Prematüre Bebeklerde Beslenme

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Prematüre Bebeklerde Beslenme

Prematüre bebeklerin besin ihtiyaçları term (vaktinde doğan) bebeklerinkinden daha fazladır. Emme ve yutma koordinasyonu anne karnında 33. haftadan sonra geliştiği için daha önceki haftalarda bebekler gavajla beslenmelidir. 1800 gr.a ulaşmış, klinik bulguları olmayan ve beslenme intoleransı bulunmayan sağlıklı prematüre bebekler taburcu olmadan önce normal anne sütü veya standart mamalar ile beslenmeye başlayabilir. Bronkopulmoner displazi veya konjenital kalp hastalığı gibi sorunları olan prematüre bebeklerin besin ihtiyaçları artar. Anne sütü yoksa 40. haftaya kadar (doğması gereken zamana kadar) özel prematüre mamaları kullanılması uygundur. Sütlerin kalori içeriklerinin artırılması çeşitli yollarla yapılabilir. Ancak kalori ayarlamaları yaparken, uygun oranlarda yağ, karbonhidrat ve proteinin sağlanmasına dikkat edilmelidir. Prematüre bebeğin gerek hastanede yattığı dönemde, gerekse taburcu olduktan sonraki beslenmesi yanlızca besin ihtiyaçlarının karşılanması anlamına gelmez. Bu dönemdeki beslenme şekli, çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek özelliklere sahiptir. Bebeğe kaloriyle birlikte diğer besin elemanlarının da uygun şekilde verilmesi bebeğin beyin gelişimi ile bağırsak ve endokrin fonksiyonların gelişimini etkileyebildiği gibi erişkin yaşta karşılaşabileceği şişmanlık, hipertansiyon ve allerji gibi çok değişik sorunların ortaya çıkmasını da etkileyebilir. Programlama adı verilen bu olay çeşitli fonksiyonlar için değişik dönemlerde ve değişik besin gruplarına bağlı olarak gelişir. Bu nedenle, bebeklerin doğru zamanda doğru şekilde beslenmesi önem kazanır.
Prematüre Bebeklerde Katı Gıdalara Başlama Zamanı: Prematüre bebeklerde katı gıdalara başlama zamanı için gözönüne alınması gereken kriterler aşağıda sıralanmıştır: - Başını dik tutmalı, oturma pozisyonunda durabilmeli - Dilini dışarı çıkarma hareketi azalmış olmalı - Düzeltilmiş yaşı 4-6 ay olmalı ..... ANNE SÜTÜ Prematüre beslenmesinde en uygun besin bebeğin kendi annesinin sütüdür. Erken doğum yapan annenin sütü (preterm süt) zamanında doğum yapan annenin sütünden farklılıklar gösterir. Preterm sütün daha fazla total ni******, protein, sodyum, klor, magnezyum, demir, bakır, çinko ve erken laktasyon döneminde daha yüksek IgA içerdiği gösterilmiştir. Toplanan anne sütü buzdolabında +4 derecede 48 saat tutulabilir. Prematüre bebekler için, anne sütüne eklenmek amacıyla üretilmiş ve protein, makromineraller, eser elementler,enerji ve vitaminler içeren toz ürünler piyasada mevcuttur. Ancak genel görüş, anne sütünün ek formüllerle zenginleştirilmesinin ağırlık artışının yeterli olmadığı bebeklere sınırlı tutulması yönündedir. Genellikle 1500 gr.ın üzerinde olan prematüre bebeklerin besin gereksinimleri anne sütü ile karşılanabilir.

Vitamin ve Mineral Takviyesi: Günlük alınan besin miktarı ile alınması gereken miktarlarda vitamin alınamadığı için, prematüre bebeklere genellikle multivitamin solüsyonları verilir. Prematüre bebeklerde diğer bebeklerde olduğu gibi 2. aydan itibaren demir eksikliği gelişebileceğinden 1. aydan sonra demir takviyesi başlanmalı ve 12. aya kadar devam edilmelidir. Amerikan Pediatri Akademisi term (zamanında doğan) bebeklere 2. haftadan sonra florür verilmesini önermektedir. Prematüre bebeklere de 6. aydan sonra gerekli görülürse florür verilmesi düşünülebilir. Doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda fosfor, kalsiyum takviyesi yapabilir. D vitamini prematüre olsun olmasın tüm bebeklere ilk haftadan sonra verilir. .....
Beslenme Sorunları: Prematüre bebeklerde beslenme sorunlarına daha sık rastlanır. Bu sorunların çoğu hemen doğum sonrası dönemde görülmekle beraber emme ve yutma sorunları uzun süre devam edebilir. Geçici nörolojik immatüritesi veya kalıcı nörolojik defisti olan bebeklerde beslenme sorunları daha sıktır. Kronik akciğer hastalığı ve gastroözofagiel reflüsü olan, değişik kişiler tarafından beslenen bebeklerde de beslenme sorunları daha fazla gözlenir. Hiperaktif öğürme refleksi, bebeğin anne göğsünden, biberonla veya kaşıkla hiçbir şekilde beslenemediği özel bir durumdur. Beslenme sorunu olan bebekte günlük aldığı miktar hesaplanmalı, normal fizik muayeneye ilaveten refleksler değerlendirilmedir.
Prematüre bebeklerde kabızlık da nadir olmayan bir durumdur. Uzun süreli kabızlıklarda bazı tetkikler gerekebilir. Anne sütü alan bebeklerde kabızlık nadirdir. Fonksiyonel bir kabızlık varsa ilk aylarda mama içindeki su mikatarını artırmak faydalı olabilir. Daha sonra ise günlük besinler içindeki tahılların artırılması düşünülebilir. Lavmanlar ve fitiller ancak geçici bir çözüm sağlar ve çok gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.



Alıntıdır
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
premature-bebegin-beslenme-takvimi-1427761.Jpeg


Prematüre bebeğin beslenme takvimi

Akranlarını yakalaması gereken prematüre bebeğin beslenme takvimi diğerlerine göre daha zenginleştirilmiş olmalı.

Bilgi Grup Yayıncılık'tan çıkan, Prof. Dr. İpek Akman'ın yazdığı 'Sevgiyle Büyü Prematüre Bebek' kitabı, prematüre bebeği ve yaşayacağı olası sorunları tanımanın yollarını anlatıyor. Ayrıca ailelere bakımla ilgili bilgiler ve tavsiyeler veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü, iki yaşına kadar bebeklere anne sütü verilmesini öneriyor. Prematüre bebekler için de en iyi besin anne sütü ancak doğum ağırlığı iki kg.’dan düşük bebekler, en az 3 kg. olana kadar zenginleştirilmiş anne sütüyle beslenmeli.

Ülkemizde toz şeklinde anne sütü zenginleştiriciler bulunuyor. Bu şekilde anne sütünün proteini, kalorisi, kalsiyum ve fosfor içeriği artırılıyor. Anne sütü verme imkanı yoksa veya anne sütü yetersizse prematüreler için hazırlanmış özel mamalar tercih edilebilir.

Bebek 3 kg. olana kadar devam edilmesi önerilen bu süreç, daha da uzatılabilir. Bebek ilk üç ay günde en az 25 gr. (ayda 750 gr.) 3-12 ay arasında günde 15 gr. (ayda 450 gr.) alıyorsa beslenmesinin yeterli olduğuna karar verilebilir. Ayrıca bebeğin kanında kalsiyum ve fosfor düzeyleri ölçülerek kemik gelişimi için yeterli minerale sahip olup olmadığına karar verilir. Prematüre bebekler yetersiz mineral depolarıyla doğduğundan raşitizm açısından risk altındalar. Zamanında doğan bebeğe önerildiği gibi prematüre bebeklere de ilk bir yıl günde 400-800 ünite D vitamini verilmesi gerekiyor.

Ek gıdalara geçiş
Prematüre bebeğin düzeltilmiş yaşı dört ay olduğunda, nörolojik olarak da kaşıkla beslenmeye hazırsa ek gıdalara başlanabilir. Ancak anne sütü verilmeye devam edilmeli. Taze hazırlanmış meyve suyu veya püresi bebeğe verilebilecek ilk katı gıdalar. Başlangıçta 1-2 yemek kaşığı kadar verilip birkaç hafta içinde miktar artırılarak bir kaseye ulaşılabilir. Bebeğin diyetine her hafta yeni bir meyve eklenebilir. Meyve püreleri, haşlanmış havuç, kabak, taze fasulye gibi sebze püreleriyle dönüşümlü olarak verilebilir.

7-8 aylar: Bebekler meyve ve sebze pürelerine alıştıktan sonra kahvaltı vermeye başlayabilirsiniz. Kahvaltı için tahıl içeren kaşık mamaları kullanılabilir. Anne sütü, 1-2 adet bebek bisküvisi ve bir çay kaşığı evde yapılmış reçel veya pekmez eklenebilir. İlerleyen haftalarda bu karışıma, tuzu alınmış bir tatlı kaşığı peynir katılabilir. Yedinci ayda sebze çorbasına az yağlı dana eti eklenebilir. Bebeğe dana etine alıştıktan sonra tavuk eti de vermeye başlanabilir. Evde yapılmış, katkı maddesi içermeyen yoğurt da iyi bir seçim. Bu ek gıdalarla birlikte mutlaka anne sütüne devam edilmeli.

9-10 aylar: Bebeğin kahvaltı karışımına (formül mama, bebe bisküvisi, bir tatlı kaşığı pekmez, tuzsuz peynir) katı pişmiş yumurta sarısının dörtte biri eklenebilir. Öğle ve akşam öğünlerinde etli sebze yemeği veya baharatsız hazırlanmış köfte, patates püresi veya 2-3 kaşık makarna ya da pilav mönüde yer alabilir. Ara öğünlerde meyve püresi, yoğurt veya muhallebi seçenekleri kullanılabilir.

11-12 aylar: Bu aylarda bebek evde pişen yemeklerden yemeye hazırdır. Yemeklerinizin baharatlı ve salçalı olmamasına dikkat edin. Bebek ailesiyle masaya oturup sofra yemeklerinden yiyebilir.

GERÇEK YAŞINI HESAPLAYIN
Prematüre bebeklerin büyümeleri değerlendirilirken düzeltilmiş yaşları kullanılmalı. Düzeltilmiş yaş, bebeğin kronolojik yaşından bebek kaç ay erken doğduysa o kadar sürenin çıkarılmasıyla hesaplanıyor. Bu bebeklerin yüzde 75'i iki yaşında akranlarını yakalıyor. Bundan sonra büyüme grafiklerinde kronolojik yaş kullanılabilir.
Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst