Sabri Ülker

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
1920 yılında Kırım'da doğdu. 1929 Ağustos'unda ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. Sabri Ülker Kadırga İlkokulu'nu bitirdikten sonra sırasıyla İstanbul Erkek Lisesi Bilecik Lisesi ve Kütahya Lisesi'nde okudu. Mühendis olmayı istedi ancak koşullar buna elvermedi. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. Yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalıştı. Bu hayatının en belirleyici olayı oldu. Okul bitince işçilikten tanıdığı bir usta ile bisküvi yapmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında bisküvi çörek börek gibi unlu maddelerin yasaklanan üretimi o yıllarda serbest bırakılıyordu. Eski bir fabrikayı satın aldı. Tamamen borç para ile işe başladı. Gece gündüz çalışarak gerçek bir hurdayı çalışır hale getirdi. Daha sonra bisküvilerini yurdun dört bir yanına dağıtma projesini gerçekleştirdi.
Sabri Ülker böylece bisküvi lezzetini Türk insanı ile tanıştırmış oldu. Ülker grubunun temelini atan Sabri Ülker 80 yaşında ve 60 yıldır çalışıyor.

HAKKINDA YAZILANLAR

Çocukların Bisküvici Dedesi
Ülker'in kurucusu ve bugünlere gelmesinde en büyük paya sahip olan Sabri Ülker 1920 yılında Kırım'da doğdu. Aile Balkan Harbi öncesi Çorlu'nun Karamehmet Köyü'nde yaşıyordu. Ancak Balkan Harbi'nin zor koşullarında çocukları kucaklarında büyük göçmen seli ile İstanbul'a geldiler. Bir yıl İstanbul'da kaldıktan sonra baba memleketi olan Kırım'a döndüler. 1890'larda 16 yaşında İstanbul'a tahsile gelen Sabri Ülker'in babası Fatih Medreseleri'nde öğretmen ve imam hatip olarak eğitim görmüş komşu köyü Büyükyoncalı öğretmeninin kızı ile evlenmişti. Bu evlilikten 1920 yılı sonbaharında da Sabri Ülker doğdu. Ülker 1929 yılı Ağustos'unda Türkiye'ye geldiğinde 9 yaşındaydı ve ilkokulun ikinci sınıfına gidiyordu. O yıllar zor yıllardı. Dünya büyük bir siyasi değişimden geçiyordu. Mahrumiyet ve sıkıntı yıllarında Ülker ailesinin hemen hepsi çalıştı. Sabri Ülker derslerden sonra satıcılık yapıyor yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalışıyordu. İlkokulu Kadırga 3. İlkokulu'nda bitirdi. İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te liseyi Kütahya'da okudu. Mühendis olmayı istedi ancak koşullar buna elvermedi.

Bu idealinden vazgeçmesini şöyle anlatıyor Sabri Ülker : "Mühendis olmaktan başka bir şey düşünmüyordum. Liseyi bitirdiğim yıl ağabeyim yedek askerliğe alındı onun işlerine bakmak için bir yıl kaybettim. Ağabeyim ikinci yıl kayıtlar kapandıktan sonra döndü ancak. Bir yıl kaybetmemek için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sine kaydoldum." 1943-1944 yıllarında mezun olduktan sonra iş bulma konusunda hiçbir yakını hatta danışacak kimsesi bile olmayan Sabri Ülker için ekonomik hayat neredeyse okulla eşdeğer gibiydi. Çivi çakılmayan taş üstüne taş konulmayan bir dönemdi ve rakamlar inanılmaz derecede küçüktü. Yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalışması hayatının en belirleyici olayı olmuştu. Ülker grubunun temelini atan çocukların ona taktığı isimle "Bisküvici Dede" Sabri Ülker bugün 80 yaşında ve 60 yıldır çalışıyor. Gençliğinde 16-17 saat çalışan Sabri Ülker iki yıldan beri çalışmasını 8 saate indirmiş bulunuyor. Sabri Ülker hayatta en kuvvetli sermayenin çalışmak olduğuna inanıyor. En önemli özelliklerinden biri 'iş takibi' olan Sabri Ülker kalite ve araştırmayı en mütevazı koşullarda bile hep ön planda tuttu. Bu ilke onun dünyaya açılmasını sağladı. Ülker bugün 78 ülkeye 150 milyon dolar ihracatı ve 1 milyar doları aşan cirosuyla Türkiye'nin bisküvi ve çikolata pazarında bir numara olmayı sürdürüyor.
1944 yılında iki kardeşin emek ve çabaları ile tek çeşit bisküvi üreten atölye, bugün
genç kuşakların yönetiminde global markaları da bünyesinde barındıran dev bir topluluğa dönüşmenin gururunu yaşatıyor.

Sabri ve Asım kardeşler 1944’te Ülker markasıyla bisküvi üretmeye başladığında, bir gün dünya markalarını satın alacak güce ulaşacaklarını tahmin bile etmemişlerdi. İlk zamanlar, yıllık 75 ton bisküviyi bir kaç kazan, küçük bir fırın ve 3 işçiyle üretilebiliyordu. Bugün için oldukça mütevazı görünen bu üretim, ekmeğin bile karneyle dağıtıldığı o günün Türkiye’si için umut verici bir başlangıçtı ve arkası hızla geldi. İlk adımın üzerinden 4 yıl geçmeden Topkapı’daki bisküvi fabrikasına geçildi ve üretim kapasitesi 3 kat artırıldı.

1950’li yıllara gelindiğinde Ülker bisküvilerine artan talep, ürünün dağıtımı konusundaki düzenlemeleri de gerekli kıldı. Ürünler nakliye farkı alınmadan, fabrika fiyatına esnafa ulaştırıldı. O günlerde temeli atılan dağıtım ağı bugün, 220 bin noktaya her hafta en az bir kez ürün servis eden mükemmel bir sistemin de altyapısını oluşturdu.

1970’ler Ülker’in büyümesini sürdürdüğü yıllar oldu. Türk şirketlerini borsa ile tanıştıran ilk halka açık şirketlerden Anadolu Gıda, Ankara’da faaliyete geçerek bisküvi üretim kapasitesini ikiye katladı. Aynı yıllarda Kuveyt’e yapılan 200 bin dolarlık ihracatla dünyaya açılma konusunda da ilk hamle yapılmış oldu.

Ve dünya ile rekabet edebilmek için Türkiye’nin ilk Ar-Ge departmanlarından biri kuruldu. Yine 1974’te Topkapı’da kurulan ikinci bir fabrikada Türkiye’nin modern çikolata üretiminin de startı verildi.

80’li yıllar artan ürün grupları ve şirketleri tek çatı altında toplama çalışmalarıyla geçti. Böylece bir bisküvi atölyesinde başlayan öykü Yıldız Holding’in kurulmasıyla kurumsal bir yapıya kavuşmuş oldu. 90’lı yılların en önemli yeniliği ise bisküvi, çikolata şekerleme gibi geleneksel ürünlerin yanında gıdanın diğer alanlarına da yatırım yapılması oldu.

Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden, Türkiye’nin öncü girişimcilerinden Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım’da doğdu. Ailesi 1929 yılında Türkiye’ye göç ederek İstanbul’a yerleşti. Kadırga İlkokulu’na kaydolan Sabri Ülker, eğitim hayatı boyunca çalıştı. Daha ilkokul yıllarında yaz tatillerinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalıştı. İlkokuldan sonra İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. İdeali mühendis olmaktı. Ancak koşullar buna elvermedi. Yüksek öğrenim için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sine kaydolduğunda 2. Dünya Savaşı da başladı. Sabri Ülker, yüksek öğrenimini bitirdiğinde, savaş da sona erdi. Sabri Ülker, işte bu günlerde bisküvinin tadını unutan çocuklar için bisküvi üretmeye karar verdi.

1944 yılında Eminönü´ndeki Nohutçu Han´da küçük bisküvi atölyesini satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. Bu atölyedeki başarısının ardından 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü’ndeki Takkeci Camii’nin hemen yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurdu; bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. Ürünlerin nakliye farkı alınmadan, fabrika fiyatına esnafa ulaştırılmasını sağladı. Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa’daki yerine taşındı.

1970’te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda’yı Ankara’da kurdu. 1974’te Ülker’de ilk bisküvi ihracatını başlattı. 1979’da İstanbul’da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı yıl, uluslararası firmalarla rekabet edebilmek için büyük bir öngörüyle Ülker’de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu. 1980’lerden itibaren Ülker’in üretim çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. Aynı senelerde Ülker’in dünyaya entegre olmasına ön ayak oldu. 1983’te BOPP ve oluklu mukavvayı üretim listesine ekletti. 1992’de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı. 1996’da da süt endüstrisine girildi.

2000 yılında Ülker’in onursal başkanlığını üstlenen ve yönetimi Murat Ülker’e devreden Sabri Ülker, fikirleriyle topluluğa yol göstermeye devam ediyor. 1944 yılında Ülker markasıyla bisküvi üreterek başlayan süreç bugün Yıldız Holding bünyesinde devam ediyor. Yıldız Holding bugün 65 üretim ve pazarlama şirketiyle bisküviden çikolataya, gazlı içeceklerden süt ve sütlü ürünlere, bebek mamasından kişisel bakım ürünlerine ve ambalaja kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Yurtiçi ve yurtdışında toplam 43 fabrikada üretim yapan Yıldız Holding şirketleri, sadece ülkesinde değil, bölgesinde de öncü kimliğini koruyor.

Sabri Ülker, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra, gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle ülkemizin toplumsal gelişimine yönelik çalışmalarda da bulunuyor.

Sabri Ülker, Türkiye'nin eğitim altyapısını güçlendirmek ve ülkemizin sosyal gelişimine eğitim yoluyla da destek olan pek çok çalışmaya önayak oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğu işbirliğiyle ilköğretim okulu, endüstri meslek lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği sağlıyor.

Gelecek nesillere daha yaşanır bir Türkiye ve Dünya bırakabilmek için sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon içinde çalışmanın önemine inanan Sabri Ülker, TEMA Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. TEMA’nın, köylerin kalkınmasına yönelik projelerini ilk destekleyen kurumun Ülker olmasını sağladı.



2000’li yıllar ise hem Yıldız Holding, hem de Ülker markasının tarihinde önemli bir dönemeç oldu. Ülker’in kurucusu Sabri Ülker, aktif yönetimi kendisinden sonraki kuşaklara devrederek, topluluğun “Onursal Başkanı” oldu. Yeni bir yönetim organizasyonu düzenlendi ve Yönetim Kurulu’nun başkanlığına Murat Ülker getirildi. 90’larda başlayan dünya markalarıyla ortaklık yaklaşımı Murat Ülker başkanlığında 2000’lerde de sürdü.

2000’li yılların belirgin özelliklerinden biri de holdingin yenilikçi ürünleri dünyayla
eş zamanlı olarak Türk tüketicileriyle buluşturmak oldu. Uluslararası pazarda genişleyebilmek bölgedeki ihtiyacı karşılayabilmek için yurtdışında çikolata ve bisküvi fabrikaları kuruldu. Yine bu yıllarda sakız, hazır çorba, gazlı içecek, bebek maması, süt, dondurma, hazır kahve, kahvaltılık gevrek gibi ürünlerin üzerinde de Ülker markasını görmeye başladık.

2005’te Romanya’da açılan fabrika ile Yıldız Holding Avrupa Birliği’nin kapısını da açmış oldu. 2007 yılı sonunda globalleşme yolunda büyük bir adım atılarak dünyanın lider premium çikolata markası Godiva Yıldız Holding bünyesine katıldı. Bu Türkiye açısından da önemli bir dönüm noktası oldu. Holding, 2008’de Uno, Doğa Çay, Oba Çay ve Kerevitaş gibi şirketleri bünyesine kattı. 2009 yılında sakız-şekerleme alanında Gumlink ile gerçekleştirdiği %50-50 ortaklıkla kurulan Continental Confectionary Company ve Alman çay şirketi LHS ile gerçekleştireceği ortaklık ile dünya şirketi olma yolunda ilerliyor.

194.jpg


asimulker%5B.jpg
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst