Özel Okul Velileri'ne Öneriler!

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.644
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Okul Değerlendirmesi ve Seçimi Sırasında Yapılması Önerilen Davranışlar
•Bana göre ilk yapmanız gereken, çocuğunuzu neden özel okula gönderdiğinize dair kriterlerinizi önceden belirlemenizdir. (Göz önünde bulundurulabilecek kriterler adına, bu sitede bulunan ''Neden Özel Okul?'' başlığından veya internet üzerinden yapacağınız araştırmalardan, yardım alabilirsiniz.) Aklınızda belirli kritelerin bulunması, ilgili kişilerden bilgi alımı sırasında soracağınız sorularda ve yapacağınız okul değerlendirmelerinde size önemli faydalar sağlayacaktır.
•İkinci olarak çevrenizden ve internet üzerinden, bulunduğunuz bölgede bulunan özel okullar hakkında ön bilgi toplayın ve kriterleriniz doğrultusunda ilk elemenizi gerçekleştirin. Bu ilk eleme size hem zaman hem de para tasarrufu sağlayacaktır.
•İlk elemenizi yaptıktan sonra belirlediğiniz diğer okullara, bir yakınınızla birlikte ziyarete gidin. Okul ziyaretlerine mümkün olduğu kadar aynı yakınınızla gitmeye çalışın. Bu durum değerlendirme esnasında fikir alma açısından yararınıza olacaktır.
•Okul ziyaretlerinizi okulda eğitim-öğretim' in olduğu zamanlar dahilinde yapın.
•Size göre değeri olan herşeyi gözlemleyin. Bunu, kapıda karşılaştığınız güvenlik görevlisinin sizi karşılama şeklinden, tenefüse çıkmış öğrencilerin kıyafet ve davranışlarına, nöbetçi öğretmenlerin hareketlerinden, okulun fiziksel yapısına, çevre düzenlemesinden, temizliğine kadar geniş bir çerçeve içinde yapın. İlk izlenim herşeyden önemlidir, unutmayın.
•Gözlemden sonra görüşme safhasına geçin. Bu safhada, okulda görev yapan hizmetlilerle, öğrencilerle veya orada bulunan ve çocuğu o okulda öğrenim gören velilerle, okul imkanları, uygulamaları, başarıları,vb. hakkında sohbet(sorgulama değil) edin. Sohbetinizin gelişimine göre, mümkünse orada araştırma için bulunduğunuzu ya en son söyleyin yada hiç söylemeyin.
Şimdi geldik bir sonraki aşama olan; okul yönetileri ve öğretmenleri ile görüşmeye.
•Bu görüşme sırasında yöneticilere, öğretmenlere (kriterleriniz çerçevesinde); internet araştırmanız, çevreden duyduklarınız, okulda bulunduğunuz süre içerisinde gözlemler ve sohbetlerden edindiğiniz bilgiler ışığında açıklanılmasını istediğiniz konular hakkında sorular sorun. Örneğin; kriterleriniz arasında okul ücreti varsa, yıllık ücret artışlarının neye göre yapıldığını ve zam oranının belli olup olmadığını sorun. Yapılacak zam oranı belli ise, kendinizi karşılaşılacak duruma göre önceden ayarlamanız mümkün olacaktır. Zam belli değilse, her an için bir sürprizle karşılaşmanız, olasılık dahilindedir.
•Görüşmenizin ardından, yönetici veya bir öğretmenle birlikte okulu dolaşmaya çıkın. Yine kriterleriniz çerçevesinde çabuk kirlenebilecek yapıdaki, mutfak, yemekhane, tuvaletler, soyunma odaları, vb. gibi yerleri gezin. Çöp kutularındaki, çöp birikme miktarlarına bakın. Ders işleniş şeklini doğal ortama müdahale etmeden izleme şansınız varsa yapın. Veya çocuğunuzun derslerine girebilme olasılığı olan öğretmenler ile tanışın, sohbet edin. Hatta yemekhanedeki yemeklerden yiyin. Amacınız her bakımdan okulu en iyi şekilde tanımak olsun.
•Okul ziyaretinizin sizde yarattığı izlenimi unutmamak için:
Ziyaretiniz sırasında ne yaşadıklarınızla ilgili, bir kağıt veya bir deftere, notlar alın.
•Son olarak, notlarınız doğrultusunda yapmış olduğunuz değerlendirmenin ardından, okul seçenek sayınızı 2 veya 3' e düşürün. Ve bu okullara bu sefer çocuğunuzla beraber gidin ve gezin. Uzun yıllarını geçireceği okulunun seçiminde çocuğunuzun da söz hakkı olmalı diye düşünüyorum.


Çocuğunuz Okula Kabul Edildikten Sonra Yapılması Önerilen Davranışlar
•Okul tercih kriterlerinizi hiçbir zaman unutmayın ve çocuğunuzun okulunda bu kriterlerin uygulanış sürekliliğini denetleyin.
•Okul aile birliğinin aktif olmasını sağlayın. Görev almak için, istekli olun.
•Sınıf velileri olarak sık sık biraraya gelin, iletişiminizi güçlendirin.
•Veli toplantıları haricinde de, okul yöneticileri ve çocuğunuzun derslerine giren öğretmenler ile, gerek yüzyüze, gerek telefonla, gerekse samimiyetinize göre ''msn'' gibi internet araçları ile görüşün. Hatta arkadaşça ilişkiler kurmaya çalışın. Bu maksatla, bu kişilerin en azından telefon numaralarını edinin.
•Okulunuzun düzenlediği okul-veli ilişkilerini güçlendirmeye yönelik faaliyetlere katılın. Faaliyet yoksa yapılmasını sağlayın.
•Çocuğunuzun okuluna, yöneticilerine ve öğretmenlerine olan değer yargılarının değişmesini istemiyorsanız, onun yanında; okulu, okul yöneticileri ve öğretmenleri hakkında olumsuz yorum yapmaktan, kaçının.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst