'Ramazan cömert ve bereketlidir'

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
'Ramazan cömert ve bereketlidir'
On bir ayın sultanı Ramazan, sofralarımıza bereketi ve cömertliğiyle gelir. Ancak oruç ibadeti her Müslüman için makbul olsa da, Allah katındaki sevabı kişiden kişiye değişebilir
Arapça konuşan Müslümanların televizyon ekranlarında Ramazan böyle anons edilir, "Ramazan Kerim" denilir. Anlamı şudur: Ramazan ayı cömerttir, bereketlidir. Aslında vurgu Ramazan'ın kendisinedir. Güzel olan, bereketli olan Ramazan'ın kendisinedir. Gerçekten de kutsal kitabımız Kuran'ın indiği ay diye nitelediği Ramazan bereketiyle gelir, cömertliğiyle sofralarımıza konuk olur. Bize iyi ve güzel şeyler fısıldar, merhamet vurgusu yapar. Sadece midenle değil; gözünle, dilinle, elinle, ayağınla vicdanınla, kalbinle oruç tut der. Hz. Peygamber (sav) "Başkasına kötü söz söyleyen orucu bıraksın. Onun orucu artık sadece aç kalmaktan ibarettir" buyururken işin bu boyutuna işaret ediyor.

SABIR VE KONTROL İMTİHANI
Oruç tutuyorsun ama zulüm ediyorsun, kötü söz söylemeye devam ediyorsun, günahlarından vazgeçmiyorsun. Haram yemeğe, kul hakkı çiğnemeye devam ediyorsun. Peki, kendi kendine böyle oruç olmaz demiyor musun?" "İyi ama ben aç kalmaya dayanamıyorum, kan şekerim artıyor, tansiyonum zirve yapıyor hele bir de sigarasızlık gelince sinirleniyorum, dayanamıyorum ne yapayım?" Böyle diyoruz. Bazılarımızın bu türden mazeretleri var. Bu mazeretler kişiyi haklı kılmıyor maalesef. Çünkü oruç zaten bir sabır ve kontrol imtihanıdır. Sen aslında şöyle demiş oluyorsun: "Ben hem oruç ibadetini tutayım hem de hiç sıkıntı yaşamayayım." Peki, sence bu doğru mu? 40 derece sıcak altında kazma sallayarak, terleyerek, oruç tutan kardeşlerimizin halini düşününce ne kadar rahat bir oruç tuttuğumuzu anlayabiliriz. Elbette evinde hiçbir sıkıntı yaşamadan oruç tutanın da, sıkıntılar içinde oruç tutanın da yaptığı ibadet makbuldür. Kişinin defterine oruç tutmuştur diye yazılır. Yazılmasına yazılır da, Allah katındaki manevi dereceleri, sevap boyutları farklı olabilir.

NİHAT HATİPOĞLU
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst