Sağlıklı Cinsel Yaşam İçin Doğru Terapi

Yağmur Arı

Yeni Üye
Katılım
19 Mart 2020
Mesajlar
3
Tepki
0
Puan
1
Yaş
28
Konum
Aydın
Herkese merhaba. Doğru ve sağlıklı bir cinsel yaşam nasıl kurulur ve neler yapmalıyız? Uzman tavsiyeleriyle ilişkilerimizi daha sağlıklı kılmak mümkün. İlgililere iyi okumalar :)

Araştırmalara göre her üç kişiden biri, hayatının herhangi bir döneminde bir cinsel işlev bozukluğu yaşıyor. Psikolojik ve fiziksel etkenler cinsel işlev bozukluklarına neden oluyor. Oysa doğru adreslerde, doğru uzmanlar desteğinde yapılacak cinsel terapi tedavileri, mutlu ve sağlıklı bir cinsel yaşamın kapılarını açıyor.

Cinsel sağlık dendiğinde, sadece üreme, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma ve tedavi akla gelmemeli. Kişinin cinsel yaşamını zarar görmeden, mutlu ve güvenli bir biçimde sürdürebilmesinin ve bundan mutlu olmasının sağlanması da cinsel sağlığın önemli bir parçasını oluşturur. Sağlıklı bir cinsellik yaşanabilmesi için doğru ve güvenilir cinsel bilgilenmenin şart olduğu unutulmamalı.

Cinsel işlev bozuklukları ile ilgili yapılan pek çok çalışma bulunuyor. Yapılan araştırmalar her üç kişiden birinin hayatının herhangi bir döneminde bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını gösteriyor.

Kadında isteksizlik, erkekte erken boşalma
Kadınlarda ve erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının görülme sıklığı aynı oranlarda olmuyor. Kadınların yüzde 30-60’ı hayatları boyunca en az bir cinsel problem yaşarken, erkeklerde bu oran yaşam boyu yüzde 40 gibi ortaya çıkıyor. Cinsel işlev bozukluğu kadınlarda en sık “Cinsel İstek ve Uyarılma Bozukluğu”, erkeklerde ise “Erken Boşalma” olarak görülüyor.

Cinsel işlev bozuklukları, biyolojik ve psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor. Bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçların yan etkileri cinsel işlevleri olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kalp ve damar sistemi hastalıkları (hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi), endokrin sistem hastalıkları (diyabet, tiroit vb.), sinir sistemi hastalıkları (multiple skleroz, parkinson, epilepsi), karaciğer, akciğer ve böbrek hastalıkları, gebelik ve menopoz gibi hormonal değişikliğe neden olan fizyolojik süreçler cinsel sorunlara neden olabiliyor.
Erkeklere iktidarsızlık ve başka sorunlar için penis halkası gibi ürünler öneriliyor.

Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da cinsel yan etkileri görülebiliyor. Bu ilaçlar şöyle sıralanabilir; Tansiyon, psikiyatri, alerji, epilepsi ilaçları ile kalp hastalıkları, ülser-gastrit ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ile alkol ve psikoaktif maddeler.

En büyük neden yanlış ve yetersiz bilgilenme
Özellikle ülkemizde cinsel sorunların temelinde psikolojik ve sosyal faktörlerin çok etkili olduğu gözlemleniyor. Cinsel eğitimde ve bilgilenmedeki eksiklikler, en önemli nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle cinsel yaşam, cinsel anatomi, kadın/erkek rolleri ve cinsellikteki davranışları ile ilgili yanlış inanışlar bunların başında geliyor.

Cinsel işlev bozukluklarına neden olan psikolojik faktörler şöyle sıralanabilir; Yetiştirilme biçimi ve geleneksel cinsel kadın-erkek rolü, bu rolün dışına çıkamamak, yetersiz-yanlış bilgilendirme (cinsel tabular, mitler), katı dini inanışlar, anne-baba ile olan ilişki, kişilik problemleri, çekingenlik, cinsel kimlik ve yönelim problemleri, cinsel taciz ve travmalar.

Sadece ten değil, koku uyumu da lazım!
Sağlıklı bir cinsellik için cinsel uyum gerekiyor. Cinsel uyum ise çiftin sadece yaşadıkları cinsellikten haz almasını değil, aynı zamanda ilişkiyi duygusal açıdan besliyor, çiftin birbirine güvenle bağlanmasını ve ilişki ile ilgili yaşadıkları zorlukları tolere etmelerini sağlıyor. Cinsel uyumsuzluk yaşayan kişiler doyumlu bir cinsellik yaşayamıyor ve zamanla birbirlerinden uzaklaşıyor.

Cinsel terapi şart ama doğru adres ve uzmandan!
Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için, sorunların yaşandığı noktalar kabul edilmeli ve cinsel terapi desteği alınmalı. Günümüzde cinsel sağlık ile ilgili danışmanlık, tanı ve tedavi arayışı daha ulaşılır bir hale gelmiş durumda. Ayrıca kişilerin cinsel sorunlarını daha kolay dile getirebilmesi de tedavinin yaygınlaşmasına katkı sağlıyor. anal ürünler ile egzersiz yapabilir ve kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.

Sağlık ile ilgili her durumda olduğu gibi cinsel sağlık ile ilgili de doğru merkezlere başvuru ve detaylı değerlendirme önem taşıyor. Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılan yöntemler yeterli bilgi ve deneyimi olmayan kişiler tarafından uygulandığında başarısızlıkla sonuçlanabiliyor ve kişilerin yeniden tedavi başvurularını, tedaviye güvenlerini belirgin azaltıyor.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst