RİA Takılırken Sizi Neler Bekler?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
RİA Takılırken Sizi Neler Bekler?

Herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamaya karar verdiğinizde yöntem seçerken arkadaşlarınıza ya da çevrenizdekilere değil mutlaka jinekologunuza danışmalısınız. Eğer jinekologunuz sizi uzun zamandır tanıyorsa size uygun yöntemi önerecektir. Eğer aklınızdaki yöntem spiral ise ve ilk defa jinekologa gidiyorsanız doktorunuz sizin tıbbi geçmişiniz, önceden kullandığınız doğum kontrol yöntemleri ve cinsel hayatınız ile ilgili bazı sorular soracaktır. Bu sorulara doğru cevaplar gereklidir. Bu sayede jinekologunuz spiralin (RİA, rahim içi araç) sizin için uygun bir yöntem olup olmadığına karar verebilir.

Spiral rahim içine yerleştirilen bir araçtır ve istenmeyen gebelikleri engellemekte yüksek etkinliğe sahip bir doğum kontrol yöntemidir.

Spiral kullanımı için en uygun adaylar

Spiral takılması için en uygun adaylar şunlardır:

*

Normal bir rahim ve genital sisteme sahip kadınlar
*

Halihazırda genital sistem enfeksiyonu ya da cinsel yollan bulaşan bir hastalığı olmayanlar
*

Son üç ay içinde genital sistem enfeksiyonu ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık geçirmemiş olanlar
*

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından düşük risk grubundaki kadınlar (uzun süreli, tek partnerli ilişkisi olanlar)

Yukarıdaki koşulları sağlamak şartıyla doğum yapmamış olan kadınlarda spiral kullanabilir. Ancak kadının ya da partnerinin birden fazla partneri bulunması durumunda doğum yapmamış kadınlar için spiral uygun bir yöntem olmayabilir

Spiral takılması

Spiral takılması işlemi 3-4 dakika alan basit bir işlemdir. Jinekologunuz önce normal bir genital muayene yaparak rahimin şekil, büyüklük ve duruş pozisyonunu saptar. Daha sonra muayenede kullanılan spekulum'u takarak rahim ağzını gözler. Herhangi bir olumsuzluk olmaması durumunda rahim ağzınızı antiseptik bir solüsyon ile temizledikten sonra tenekulum adı verilen bir alet ile rahim ağzınızı tutarak çeker ve rahimi düz bir pozisyona getirir. Ardından spirali özel aplikatörü yardımıyla rahim ağzınızdan geçirerek içine yerleştirir.

Bu aşamada kramp tarzı bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı hafiftir ve pek çok kadın ağrıyı tahammül edilebilir olarak tanımlamaktadır. Ağrının süresi de oldukça kısadır. Spiral uygun şekilde takıldıktan sonra ipi rahim ağzının 0.5-1 santim dışında kalacak şekilde kısaltılır. İpler sizi ya da partnerinizi ilişki sırasında rahatsız etmez, ancak elinizi vajinanıza sokarak ipi hissedebilir ve yerinde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

İşlem sonrası adet kanamanız bitmiş dahi olsa bir miktar kanamanız olabilir. Bu kanama en geç 1-2 gün içinde azalarak kaybolur.

Spiral takılır takılmaz koruyuculuğu başlar ancak kanama devam ettiği sürece cinsel ilişkiden kaçınmanız önerilir.

İdeal olan spiral takıldıktan sonra ultrason ile yerinde olup olmadığı kontrol edilmesidir.

Spiral takılmasını takip eden ilk adet kanamanızdan sonra spiralin yerinde olup olmadığını kontrol etmek için muayeneye gitmeniz önerilir. Daha sonra ise herhangi bir problem olmadığı taktirde yılda bir kontrole gitmeniz uygundur.

Önemli güvenlik uyarıları

*

Spiral sadece sizi istenmeyen gebeliklere karşı korurken AIDS başta olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı hiçbir koruma sağlamaz.
*

Herhangi bir dönemde kasık ağrısı, yüksek ateş, hassasiyet, kötü kokulu akıntı varlığında mutlaka jinekologunuza başvurun.
*

Spirali asla kendiniz çıkarmaya çalışmayın ya da bir arkadaşınızdan bunu yapmasını istemeyin. Spiral sadece bu konuda deneyimli kişiler tarafından çıkarılmalıdır.
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Teşekkürler paylaşım için canım :hhhhhh:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst