'Pis sular' açıklandı

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
619624379664.jpg

Bakanlık 'pis suları' açıkladı

Sağlık Bakanlığı, İstanbul genelinde faaliyette olan ve uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markalarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan beklenen açıklama geldi. İlk açıklama İstanbul için yapıldı. İşte denetimden geçer not alamayan markalar: 'Buzada', 'Erpınar', 'Alps', 'Kervansaray', 'Yalısu.' Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şöyle;

İçme kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermektedir. Ambalajlı içme suları da bu çerçevede, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca mevzuata uygun olarak denetlenmektedir. Bu denetimler esnasında su dolum tesislerinden ve piyasadan numuneler alınmakta ve analizleri yaptırılmaktadır.

Bakanlığımızca yapılan takiplerde gerek şebeke suları, gerekse ambalajlı sularda uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, halkımızın sağlığını korumak ana hedefi doğrultusunda gerekli adımlar bilim adamları ile yakın temas içinde kararlılıkla atılmaktadır. Halk sağlığını tehdit eden bir olumsuzluk varlığında halkın bilgilendirilmesi için gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Bakanlığımızın halkın güvenli suya ulaşmasına yönelik bu kararlılığı neticesinde son 10 yılda içme suyu kalitesiyle ilgili çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır.

81 İLDEN NUMUNELER İNCELENDİ

İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte içme suyu kullanımında artış gözlenmiştir. Bu durumun içme suyu ile ilgili kaliteyi olumsuz etkileme riski bilinmektedir. Bu sebeple Temmuz ayında 81 ilde rutin denetimlere ilave denetimler gerçekleştirilmiştir.

İŞTE O MARKALAR

Bu çerçevede;

1) Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

2) Denetimlerde, mevzuat hükümlerine uygun şartlarda numuneleri alınan ve tekraren yapılan analiz sonuçlarına göre İstanbul genelinde faaliyette olan 61 dolum tesisinden uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markaları şunlardır:

"Buzada", "Erpınar", "Alps", "Kervansaray","Yalısu".

3) Piyasaya arz edilmiş sularda (piyasadaki satış şartları sebebiyle oluştuğu düşünülen) olumsuzlukların görüldüğü satış noktaları ise thsk.gov.tr internet adresinde duyurulacaktır.

Sağlık Bakanlığı kesintisiz denetimleri sırasında halk sağlığına zararlı olabilecek tespitleri halkımızla paylaşmaya devam edecektir.

Halkımızın damacana suyu alırken dikkat etmesi gereken başlıca hususlar aşağıda sıralanmıştır:
Damacanalar;
1) Yetkili bayi ve satıcıdan satın alınmalıdır.
2) Çizik, kirli ve suyun tabii rengini göstermeyecek matlıkta olmamalıdır.
3) Güneşte, yüksek veya çok düşük ısıda, tozlu ortamlarda bulundurulmamalıdır.
4) Tüp gaz ile aynı ortamda taşınmamalı ve depolanmamalıdır.
5) Kapak, emniyet bandı, etiket ve gövdesinde bulunması gereken marka isimleri aynı olmalıdır.
6) Üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat edilmelidir.

Bu konuda duyarlılık gösteren başta medyamız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Halkımızın sağlığına zarar verebilecek içme suyu ürünlerine asla müsamaha etmeyeceğimizi bütün ilgililere bir kez daha hatırlatıyoruz.

Sabah
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
Sırasıyla diğer markalarda teşhir edilir artık :findikim:
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
markalari aciklamalari iyi olmus birde bu firmalari kapatsinlar artik insan sagligiyla oynamak neymis gorsunler-kizgin
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
İsim değişikliği yaparlar sonrada devam ederler ben hala meraktayım bizim su masummu diye :findikim:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
Bakandan damacana su açıklaması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ambalajlı su denetimlerine ilişkin halk sağlığı laboratuvarlarının 81 ilde yaptığı çalışmaların, muhtemelen cuma gününe kadar neticeleneceğini, problem görülen satış noktaları ve o satış noktalarına ait markaları Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinden duyuracaklarını bildirdi.

Sabah
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
360614652811.jpg


Bakanlık zehir satanları açıklıyor

Sağlık Bakanlığı pis su satanları açıklıyor. Analizde suyu zehirli çıkan 41 firmanın listesi de Sağlık Bakanlığı'nda...

Sağlık Bakanlığı, vatandaşa zehir satan firmaları bugün açıklayacak. Damacana suyunda dışkı bakterisi çıkan 41 firmanın isimlerini ve analiz sonuçlarını teslim alan bakanlık, sadece bu firmaları değil, piyasadaki tüm suları inceledi. İncelemelerin tamamlanmasının ardından açıklanacak listede en az 41 firma olacak.

ONLAR KENDİLERİNİ BİLİYOR
Vatandaş pis su satanların açıklanmasını sabırsızlıkla beklerken; 41 firmayı şimdiden telaş sardı. Kendilerini bilen bu firmalar, bakanlığın açıklamasına kilitlendi. Panik içinde açıklanacak listeyi bekleyen firmalar, bu işten nasıl sıyrılacaklarının hesaplarını da yapıyor. Ancak 81 ilde alınan numuneleri detaylı bir şekilde analiz ettiren Sağlık Bakanlığı, kimsenin gözünün yaşına bakmayacağını açıklamıştı.

GÖNÜL RAHATLIĞIYLA İÇİLECEK
Zehirli su satan firmaların teşhir edilmesi, vatandaşın da içini rahatlatacak. Skandalın ortaya çıkmasıyla damacana su satışları bıçak gibi kesildi. Hangi firmanın suyunun temiz olduğunu bilmeyen vatandaş, korkudan damacana almayı bıraktı. Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması ile korkular son bulacak. Vatandaş, suyu temiz firmaları seçerek, gönül rahatlığıyla damacana su içecek.

18 SAAT İÇİNDE TÜKETİLMELİ
Damacana su tüketimiyle ilgili önemli bir uyarı daha geldi. Bir arıtma cihazı firmasının yöneticisi Selim Erdoğan, damacanaların polikarbonat esaslı olup, petrol artıklarından yapılması nedeniyle, yeniden dolum sayının 55 defayı geçmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Halbuki, İstanbul'da bu damacanalara 300-400 defa dolum yapılmaktadır" dedi. Damacanaların dolum yapıldıktan 72 saat içerisinde tüketiciye ulaşması gerektiğine de dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "Damacananın kapağı açıldıktan sonra da ortalama 12 saat, maksimum 18 saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor.''

Sabah
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
insan sağlığı ile oynayanlar diğer tarafta nasıl hesap verecekler acaba..:sinirli:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
537615663426.jpg


Bakanlık 'pis su'ları açıklamaya devam ediyor

Sağlık Bakanlığı, 81 ilde damacana sulara yönelik gerçekleştirdiği incelemelerini tamamlayarak, hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı.

Sağlık Bakanlığı, daha önce bildirilen markalara ilaveten Gençsu, Karlık Madran, Alka Madran, İvriz Su, Beysu, EDK Lara, Hünkar, Revan, Buzdağ,Kardelen, İdeal, Hazar Vox Nida, Bahçeayran, Esensu Özayran, Kabalak isimli su markalarının dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edildiğini açıkladı.

Dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edilen markaların üretimleri geçici olarak durdurularak cezai işlem uygulandı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, daha önce içinde bulunulan yaz mevsiminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve içme suyu kullanımının artışı sebebiyle denetimlerin sıklaştırıldığının kamuoyuyla paylaşıldığı anımsatıldı.

Denetim sonuçları

Açıklamaya göre, Temmuz ayındaki rutin denetimlere ilaveten yapılan ek denetimlerde şu sonuçlara ulaşıldı:

-Ülkede halen damacana dolumu yapan 254 ruhsatlı su tesisinin tamamı yeniden değerlendirildi.
-Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadı.
-Denetimlerde, mevzuat hükümlerine uygun olarak numuneleri alınan ve tekraren yapılan analiz sonuçlarına göre, Türkiye genelinde faaliyeti olan dolum tesislerinden 28 Temmuz 2012 tarihli açıklamada bildirilenlere ilaveten Gençsu, Karlık Madran, Alka Madran, İvriz Su, Beysu, EDK Lara, Hünkar, Revan, Buzdağ, Kardelen, İdeal, Hazar Vox Nida, Bahçeayran, Esensu Özayran, Kabalak isimli damacana suyu markalarında uygunsuzluk tespit edildi.

Üretimleri geçici olarak durduruldu

Olumsuzlukların ilgili markaların diğer ürünlerinde değil sadece damacana sularında tespit edildiği vurgulanan açıklamada, dolum tesislerinde belirtilen markaların üretimlerinin geçici olarak durdurulduğu ve mevzuata göre cezai işlem uygulandığı ifade edildi.
Daha önce isimleri bildirilen 5 su markası dahil, belirlenen uygunsuzluklarını giderdiklerini ispatlayan firmaların üretimlerine devam etme izni verilebileceği belirtildi.

Satış noktalarından alınan örnekler

Türkiye genelinde piyasaya arz edilmiş ürünlerden satış noktalarından örnekler alındığı, bin 418 ürünün halk sağlığı laboratuvarlarında incelendiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''114 üründe uygunsuzluk tespit edildi. Bunların toplanan numuneler içindeki oranı yüzde 8'e tekabül ediyor.
Dolum tesislerinde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmediği halde tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçteki uygunsuz şartlar sebebiyle olumsuzlukların görüldüğü su satış noktaları ve satılan ürünlerin isimleri thsk.gov.tr internet adresinde gün içinde duyurulacak.''
Açıklamada, satış noktalarındaki inceleme sonuçlarından hareketle bu firmaların piyasadaki tüm damacana ürünlerinin uygunsuz olduğu anlamının çıkarılmaması gerektiğine işaret edildi.

''Suyla bulaşan hastalıklarda artış yok''

Suyla bulaşan hastalıklarda, halihazırda mevsim normalleri dışında bir artış gözlenmediği vurgulanan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın denetimlerinin sürdüğü, denetimler sırasında belirlenen ve toplum sağlığını olumsuz etkileyebilecek hususların halkla paylaşılmaya devam edileceği bildirildi.

Spekülatif açıklamalara itibar edilmemesinin, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca yapılan açıklamaların takibinin sağlık açısından önemine dikkat çekilen açıklamada, ''Bu konuda duyarlılık gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Halkımızın sağlığına zarar verebilecek içme suyu ürünlerine asla müsamaha etmeyeceğimizi bütün ilgililere bir kez daha hatırlatıyoruz'' ifadelerine yer verildi.

Daha önce 5 marka açıklanmıştı

Sağlık Bakanlığı, bir süre önce İstanbul'da faaliyet gösteren Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ve Yalısu markalarının dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edildiğini açıklamıştı.

Sabah
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
Ünlü tanınmış markalar var

----------------

Olumsuzluk görülen damacana su satış noktaları ile bu noktalarda satışı yapılan markalara ilişkin açıklamada yer alan liste şöyle:

Damacana Suları Temmuz 2012 Piyasa Denetim Raporu
SIRA ÜRETİM YERİ(İL) NUMUNE CİNSİ/TÜRÜ (Kaynak, İçme, Mineralli) NUMUNE ALINAN İL NUMUNENİN ALINDIĞI YER / ADRES SUYUN ADI

1 ADANA DOĞAL MİNERALLİ SU ADANA HUZUREVLERİ MAH.İSMET ATLI BUL.METRO SİT.A.BLOK 21/A ÇUKUROVA HAYAT
2 ADANA KAYNAK SUYU ADANA YEŞİLYURT MAH.70154 SK.NO:3/A SEYHAN YAŞAR PELİT
3 SAKARYA DOĞAL MİNERALLİ SU ADANA ÖZGÜR MAH.KAKTÜS CAD.NO:12 YÜREĞİR SAKA
4 BURSA KAYNAK SUYU ADANA YEŞİLOBA MAH.ADANA İŞ MERKEZİ NO:9-10 SEYHAN ERİKLİ
5 BURSA KAYNAK SUYU ADANA YEŞİLOBA MAH.ORTA ÖLÇEKLİ SAN.SİT.46045 SK.NO:24 SEYHAN NESTLE PURE LİFE
6 OSMANİYE KAYNAK SUYU ADANA YURT MAH.KURTTEPE CAD.NUR APT.NO:32 ÇUKUROVA BAHÇEPINAR
7 NİĞDE KAYNAK SUYU ADANA HUZUREVLERİ MAH.80.YIL BUL.BALLICA SİT.F.BLOK NO:48 ÇUKUROVA TEKİR
8 BALIKESİR KAYNAK SUYU BALIKESİR KEPSUT CAD. NO:316 BERRAK DÜDÜKLÜ
9 KOCAELİ KAYNAK SUYU BALIKESİR PAŞAALANI CAD.PAŞAALANI KIRAATHANESİ AKAR SU
10 SAKARYA DOĞAL MİNERALLİ SU BALIKESİR PAŞAALANI MAH. M.KOTANCI CAD. NO.25/A AYTAÇ AKYUDUM
11 İZMİR KAYNAK SUYU BALIKESİR C.TOPEL CAD. NO.21/A BADEM SU
12 İZMİR KAYNAK SUYU BALIKESİR 1.GÜNDOĞAN MAH. AZERBAYCAN MAH. NO:30 BOZDAĞ NİL MADRAN
13 ÇANAKKALE KAYNAK SUYU BALIKESİR 2.GÜNDOĞAN MAH. AZERBAYCAN MAH. NO:112 ÇANAKKALE KIZILCIK
14 BURSA KAYNAK SUYU BALIKESİR YENİ SANAYİ SİTESİ 46.SOK. NO:6/A ERİKLİ
15 YALOVA KAYNAK SUYU BALIKESİR GÜMÜŞÇEŞME MAH. 250.SOK. NO:26/A KARSU
16 AYDIN KAYNAK SUYU BALIKESİR BAHÇELİEVLER MAH. YONCA CAD. NO.9 KIZILCIK MADRAN
17 BURSA KAYNAK SUYU BALIKESİR YENİ SANAYİ SİTESİ 19 AĞUSTOS CAD. NO:122 KORUSU
18 AYDIN KAYNAK SUYU BALIKESİR GÜMÜŞÇEŞME MAH. Y.ZAHİRE PAZARI C.BLOK NO:9 MADRAN SU
19 BURSA KAYNAK SUYU BALIKESİR YENİ SANAYİ SİTESİ 46.SOK. NO:6/A NESTLE PURE LİFE
20 BURSA KAYNAK SUYU BALIKESİR YENİ SANAYİ SİTESİ 12 EKİM CAD. NO.59 SUDE
21 BURSA KAYNAK SUYU BALIKESİR YENİ SANAYİ SİTESİ 12 EKİM CAD. NO.59 SULTAN
22 BURSA KAYNAK SUYU BARTIN KEMERKÖPRÜ MAH. DAVUT FIRINCIOĞLU CAD.NO:59/D MERKEZ/BARTIN ERİKLİ
23 DÜZCE KAYNAK SUYU BARTIN KARAKAŞ CADDESİ NO:32 MERKEZ/BARTIN KABALAK
24 ŞANLIURFA KAYNAK SUYU BATMAN SAĞLIK MAH.KIBRIS ŞEHİTLERİ CAD.NO:158 / BATMAN KARACADAĞ SADE LİFE DOĞAL
25 DİYARBAKIR KAYNAK SUYU BATMAN ZİYA GÖKALP MAH.SERHAT CAD. NO:29 /BATMAN GAPPINAR
26 VAN KAYNAK SUYU BATMAN PINARBAŞI MAH. DİYARBAKIR CAD.NO:247 / BATMAN EREK
27 BİTLİS KAYNAK SUYU BATMAN BELDE MAH. İNSAN HAKLARI BULVARI NO:79 /BATMAN BİLGE
28 MARDİN KAYNAK SUYU BATMAN BELDE MAH. İNSAN HAKLARI BULVARI NO:79 /BATMAN KARLICA
29 OSMANİYE KAYNAK SUYU BATMAN BAHÇELİEVLER MAH.DİVAN CAD. NO:33-B EROĞLU TİCARET / BATMAN AYTAÇSUN
30 ADANA KAYNAK SUYU BATMAN KÜLTÜR MAH.MEZOPOTAMYA CAD.SAĞLIK SİTESİ ALTI B BLOK NO:50 /BATMAN HAYAT
31 MARDİN KAYNAK SUYU BATMAN KÜLTÜR MAH. 2619 SOKAK NO:27 ÖZ SIHHAT ECZANESİ YANI BATMAN BEYAZ PINAR
32 BURSA KAYNAK SUYU BURSA FETHİYE MAH.KELEBEK SK.NO:19 HUZUR TİC.ŞEKER SU BAYİİ ŞEKER
33 YOZGAT KAYNAK SUYU ÇORUM YENİ YOL MAH. GAZİ 5. SOK. NO:4/B ÇORUM ÜÇÇAMLAR
34 KIRIKKALE KAYNAK SUYU ÇORUM ŞEKERPINAR MAH. 6. CAD. NO:8/A SUNGURLU/ ÇORUM YEŞİLKAYA
35 AĞRI KAYNAK SUYU DİYARBAKIR TOPTANCILAR SİTESİ H/BLOK NO: 9 DİYARBAKIR NUH SU
36 DİYARBAKIR KAYNAK SUYU DİYARBAKIR BAĞCILAR MAHALLESİ GIDA TOPTANCILAR SİTESİ L/BLOK NO:4/B DİYARBAKIR GAPPINAR
37 DİYARBAKIR KAYNAK SUYU DİYARBAKIR TOPTANCILAR SİTESİ H/BLOK NO:3 DİYARBAKIR KOCAPINAR
38 BİNGÖL KAYNAK SUYU DİYARBAKIR GIDA TOPTANCILAR SİTESİ G/BLOK NO:6 DİYARBAKIR BİNPINAR
39 SAKARYA DOĞAL MİNERALLİ SU EDİRNE CİHAN ST. D BLOK NO:6 EDİRNE SAKA
40 ELAZIĞ KAYNAK SUYU ELAZIĞ SANAYİ MAHALLESİ FATİHSULTAN MEHMET BULVARI NO: 25/ B ELAZIĞ DOYUM
41 ADANA KAYNAK SUYU ELAZIĞ İZZETPAŞA MAHALLESİ HACI TEVFİK EFENDİ SOKAK NO: 28/A ELAZIĞ HAYAT
42 ELAZIĞ KAYNAK SUYU ELAZIĞ ÜNİVERSİTE MAHALLESİ KARŞIYAKA SOKAK NO: 24/A ELAZIĞ DESNİ
43 TUNCELİ KAYNAK SUYU ELAZIĞ MUSTAFA PAŞA MAHALLESİ FİKRET MEMİŞOĞLU CADDDESİ NO: 46/B ELAZIĞ MUNZUR
44 ELAZIĞ KAYNAK SUYU ELAZIĞ İZZETPAŞA MAHALLESİ ÇATAL SOKAK NO: 4/A ELAZIĞ BİNPINARI
45 SİVAS KAYNAK SUYU ERZİNCAN MERKEZ ÇARŞISI 7.SOK.NO:10 ERZİNCAN ÇİÇEKSU
46 GİRESUN KAYNAK SUYU GİRESUN GAZİ CAD. DR.BAKİ GÜRKAN SOK. NO: 3/E GİRESUN FATSU
47 GİRESUN KAYNAK SUYU GİRESUN TOPÇU SOK. NO:20 GİRESUN ERİMEZ
KARDAĞ
48 RİZE KAYNAK SUYU GİRESUN TOPÇU SOK. NO:20 GİRESUN AYDER
49 OSMANİYE KAYNAK SUYU HATAY ESKİ TURUNÇLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI ALTI ANTAKYA/HATAY GÖKÇEDAĞ
50 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL DİZDARİYE MAH.GÖLBOYU CAD.B.ÇEKMECE ALTINPINAR
51 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL DİZDARİYE MAH.GÖLBOYU CAD.B.ÇEKMECE ALTINPINAR
52 SAKARYA KAYNAK SUYU İSTANBUL KALAYCI ALİ SOKAK NO:6 TOPKAPI/FATİH LACİVERT
53 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL PAŞABAHÇE MAH.AKSU İŞ HANI NO:8 AKASYA
54 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL BAĞLARBAŞI MAH. LİSE ALTI SK. NO:7/A KUVARS
55 KOCAELİ KAYNAK SUYU İSTANBUL ŞEN SU GÜRPINAR MEŞRUBAT DAĞITIM PAZ.LTD.ŞTİ. GÜRPINAR
56 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL FENER YOKUŞU NO:18/A ŞİLE/İSTANBUL AKPINAR
57 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL FEVZİ ÇAKMAK MAH.ERENLER SOK.NO.45-2 FLORİST
58 SAKARYA KAYNAK SUYU İSTANBUL ZÜMRÜTEVLER MAH. NİL CAD. NO:58 PÜRSU
59 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL İNÖNÜ MAH. KARTAL CAD.NO:100/A ATAŞEHİR KUVARS
60 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL ŞİFA MAH. EROĞLU VCAD. NO:155 TUZLA KUVARS
61 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL FATİH MAH.BİLGE SOKAK BÜYÜKÇEKMECE KUVARS
62 BURSA İÇME SUYU İSTANBUL FATİH MAH. VEYSEL GARANİ CAD. BÜYÜKÇEKMECE ALAÇAM
63 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL YAVUZSELİM MAH. İSTANBUL CAD. NO:121 ESENLER NİSA
64 İSTANBUL İÇME SUYU İSTANBUL MİMAR SİNAN MAH. RUMELİ CAD. NO:13 ESENLER SERİN HİSAR
65 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL MENDERES MAH. 379. SK. NO:30/A ESENLER FINDIK
66 KOCAELİ KAYNAK SUYU İSTANBUL MEHMET AKİF MAH. TÜTENGİL SOKAK NO:1 ÇEKMEKÖY GÜRPINAR
67 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL PETROL YOLU CAD. NO:236/A SULTANBEYLİ KUVARS
68 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL BAHÇELİEVLER MAH. DOLAYOBA CAD.NO:3/B PENDİK FLORİST
69 YALOVA KAYNAK SUYU İSTANBUL İSTASYON MAH. ATATÜRK CAD. NO:8 HADIMKÖY/ ARNAVUTKÖY KARSU
70 İSTANBUL KAYNAK SUYU İSTANBUL BİKSAN SAN. SİTESİ CBLOK NO:24 BAŞAKŞEHİR ÇUBUKLU
71 İZMİR KAYNAK SUYU İZMİR 222 SK. NO:170 BUCA İZMİR BOZDAĞ NİL MADRAN
72 İZMİR KAYNAK SUYU İZMİR 6039 SK. NO:4/A KARŞIYAKA İZMİR İZMİRSU
73 İZMİR KAYNAK SUYU İZMİR 279 SK. NO:12/A BAYRAKLI İZMİR ŞARLAK SU
74 AYDIN KAYNAK SUYU İZMİR 1777 SK. NO:52 KARŞIYAKA İZMİR BOZDOĞAN MADRAN
75 AYDIN KAYNAK SUYU İZMİR 305 SK. NO:11 BUCA İZMİR DOĞA NATURELA SU
76 AYDIN KAYNAK SUYU İZMİR 464 SK. NO:53/B KONAK İZMİR KIZILCIK MADRAN
77 MANİSA KAYNAK SUYU İZMİR AKASYA SK. NO:13/D BALÇOVA İZMİR SALİHLİ FRİDA
78 BURSA KAYNAK SUYU KAHRAMANMARAŞ KARAMANLI MAHALLESİ ŞEKERDERE CAD.ADNAN MENDERES BULV.MELTEM APT.ALTI NO:70/B K.MARAŞ ERİKLİ
79 SAKARYA DOĞAL MİNERALLİ SU KOCAELİ SANAYİ MH. KIRKİKİ EVLER SEYİTOĞLU SK.NO:25 İZMİT HAYAT
80 SAKARYA KAYNAK SUYU KOCAELİ FATİH MH.MITHATPAŞA CD.SARI LEYLAK SK.NO:12/B SIRMA
81 SAKARYA KAYNAK SUYU KOCAELİ YENİŞEHİR MH.BAŞAK CD.NO:83/A LİDO
82 MARDİN KAYNAK SUYU MARDİN YENİŞEHİR MAH. BARIŞ CAD. İPEK APT ALTI SADELİFE
83 ADANA KAYNAK SUYU MARDİN KARDELEN SOK. UMUT APT. ALTI NO: 1 AYGAZ BAYİİ HAYAT
84 MERSİN KAYNAK SUYU MERSİN ÇUKUROVA MAH.AKBELEN BUL.NO:250 TOROSLAR/MERSİN TUNÇ BERRAK
85 ADANA DOĞAL MİNERALLİ SU MERSİN GÜVENEVLER MAH. D.PINAR CD.BAYRAKLI APT.2C/A YENİŞEHİR/MERSİN HAYAT
86 BURSA KAYNAK SUYU MERSİN HÜRRİYET MAH.OKAN MERZECİ BUL.NO:3 YENİŞEHİR/MERSİN NESTLE PURE LİFE
87 SAKARYA KAYNAK SUYU MERSİN HÜRRİYET MH.1756 SK.ŞEN APT.ALTI NO:9/A YENİŞEHİR/MERSİN DAMLA SU
88 ORDU KAYNAK SUYU ORDU SUBAŞI MAH.ALEADDİN EKMEKÇİ SK.NO:3 ORDU ÜNYE ÇATALTEPE
89 ADANA KAYNAK SUYU OSMANİYE H. OSMANLI MAH. M. FEVZİ ÇAKMAK CAD. NO: 7 OSMANİYE HAYAT
90 OSMANİYE KAYNAK SUYU OSMANİYE ESENEVLER MAH. İSTASYON CAD. NO:8 OSMANİYE BAHÇEPINAR
91 TEKİRDAĞ KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ GAZİOSMANPAŞA MAH.FATİH CAD.NO:33 ÇERKEZKÖY ISTIRANCA
92 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ CUMHURİYET MAH. BELEDİYE CAD.NO:224 BARBAROS/ TEKİRDAĞ KUVARS
93 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ BELEDİYE CAD.NO:282/A KUMBAĞ/TEKİRDAĞ GÜMÜŞPINAR
94 BURSA KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ HİSAR MAH.FATİH SK.NO:6 HAYRABOLU NESTLE PURE LİFE
95 BURSA KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ CAMİİ ATİK MAH.BAŞÇEŞME SK.GÜNGÖR PASAJI NO:31 MALKARA NESTLE PURE LİFE
96 TEKİRDAĞ KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ MURADİYE MAH.EROL AKAY CAD.NO:!9 MURATLI ISTIRANCA
97 TEKİRDAĞ İÇME SUYU TEKİRDAĞ CUMHURİYET MAH.BAŞER-1 SİTESİ ŞARKÖY/TEKİRDAĞ AKDAMLA
98 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ İSTİKLAL MAH.ATATÜRK CAD.MURATLI GÜMÜŞPINAR
99 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ NALBURİYE RAHMİ ÖZCAN BULVARI MARMARA EREĞLİSİ HİSAR SU
100 TEKİRDAĞ KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ A.PAŞA MAH.İSTANBUL CAD.NO:54 SARAY KEVSER
101 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ KEMALPAŞA MAH.VİZE CAD.NO:27 SARAY İMREN
102 SAKARYA KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ İLYAS MAH.MALKARA CADDESİ NO:56 PAKSİM TEKİRDAĞ SIRMA
103 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ MUHİTİİN MAH.DAĞİÇİ SK.NO:12/A ÇORLU MİSPAK
104 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ AYAZPAŞA MAH.CUMHURİYET CAD.NO:15/B SARAY ULUPINAR
105 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ AYAZPAŞA MAH.İSTANBUL CAD.NO:54 SARAY ALTINPINAR
106 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ GAZİOSMANPAŞA MAH.BARBAROS CAD.NO:36/B ÇERKEZKÖY AKÇAPINAR
107 SAKARYA KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ CAMİKEBİR MAH. EĞRİ SOK. NO:6 ŞARKÖY LACİVERT
108 BURSA KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ İSTİKLAL MAH. ARİF HİKMET CAD. TARIM KREDİ KOOP YANI NO:25 ŞARKÖY KORUSU
109 YALOVA KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ CAMİ KEBİR MAH. MALKARA CADDESİ ÇİFTÇİLER SOK.NO:4/A KARSU
110 SAKARYA KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ GAZİOSMANPAŞA MAH.FATİH CAD.NO:33 ÇERKEZKÖY SIRMA
111 İSTANBUL KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ GAZİOSMANPAŞA MAH.GÜVENİŞ CAD.NO:7 ÇERKEZKÖY GÜMÜŞPINAR
112 TEKİRDAĞ KAYNAK SUYU TEKİRDAĞ AYAZPAŞA MAH.İSTANBUL CAD.NO:49 SARAY ISTIRANCA
113 TOKAT DOĞAL MİNERALLİ SU TOKAT GÜLBAHARHATUN MH. G.O.P. 9. SK. NO:2/C TOKAT SİSMA
114 BURSA KAYNAK SUYU TOKAT YEŞİLIRMAK MH. S. ULAŞOĞLU CD. 6. SK. NO:30/A TOKAT ERİKLİ

Sabah
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
14973336717.jpg


Uzmanlar cam şişe ve arıtma dedi

Türkiye, insan sağlığını hiçe sayan damacana su markalarını konuşuyor. Biz de beslenme uzmanları ve doktorlara, 'su tercihlerini' sorduk. Kimi arıtma cihazıyla şebeke suyu kullanıyor, kiminin tercihi ise cam şişeler ve maden suyu

Sağlık Bakanlığı'nın, sağlığı tehdit eden damacana su üreticilerini deşifre etmesinin yankıları sürerken, günlük su ihtiyacımızı nasıl karşılamamız gerektiğiyle ilgili de tartışmalar alevlendi. aHaber'in ortaya çıkardığı skandal sonrası yorum yapan kimi sağlık uzmanları damacana su yerine cam şişeleri tercih etmek gerektiğini kimiyse su arıtma cihazları sayesinde şebeke suyunun arıtılıp içilebileceğini savunuyor. İşte uzmanların evlerindeki tercihleri:

ARITILMIŞ ŞEBEKE SUYU
Doç. Dr. Kenan Keskin (Memorial Şişli Hastanesi): Ben evimde yaklaşık 5 yıldan beri su arıtma sistemine sahibim. Şebeke suyunu bu sistemden geçirerek elde ettiğim suyu hem içmek için hem de çay ve yemeklerde gönül rahatlığı ile kullanıyorum. Zira suyun kalitesini istediğim zaman ölçerek de görebiliyorum. Tabii ki bu sistemin periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılması ihmal edilmemelidir.

MUSLUK SUYU VE CAM ŞİŞE
Yard. Doç. Dr. Afet Erbay (Medical Park İzmir Hastanesi): Ben evimde musluk suyu ve cam şişe suyu tercih ediyorum. Tabii ki bir hekim olarak önerim, cam şişede depolanan içeceklerdir. Su ya da maden suyu; ne olursa olsun cam şişede tercih edilmelidir.

TELEFONLA SU SİPARİŞ ETMEM
Selahattin Dönmez (Beslenme ve Diyet Uzmanı): Ben güvenilir marka şişelenmiş 5 litre olan büyük su ve şişede mineralli su kullanıyorum. Yemeklerde şişelenmiş, sofrada hem şişelenmiş hem mineralli su bulunduruyorum. Asla telefonla su istasyonlarından açıkta veya kendi şişeleme yöntemleri ile hazırlanmış su almam. Pet veya cam şişede bir kere kullanılıp atılan güvenilir marka su ve maden suyu (mineralli su) kullanmanızı öneririm. Böylece mikrobiyolojik olarak boşalan bir damacanaya yeniden su konulması riskini minimize etmiş oluyorsunuz.

KÜÇÜK ŞİŞE SU TERCİH EDİYORUM
Emel Unutmaz Duman (Medical Park Beslenme ve Diyet Uzmanı): Ben Sağlık Bakanlığı kontrolünde olan daha küçük şişeleri tercih ediyorum. Evde yemek ve çay yapımında ise musluk suyu kullanıyorum. Benim önerim düzenlemeler gelene kadar daha küçük şişeler kullanılması. Suyun pH aralığının 7 - 7.5 arasında olmasını tercih etmekte fayda var. 7.5'e ne kadar yakınsa da o kadar iyi olur.

ARITMA CİHAZIM VAR
Uzm. Dr. Ender Şaraç (Sağlıklı Yaşam Uzmanı): Şu an arıtma suyu içiyorum. Hem iş yerinde hem evimde arıtma cihazım var. Filtresini kontrol ediyorum. Bu konu netleşene kadar imkânı olanlar evlerine iyi ve güvenilir bir filtre cihazı taktırabilirler. Günde en az 2 şişe cam şişede maden suyu içilebilir. Maça gittiniz, arabayla yoldasınız, arabada oruç açacaksanız küçük pet şişeler kullanılabilir. Suların çok satıldığı, hızlı sürkülasyonun olduğu yerden pet şişe alın. Beklememiş, taze olsun.

DAMACANADAN CAM ŞİŞEYE
Şefike Aydın Selçuk (Memorial Ataşehir- Uzman Diyetisyen): Evimde damacana olarak aldığım suları, dışarıda ise cam şişe suları tercih ediyorum. Evde iyi bir arıtma cihazı varsa da sularınızı cam şişelerde saklayabilirsiniz ya da güvenilir bir markanın damacana sularını da öneriyorum.

Sabah
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.298
Tepki
83.536
Puan
113
Konum
İstanbul
fft2mm1138154.jpg


Musluk suyu da tehlikeli

Sağlık Bakanlığı'nın, damacanalarda sağlığa uygun olmayan su satan firmaları açıklamasıyla dikkatler 'su güvenliğine' çevrildi. Bir araştırma uygunsuz suyun sadece damacanalarla sınırlı kalmadığını gözler önüne serdi

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Konya’daki şebeke sularını mercek altına aldı. Konya genelinde Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan su analizi sonuçları uzmanları korkuttu.

Bugün gazetesinden Nesrullah Sonay’ın haberine göre, İl Sağlık Müdürlüğü Ocak 2010 ile Haziran 2011 tarihleri arasında il genelinde 774 yerleşim yerinden toplam 3 bin 197 su numunesi analizi yaptı. Su numunelerinin 206’sı belediye şebekesi olan yerleşim yerlerinden alındı. Alınan sular analiz edildiğinde toplamda yüzde 76.6’sı yönetmeliklere göre uygun bulundu. Belediye şebekesi olmayan yerlerde analizlerin yüzde 62.4’ü uygun çıktı. Belediye şebekesi olan yerleşim yerlerinde ise uygun su oranı yükselerek yüzde 85.5’e ulaştı.

YÜZDE 10'U FELAKET

Öte yandan numune sayısı ve tarihine bakılmaksızın yerleşim yerlerinden en son alınan numunelerin analizlerinin yüzde 82.4’ü yönetmeliklere göre uygun bulundu. Belediye şebekesi olan yerleşim yerlerinde en son ölçüm sonuçlarının yüzde 90.4’ü olumlu çıkarken, bu oran belediye şebekesi olmayan yerlerde yüzde 78.7’ydi. Analiz için su numunesi alınan yerleşim yerlerinin 77’sinde (yüzde 9.9) hiçbir ölçümde uygun analiz sonucu elde edilemedi.

DENETİM SIKLAŞMALI

Araştırmada suların yaklaşık dörtte birinin analiz sonuçlarına göre uygun olmadığı vurgulanırken, sağlıklı suyun temininde belediyelerin önemli bir yer tutmasına rağmen henüz yeterli olmadıkları dile getirildi. Ayrıca su analizlerinin yeterli sıklıkta yapılmadığı, yerel yönetimlerin su analiz sonuçlarına göre gereken iyileştirmeleri yeterince hızlı yapmadığı belirtildi.

AA
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst