Rotavirüs İshali

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Rotavirüs İshali
Rotavirüs, küçük çocuklarda görülen ağır ishallerden sorumlu bir grup virüstür.Yaklaşık 2 gün süren kuluçka döneminin ardından kusma, ateş, karın ağrısı ve sulu ishal başlar. Ateş ve kusma 2-3 günde geçer, ishal ise 1 hafta- 10 gün kadar sürebilir.

Bulaşıcı mıdır?
Rotavirüs çok bulaşıcıdır. Mikrop bulaşmış su veya gıdayla, mikrobu taşıyan eller yoluyla vücuda alınır. Yuva gibi kalabalık ortamlarda, özellikle çocuklar tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamayı unuttuklarında kolayca yayılır. O kadar bulaşıcıdır ki, genel hijyen koşulları ne kadar iyi de olsa, hemen her çocuk 5 yaşını doldurmadan rotavirüs ishali geçirmiş olmaktadır. Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış aylarında görülür. Özellikle 2 yaş altı küçük çocuklar etkilenir. Erişkinde ise, daha hafif seyreder.

Nasıl Tanı Konur?
Kesin tanı, gaitada virüsün gösterilmesiyle konur.

Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavinin amacı, çocuğun susuz kalmasını önlemektir. Ağızdan sık sık az miktarda sıvı alımı uygun olur. Doktor tuz- şeker karışımından önerebilir. Ağızdan yeterli sıvı alımı sağlanamazsa, özellikle küçük çocukta, hastaneye yatırılıp serum verilmesi gerekebilir. Anne sütü alan bebeğin emzirilmeye devam etmesi çok önemlidir. Antibiyotikler işe yaramaz. Kusma ve ishali durdurucu ilaçlar önerilmez.

Önleme:

Bu kadar çok görülen bir enfeksiyondan korunmak için ne yazık ki, kullanabileceğimiz bir aşı yoktur. (Not : 2007 öncesi Rotavirüsten korunmak için güvenilir bir aşı mevcut değildi, ancak yapılan çalışmalar sonucunda koruyucu ve güvenilir bir aşı elde edildi. Yeni aşı ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 27.01.2007) En önemli koruyucu yöntem, el yıkama alışkanlığının kazandırılmasıdır. Hasta çocuğun ishal geçene dek yuvaya gönderilmeyip evde tutulması da diğerlerine bulaşmaması için önemlidir.

ROTAVİRÜS AŞISI
Geçen yıl rotavirüs ishallerinden bahseden yazımızda, bu enfeksiyonu önlemek için bir aşı olmadığından bahsetmiştik. 2007 başından itibaren, küçük çocuklarda ishalin en önemli nedeni olan bu mikroba karşı aşı, ülkemizde de mevcut. Üstelik bu aşı, çoğu anne babanın bebekleri aşı olurken aklından geçirdikleri ‘ keşke şunun damlası olsa da bebeğimin canı yanmasa‘ dileğine uygun, ağızdan verilecek damla şeklinde bir aşı.

Kısaca hatırlayacak olursak, rotavirüs küçük çocuklarda özellikle kış aylarında görülen ishallere neden olmakta, hatta vücudun su kaybı yerine konamazsa ölümlere yol açabilmektedir. 5 yaşına gelene dek neredeyse her çocuk rotavirüsle karşılaşmış olmakta, rotavirüs ishalleri dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, 1999’da ilk geliştirilmiş olan rotavirüs aşısının bazı ciddi yan etkiler ( barsak tıkanıklığı ) nedeniyle kullanımdan kalkmasından beri güvenli bir aşı geliştirme çalışmaları sürüyordu. Bu çalışmaların sonuçlanması, yeni rotavirüs aşılarının güvenilir olduğunun gösterilmesiyle, bu aşılar dünyada pekçok ülkede kullanıma girmiştir. 2007 yılı başından beri ülkemizde de mevcuttur.

Aşı hangi yaştaki bebeklere uygulanacak?
Aşı 6 hafta-6 ay arası bebeklere en az 1 ay arayla 2 veya 3 doz halinde ağızdan damla şeklinde veriliyor. Piyasada bulunan 2 farklı marka aşıdan biri 2, diğeri 3 doz olarak önerilmektedir.

Aşının yan etkileri nelerdir?
Aşı sonrası bulantı, kusma, burun akıntısı, öksürük gibi yan etkiler görülebilir. Eski aşının kullanımdan kalkmasına sebep olan barsak tıkanıklığında artış yönünden riskli olmadığı saptanmıştır.

Başka aşılarla birlikte yapılabilir mi?
Bebeklik dönemdeki diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. Bu durumda, aşıların etkinliğinde bir sorun olmayacaktır.

Bu aşıyı olan bebek ishal olmayacak mı?
Rotavirüs dışındaki etkenlerin yol açtığı ishallere karşı koruyucu olmayacaktır. İshalin pek çok nedeni vardır, ancak rotavirüs çocukluk çağı ishallerinin en sık görülen nedenidir.

Bu aşının bebeğiniz için uygun olup olmadığını çocuk doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz

Alıntıdır!
 

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Ayyy bilirim bu ishali kızım 1,5 yaşındayken olmuştu ne kadar zor bi dönem bilemezsiniz... Çocuğun altını değiştiriyorum tam arkamı dönüp giderken hoopp bir daha... birde tahlil yaptıracağız diye bezi ters bağlamamız gerekiyordu üstü başı batıyordu... hastanede müşahede altında kaldı.. serum, şuruplar falan öyle geçti.... :dertli:

Emeğine sağlık bi tanemm...:hhhhhh:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst