Sağlıklı gebelik için bağışıklık sistemi güçlenmeli

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde




Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan, gebeliğini kış aylarında yaşayan anne adaylarını uyarıyor. Gebenin bağışıklık sistemi güçlü olmalı ki, anne hastalıklardan, özellikle de kabus haline gelen gripten korunabilsin, bebek de gelişimini sağlıklı tamamlayabilsin.

Anne adaylarının ‘iki can’ taşıdığına dikkat çeken Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan, “Evhamsız, kaygısız, rahat ama özenli ve dikkatli beslenmeniz gerekir. Çünkü siz ne yaparsanız bebeğiniz de sizinle birlikte onu yaşıyor.” diyor. Dünyanın en korunaklı bölgesinde dünyayı geleceği günü bekleyen bebek, annenin aldığı gıdalarla besleniyor ve annenin özeniyle gelişimini daha sağlıklı biçimde tamamlıyor. Annenin bağışıklık sistemi güçlü olmalı ki, dış etkenlere karşı hem kendini hem de bebeğini koruyabilsin. Bunu sağlayabilmek için de vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini içeren, dengeli, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz programı gerekiyor.

Op. Dr. Gökçen Erdoğan gebelikte beslenme ile ilgili şu bilgileri aktarıyor: Gebe kadınlar gebelik öncesine göre ortalama 300-500 kcal daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu dönemde gerekli olan gerek vitaminler gerekse mineraller iyi ve dengeli beslenmeyle rahat bir şekilde karşılanır. Fakat gebelikte ortaya çıkan demir ihtiyacı demir içeren gıdaların tüketilmesi ya da ek demir desteğiyle yapılmalı. Daha çok sebze ve meyve, protein desteği, mineral ve vitaminlere dikkat edilmeli. Gebelerin daha çok proteine ihtiyacı vardır. B vitaminleri içeren et, balık, tavuk ve yumurta önemli protein kaynaklarındandır. Tabii ki yağlardan da takviye yapılmalı bu takviye doğrudan yağ şeklinde olabileceği gibi sıvı ve tereyağı şeklinde, peynir şeklinde de olabilir. Doğuma kadar şeker, baklagiller, ekmek, pastalar ve patates enerji sağlamak için yenebilir. Hem anne hem de anne karnındaki bebeğin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir role sahip olan C vitamini bol bol tüketilmeli. Dengeli beslenmenin yanı sıra, sigaradan uzak durmak, alkol almamak, çay ve kahveyi az sayıda tüketmek gebenin bağışıklık sistemini güçlendirmede rol oynar.

Grip uzak olsun…

Kış aylarında büyük küçük herkesi en çok etkileyen “grip”tir. Anne adayları ise grip komplikasyonlarına daha fazla açıktır çünkü gebelik bağışıklık sisteminin baskılandığı bir dönemdir. Hamilelerin zatürree, sinüzit gibi hastalıklara da yakalanma riski daha yüksektir. Gebelik döneminde; kalp atım hızında, kalbin pompaladığı kan miktarında, oksijen tüketiminde, akciğer kapasitesinde ve bağışıklık sisteminde ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler gribe bağlı komplikasyonların görülme riskini artırıyor. Op. Dr. Gökçen Erdoğan’ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise; gebeliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının, doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme riskinin fazla olması.

Gebelikte grip çok ağır seyrettiği için, gebeliği kış sezonuna denk gelen anne adayı tedbir olarak grip aşısı yaptırabilir. Op. Dr. Gökçen Erdoğan, bağışıklık sistemi güçlenen annenin enfeksiyonlara karşı daha dirençli, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı daha korunaklı olacağını vurguluyor. Ayrıca hastalıkları da daha çabuk atlatabileceğini de söylüyor. Bu olumlu unsurlar elbette bebek için de olumlu gelişme sağlıyor.

___mahmure___
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst