Raşitizm nedir?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Kötü beslenme ve vitamin eksikliğinden ileri gelen özellikle küçük çocuklarda görülen bir kemik hastalığıdır. Daha çok 3. -10. aylar arasında görülür. 4–16 yaşlarında ve hatta daha ileri yaşlarda da görüldüğü olur.

rasitizm.jpg


Kemiklerde sertleşmenin sağlanması, kalsiyumlu fosforun yerleşmesi için D vitamini gereklidir. Bu vitaminin eksikliği halinde kemik yapısı bozulur ve kemikler yumuşak kalır. Yumuşak kemikler de vücut ağırlığı karşısında eğileceği için iskeletin şekli bozulur. Bunun sonucu olarak ta bileklerde ve parmaklarda şişlik, belkemiğinde sağa ya da sola eğilme, bacaklarda içe veya dışa doğru çarpıklık, leğen kemiğinde daralma, göğüs kafesinde yassılaşma ve göğüs kemiğinde öne doğru çıkıntı meydana gelir. Raşitik çocuklarda baş büyük, boyun kısa ve karın şişkindir. Baş derisinden çok miktarda terleme, kafa kemiklerinde çukurluklar, bıngıldaklarda geç kapanma görülür.

İleri yaşlarda da özellikle savaşlar sırasında ve esir kamplarında yeterli besin almama sonucu kemiklerde yumuşama ve biçim bozuklukları ortaya çıkar. Bu durumdaki kişilerde halsizlik, uyuşukluk ve hareket kabiliyetini kaybetmenin yanı sıra kolaylıkla çeşitli hastalıklara yakalanma durumu da ortaya çıkar. Kalsiyum eksikliğinden kaslarda kasılmalar da görülür.

Besinlerdeki kalsiyum ve fosfor azalması raşitizmin ortaya çıkması için yeterli bir sebep değildir. Bunun için D vitamininin eksikliği şarttır. Bu durumun aksi halinde yani D vitamininin eksikliğinde yeteri kadar hatta fazlasıyla kalsiyum ve fosforlu gıdalar alınsa bile raşitizm kendini gösterir.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst