Prematüre bebeklere uzman bakımı şart

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
premature-bebeklere-uzman-bakimi-sart-2020494.Jpeg


Prematüre bebeklere uzman bakımı şart

"Bebek yetişkin bir insanın küçülmüş hali değildir"

Prematüre bebeklere uzman bakımı şart

Bebeklerin, zamanından önce doğumu pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Normalde 40 hafta olarak kabul edilen anne karnındaki süreç, 37 haftadan ne kadar kısa olursa bebeğin karşılaşacağı sorunların da o kadar arttığı kaydedildi. Bu durumu "Bebek yetişkin bir insanın küçülmüş hali değildir" diyerek, açıklayan uzmanlar, bebeklerin kendine özgü özellikleri olduğunu ve erken doğan bebeklerin sağlığının mutlaka yenidoğan alanında uzmanlaşmış hekimler tarafından izlenmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, tıptaki gelişmeler ve hastaların psikolojileri doğrultusunda prematüre bebek bakımındaki hassas noktalara dikkat çekti. Yoğun bakım ekibinin eğitimli ve deneyimli olması gerektiğini ifade eden Dr Gülnihal Şarman, "Anne ve babanın, bebek ne kadar prematüre doğarsa doğsun, ondan hiçbir zaman ayrılmamaları gerekiyor. Çünkü dokunma, bebekle anne-baba arasındaki duygusal bağın oluşmasını sağlıyor. Bebek ten temasıyla saatlerce uyuyabiliyor. Böylece annenin de endişeleri azalıyor ve sütü artıyor. Bu uygulamaya ‘kanguru bakımı’ deniliyor. Durumu kritik olan bebekler için ise anne babaların biraz daha sabırlı davranıp beklemeleri gerekiyor" dedi. Perinatolojik bakım ile yüksek risk taşıyan annelerin bakımının da ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Şarman, anne sütünün prematüre bebeklerde kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Prematüre bebeklerin korunmasında alınabilecek önlemleri Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman şöyle sıraladı:
"Prematüre bebeklerde ortaya çıkan akciğer hastalıklarından artık korkulmamalı. Erken doğum riski yüksek olan anneye yapılan kortizon ve doğumdan sonra bebeğin akciğerine direkt olarak uygulanan biyolojik bir ilaçla bunun önüne geçiliyor.

Prematüre bebeği hastaneden çıkarırken çok ciddi bir planlama yapmak gerekir. Bu dönemde anne, bebeğin bakımını ve ilaçlarını öğrenmeli. Ayrıca anneye, evde acil bir durumda ne yapması gerektiği anlatılmalı.

Prematüre bebekler, taburcu olduktan sonra giderek açılan aralarla kontrol edilmeli ve gelişimleri yakından takip edilmeli. Ayrıca bebeklere geri kaldıkları alanlarda özel destekler verilmeli.

Erken doğan bebeği olan aileler, dışarıdan türlü negatif bilgiye maruz kalıyor. Bu ailelere bebeklerinin sağlıklı büyüdüğünü, hastanede geçen zorlu günlerin bittiğini hissettirmek gerekir. Bu noktada onlara güzel bir geleceği yansıtmak biz doktorlara düşüyor."

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst