Psikolog Mine Aktaş: İlk çocuklar deneme tahtası

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
psikolog-mine-aktas-ilk-cocuklar-deneme-tahtasi-3945837.Jpeg


Psikolog Mine Aktaş: İlk çocuklar deneme tahtası

Samsun’da görevli psikolog Mine Aktaş, "Çocuklarımızın gelişimi hakkında yeterli bilgi almadığımız için genellikle ilk çocuklar deneme tahtası durumuna geliyor" dedi.

Psikolog Mine Aktaş: İlk çocuklar deneme tahtası
Samsun’da faaliyet gösteren bir özel eğitim ve danışmanlık merkezinde görevli psikolog Mine Aktaş, çocuk gelişimi hakkında bilgiler verdi. Günümüzde birçok şeyin, birçok alanın okulu bulunduğunu ifade eden Aktaş, "Anne ve babalığın okulu yok. Bizler anne babalığı ya kendi annemizin babamızın yaptıklarından ya da piyasada çok fazlaca olan çocuk gelişimi kitaplarından öğrenmeye çalışıyoruz. Ama ne yazık ki hiçbir şey kitaplarda yazdığı gibi gelişmiyor ve anne baba olarak birçok sıkıntı çekebiliyoruz. Çocuklarımızın gelişimi hakkında yeterli bilgi almadığımız için genellikle ilk çocuklar deneme tahtası durumuna geliyor. Bütün deneyimlerimizi ilk olarak onlarda deniyoruz. Nasıl yemek yedireceğimizi, oturmayı kalkmayı nasıl öğreteceğimizi, hayırı nasıl öğreteceğimizi onlarda uyguluyoruz. İkinci çocuklar bu anlamda daha şanslı. Çünkü anne baba ilk çocukta yaşadıkları acemilikleri ikinci çocukta yaşamıyorlar" dedi.

Aktaş, özellikle anne babalardan öğrenilen bazı yanlışlar olduğunu vurguladı. Mine Aktaş, "O yanlışları devam ettirmememiz gerekiyor. En büyük yanlışlardan bir tanesi şişman çocuk sağlıklıdır zihniyeti. Bizler özellikle çocuklarımızın fiziksel gelişimine büyük önem verirken, ruhsal gelişimlerini gözardı edebiliyoruz. Evet beslenmesi ve sağlığı önemlidir, ama fiziki gelişimi kadar ruhsal gelişimi de önemlidir. Çocuklarımızın psikolojik gelişimi hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Ben birçok ebeveynden şunu duyuyorum. ’Çocuğum 5 yaşında ve benimle çok inatlaşıyor. Ben ne dersem tersini yapıyor’. Evet bu çok doğal çünkü 5- 7 yaş arası ergenlik dönemi gibi geçirilen ’Ben varım’ dönemidir. Bunu bilmeyen ebeveyn çocuğunda farklı bir gelişim olduğunu düşünüyor. Bu nedenle çocuklarımızın psikolojik gelişim dönemleri hakkında bilge sahibi olmamız çok daha faydalı olur" diye konuştu.

Mine Aktaş, çocuklardan beklentilerin ne kadar fazla olursa hayal kırıklıklarının da o kadar fazla olacağını dile getirdi. Aktaş, "Benim önerim, uzmanından sıfır yaştan itibaren gelişimle ilgili yardım alınabilir. Türkiye’de kullanılan geçerliliği ispatlanmış çok güzel testler var. 0-6 yaş için yılda bir, duruma göre 6 ayda bir çocukta herhangi bir patolojik durum var mı diye gelişim takip edilebilir. Çünkü biz patolojik durum ortaya çıktıktan sonra yardım almaya çalışıyoruz ve bu da işi biraz uzatmamıza neden oluyor" dedi.
Milliyet

 

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
çok doğru, hataları ilk çocukta yapıyoruz en azından ben öyle yaptım :)
 

htc_

Daimi Üye
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
897
Tepki
986
Puan
93
Yaş
31
Konum
Ankara
bakalım ben ne yapacam :findikim: kızım deneme tahtam olmasın benim yaa :acep:
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Hamile kaldığımı öğrendiğim ilk andan itibaren bebek ve çocuklar üzerine çok araştırma yaptım.İşte sırf buyüzden...Oğlum deneme tahtası olmasın diye.Bile bile insanın yaptığı hatalar da oluyor.İşin kötü yanıda bu bence.Bilmeden yapmak farklı bilerek yapmak farklı.Yok onun çocuğu şu kilo benimki neden değil :acep: Onun çocuğu hikaye dinliyormuş benimki neden dinlemiyor :acep: Onun çocuğu oyuncaklarını kırmıyor benimki neden kırıyor gibi gibi gibi...

Benim en çok dert ettiğim konu oğlumun bir süre tırnaklarını yemesiydi.Kafama okadar taktım okadar taktım ki yeri geldi yanlış müdahalelerde bulundum.Azöncede dediğim gibi bile bile yanlış davrandım.Baktım öylede böylede olmuyor.Görmemezlikten geldim ama içim çok acıdı.Onunla güzel zaman geçirmek adına herşeyi yapıyorum çünkü.MUTLU SON ... Artık yemiyor.Tırnaklarını kesmeye başladık.Çok mutluyum.Buda bir süreçmiş,çoğu şeyde olduğu gibi :sirin:
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.661
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Çok dogru anne olunca insallah dikkatli olurum diye düşünüyorum
 

htc_

Daimi Üye
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
897
Tepki
986
Puan
93
Yaş
31
Konum
Ankara
bende çok araştırıyorum , sevgiyle büyüsün istiyorum ama şımarıkda olmasın hani. inşalla bakalım bir doğsun hele :gulbis:
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
orası oyle annelerın acemılıklerını attıkları bır saha elamanı gıbı ılk cocuklar...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst