire pazarı salı günleri kuruluyor. Bu pazara İzmir’den, Selçuk ve Kuşadası’ndan alışverişe geliyorlar. Her salı sabahı belediye hoparlörlerinden Pazar Duası okunuyor ve alışveriş başlıyor. Kuzukulağı, şevketibostan, turpotu, hardal, pazı, mellengeç, çobandüdüğü gibi ot ve sebzeler satılıyor. Civan Er de sebzelerinin tazeliğini övüyor. Peynir, çökelek ve yağların dışında iğne oyaları, kanaviçeler gibi ürünleri de bulmak mümkün.

9) EDREMİT PAZARI -Edremit pazarı çarşamba günleri kuruluyor. Pazarın en ilgi gören ürünleri arasında köylü kadınların evlerinde yaptığı yufka, yoğurt, peynir gibi ürünler ağırlıkta. Pazarı tavsiye eden Tijen İnaltong doğal ve taze sebze-meyve alışverişi için Edremit pazarını tercih edenlerden. Sebze ve meyve dışında tekstil ürünleri, ayakkabı ve plaj araç gereçleri bulmak da mümkün.

10) ANTALYA PAZARI -Mevye ve sebze cenneti Antalya’nın pazarlarında binbir çeşit taze ürün bulmak bulmak şaşırtıcı değil. Ama cuma günleri kurulan pazarda bunlar dışında evde yapılmış ekmekler, yöreye özel yemek malzemeleri, çeşit çeşit peynirler, reçeller, özel marmelatlar var. Zaten jürimiz Emine Erdoğan bu pazarı reçel ve marmelatları için tavsiye ediyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst