Pomak usülü Keşkek

Teyzos

Sitenin Hikaye Yazarı
Moderatör
Katılım
30 Mayıs 2013
Mesajlar
3.232
Tepki
5.771
Puan
113
Konum
Netcen ziyarete mi gelcen :)
Pomak usülü Keşkek

Pomak Usulü Keşkeğin Püf Noktaları
keşkeğin en önemli özelliği zeytinyağıdır.
Keşkeğin içerisine bol miktarda zeytinyağı koyulur. Keşkek kemikli dana etinden yapılır. Yöresel olarak dahi değişmeyen ana maddesi, yarma buğdaydır.
Keşkek için yarma buğday, sıcak su, zeytinyağı, kemikli dana eti, tuz ve karabiberden yapılır. Keşkeğin ölçüsü ise, bire birdir. Yani 1 kilogram etin içerisine, 1 kilogram yarma buğday olarak yapılır.

Kullanılacak Malzemeler
1 kilogram yarma buğday (aşurelik buğday)
1 kilogram kemikli dana eti (kemiksizde olabilir)
1,5 su bardağı zeytinyağı 1 litre su Tuz Karabiber

Islatmak için,
Öncelikle buğdayı bir gece öncesinden sıcak suyla ovuştura, ovuştura berrak su çıkana kadar güzelce yıkayın. Daha sonra 2 litre su kaynatın suyun içerisine iyice yıkanmış buğdayı atın. Kaynayan suyun içindeki buğdayı 2 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatın ve sabaha kadar bu şekilde kabarmasını bekleyin.

Sosu için,
Kırmızı toz biber Domates salçası Zeytinyağı

Hazırlanışı
Büyük bir tencerenin ya da düdüklü tencerenin içerisine (tercihen düdüklü tencere) zeytinyağını koyun. Daha sonra tencerenin dibine etleri yerleştirin. Üzerine akşamdan ıslatılan buğdayı ve sıcak suyunu döktükten sonra da tuz ilavesini ederek ocağın altını açın. Kısık ateşte 45 dakika pişirmeye bırakın (düdüklü tencerede de ise, 30 dakika yeterli olacaktır) Pişen malzemeleri soğuması için havalandırın. Daha sonra içerisindeki etleri kasenin içerisine çıkarın. Etiniz kemikliyse, kemiklerinden ayırdıktan sonra karabiber ekleyerek iyice ezin. Dövülen eti, pişen buğdayın içerisine geri ilave ederek buğday ve et özleşene kadar dövmeye devam edin. Bu aşamada mikserden yardımda alabilirsiniz. Kısaca sakız kıvamına gelene kadar dövme işlemine devam edin. İstenilen kıvama geldikten sonra tencerenin kapağını kapatarak demlenmeye bırakın. hatta tencereyi sofra beziyle sararak soğumasına engel olabilirsiniz.

Sosunun hazırlanması,
Sos tavasının içerisine zeytinyağını ekleyin ve yağ kızdıktan sonra ocağın altını tamamen kısın. Kızan yağın içerisine, domates salçasını koyarak hafifçe kavurun ve yumuşamasını sağlayın. Daha sonra üzerine kırmızı toz biberi de ekledikten sonra, kaşık yardımıyla karıştırın. Ocağın altını kapatın ve keşkeği tabağa koyduktan sonra üzerine sos olarak gezdirin. Afiyet olsun.

 

Simge_01

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2014
Mesajlar
427
Tepki
418
Puan
63
Yaş
33
Konum
İstanbul
Her ne kadar eti sevmesem de bizde kuzu gerdan la yapılır keşkek.Etsizinden olsa da yesek :harika::)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst