Pomak usülü Keşkek
Pomak Usulü Keşkeğin Püf Noktaları
keşkeğin en önemli özelliği zeytinyağıdır.
Keşkeğin içerisine bol miktarda zeytinyağı koyulur. Keşkek kemikli dana etinden yapılır. Yöresel olarak dahi değişmeyen ana maddesi, yarma buğdaydır.
Keşkek için yarma buğday, sıcak su, zeytinyağı, kemikli dana eti, tuz ve karabiberden yapılır. Keşkeğin ölçüsü ise, bire birdir. Yani 1 kilogram etin içerisine, 1 kilogram yarma buğday olarak yapılır.
Kullanılacak Malzemeler
1 kilogram yarma buğday (aşurelik buğday)
1 kilogram kemikli dana eti (kemiksizde olabilir)
1,5 su bardağı zeytinyağı 1 litre su Tuz Karabiber
Islatmak için,
Öncelikle buğdayı bir gece öncesinden sıcak suyla ovuştura, ovuştura berrak su çıkana kadar güzelce yıkayın. Daha sonra 2 litre su kaynatın suyun içerisine iyice yıkanmış buğdayı atın. Kaynayan suyun içindeki buğdayı 2 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatın ve sabaha kadar bu şekilde kabarmasını bekleyin.
Sosu için,
Kırmızı toz biber Domates salçası Zeytinyağı
Hazırlanışı
Büyük bir tencerenin ya da düdüklü tencerenin içerisine (tercihen düdüklü tencere) zeytinyağını koyun. Daha sonra tencerenin dibine etleri yerleştirin. Üzerine akşamdan ıslatılan buğdayı ve sıcak suyunu döktükten sonra da tuz ilavesini ederek ocağın altını açın. Kısık ateşte 45 dakika pişirmeye bırakın (düdüklü tencerede de ise, 30 dakika yeterli olacaktır) Pişen malzemeleri soğuması için havalandırın. Daha sonra içerisindeki etleri kasenin içerisine çıkarın. Etiniz kemikliyse, kemiklerinden ayırdıktan sonra karabiber ekleyerek iyice ezin. Dövülen eti, pişen buğdayın içerisine geri ilave ederek buğday ve et özleşene kadar dövmeye devam edin. Bu aşamada mikserden yardımda alabilirsiniz. Kısaca sakız kıvamına gelene kadar dövme işlemine devam edin. İstenilen kıvama geldikten sonra tencerenin kapağını kapatarak demlenmeye bırakın. hatta tencereyi sofra beziyle sararak soğumasına engel olabilirsiniz.
Sosunun hazırlanması,
Sos tavasının içerisine zeytinyağını ekleyin ve yağ kızdıktan sonra ocağın altını tamamen kısın. Kızan yağın içerisine, domates salçasını koyarak hafifçe kavurun ve yumuşamasını sağlayın. Daha sonra üzerine kırmızı toz biberi de ekledikten sonra, kaşık yardımıyla karıştırın. Ocağın altını kapatın ve keşkeği tabağa koyduktan sonra üzerine sos olarak gezdirin. Afiyet olsun.
Pomak Usulü Keşkeğin Püf Noktaları
keşkeğin en önemli özelliği zeytinyağıdır.
Keşkeğin içerisine bol miktarda zeytinyağı koyulur. Keşkek kemikli dana etinden yapılır. Yöresel olarak dahi değişmeyen ana maddesi, yarma buğdaydır.
Keşkek için yarma buğday, sıcak su, zeytinyağı, kemikli dana eti, tuz ve karabiberden yapılır. Keşkeğin ölçüsü ise, bire birdir. Yani 1 kilogram etin içerisine, 1 kilogram yarma buğday olarak yapılır.
Kullanılacak Malzemeler
1 kilogram yarma buğday (aşurelik buğday)
1 kilogram kemikli dana eti (kemiksizde olabilir)
1,5 su bardağı zeytinyağı 1 litre su Tuz Karabiber
Islatmak için,
Öncelikle buğdayı bir gece öncesinden sıcak suyla ovuştura, ovuştura berrak su çıkana kadar güzelce yıkayın. Daha sonra 2 litre su kaynatın suyun içerisine iyice yıkanmış buğdayı atın. Kaynayan suyun içindeki buğdayı 2 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatın ve sabaha kadar bu şekilde kabarmasını bekleyin.
Sosu için,
Kırmızı toz biber Domates salçası Zeytinyağı
Hazırlanışı
Büyük bir tencerenin ya da düdüklü tencerenin içerisine (tercihen düdüklü tencere) zeytinyağını koyun. Daha sonra tencerenin dibine etleri yerleştirin. Üzerine akşamdan ıslatılan buğdayı ve sıcak suyunu döktükten sonra da tuz ilavesini ederek ocağın altını açın. Kısık ateşte 45 dakika pişirmeye bırakın (düdüklü tencerede de ise, 30 dakika yeterli olacaktır) Pişen malzemeleri soğuması için havalandırın. Daha sonra içerisindeki etleri kasenin içerisine çıkarın. Etiniz kemikliyse, kemiklerinden ayırdıktan sonra karabiber ekleyerek iyice ezin. Dövülen eti, pişen buğdayın içerisine geri ilave ederek buğday ve et özleşene kadar dövmeye devam edin. Bu aşamada mikserden yardımda alabilirsiniz. Kısaca sakız kıvamına gelene kadar dövme işlemine devam edin. İstenilen kıvama geldikten sonra tencerenin kapağını kapatarak demlenmeye bırakın. hatta tencereyi sofra beziyle sararak soğumasına engel olabilirsiniz.
Sosunun hazırlanması,
Sos tavasının içerisine zeytinyağını ekleyin ve yağ kızdıktan sonra ocağın altını tamamen kısın. Kızan yağın içerisine, domates salçasını koyarak hafifçe kavurun ve yumuşamasını sağlayın. Daha sonra üzerine kırmızı toz biberi de ekledikten sonra, kaşık yardımıyla karıştırın. Ocağın altını kapatın ve keşkeği tabağa koyduktan sonra üzerine sos olarak gezdirin. Afiyet olsun.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.