ÖSS Tercihi Yapacaklara Rehber... Devletin Hangi Kadrolara İhtiyacı Var?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
ÖĞRETMEN OLMAK İSTEYENLER
Kimlerin öğretmen olabileceği 119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Bu kararda ihtiyacın karşılanamaması halinde başka bölüm mezunları ile ihtiyacın karşılandığı iki önemli bölüm bulunmaktadır: İngilizce öğretmenliği ve Bilgisayar öğretmenliği...
Peki bu branş öğretmenliklerine hangi üniversite mezunları başvurabiliyor?... Bu konuda daha önce memurlar.net tarafından yayımlanan ayrıntılı açıklama için.
Devlet hangi alanda daha fazla öğretmen alıyor?
Bu konuda başvurabileceğimiz kaynak, öğretmenlik atama kontenjanları ve oluşan taban puanlardır. 2007/1 öğretmen alımları Ocak ayında gerçekleştirilmiş olup toplam 10 bin kadroya atama yapılmıştır. Bu en çok kontenjan açılan bölümler; İlköğretim matematik, Sınıf öğretmenliği ve İngilizcedir. 2007 yılı Ocak ayında hangi branşa kaç kontenjan açıldığına bakmak için.
2006 yılı Ağustos ayındaki atamalarda en çok kontenjan açılan bölümler yine lköğretim matematik (1400), Sınıf öğretmenliği (5000), İngilizce (1950), Okul Önc . Öğret./Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği (1050) ve Türkçe öğretmenliği (2350) olmuştur. 2006 yılı Ağustos ayında hangi branşa kaç kontenjan açıldığına bakmak için. (Çok az kontenjan açılan bölümlerin seçilmemesi adayların menfaatine olacaktır)
MEB'in ilana çıktığı ancak hiç kimsenin başvuru yapmadığı öğretmenlik branşı var mı?
2007 yılı Ocak ayında yapılan ve 10 bin kadrolu öğretmen atamasının yapılacağı alımlarda Psikoloji branşına 10 kontenjan açılmasına rağmen başvuru yapan olmamıştır. 2007/1 öğretmen atamalarında, adayların, hangi branş öğretmenliğine kaç puanla girebildiğine ilişkin detaylı veri için şu excel dosyasına. 2006 yılı Ağustos ayı atamalarında, adayların, hangi branş öğretmenliğine kaç puanla girebildiğine ilişkin detaylı veri için.
Değerlendirme yapılırken, açıklanan kontenjanların Devletin hangi öğretmenlere ihtiyacı olduğunu, taban puanlarındaki düşüklük veya yüksekliğin ise branşlardaki rekabeti ifade ettiği, unutulmamalıdır. Tek başına kontenjan veya tek başına taban puan bir anlam ifade etmemektedir.
SAĞLIK PERSONELİ OLMAK İSTEYENLER
Sağlık personeli alımı büyük oranda Sağlık Bakanlığınca yürütülmektedir. Bakanlığın en büyük alımı geçtiğimiz aylarda gerçekleştirildi. Mayıs ayında yayımlanan ve kontenjanları gösteren ilan Devletin sağlık personeli ihtiyacının hangi alanlarda yoğunlaştığını göstermesi açısından önemli bir veridir. Kontenjanları görmek için.
Bu sağlık personeli alımında bir çok kontenjan boş kalmış, yine bir çok kontenjana KPSS'den çok düşük puan alınmasına rağmen girilebilmiştir. 2007/4 sağlık personeli yerleştirmeleri olarak adlandırılan bu alımlarda, hangi kadroya kaç puanla girilebildiğine dair verileri görmek için, boş kalan bir başka deyişle hiçbir adayın tercih etmediği kadroları görmek için ise tıklayınız. ÖSS tercihi yapacak olan adayların özellikle boş kalan kontenjanları tercih etmesi, mezuniyet sonrasında Devlete kadrolarına atanmaları noktasında önemli bir avantaj sağlayacaktır.
DİĞER BÖLÜMLERDEN HANGİSİ TERCİH EDİLMELİDİR?
Eğitim ve sağlık dışındaki bölümleri tercih edecek adaylara da en büyük yol gösterici, Devletin hangi kadrolara ihtiyacı olduğu ve hangi kadrolara hiç başvuran olmadığını gösteren KPSS yerleştirmeleridir.
2007/1 memur yerleştirmeleri
Örneğin 2007/1 KPSS yerleştirmelerinde açıklanan kadroları ve bu kadrolara hangi niteliğe haiz olanların başvurabileceğini gösteren dosyamıza bakmak için, hiç kimsenin başvurmadığı kadroları görmek için tıklayınız.
2007/5 memur yerleştirmeleri
2007/5 memur yerleştirmelerinde toplam 15 bin 861 kadro ve pozisyon açıklanmıştır. Bu, 2007 yılının genel yerleştirmesidir. Devletin hangi alanlarda ihtiyacı olduğunu gösteren verileri görmek için buraya. (Kılavuzdaki kadroların yanında yer alan niteliklerin tek tek karşılaştırması yapılmalıdır)
Bu yerleştirmelerde boş kalan kadroları görmek için. Dikkat edileceği üzere, lisans kadrolarında; pedagog, psikolog, sosyal çalışmacı, asistan hava trafik kontrolörü, fizyoterapist, çocuk gelişimcisi gibi kadrolar ile Matematik-Bilgisayar, Matematik ve Bilgisayar, Matematik ve İnformatik, Matematik-İnformatik, Matematik-Bilgisayar Programcılığı, Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar lisans programları mezunlarının başvurabileceği Programcı kadrolarının bir çoğu boş kalmıştır. Önlisans düzeyindeki kadrolarda ise; Hemşirelik önlisans programı, Bilgi İşlem önlisans programı, Perfüzyon önlisans programı, Tapu ve Kadastro veya Tapu Kadastro Meslek Y.O. Ön lisans programı mezunlarının başvurabileceği az sayıda kadro boş kalmıştır.
2006 memur yerleştirmeleri
2006 yılı kasım ayında yapılan memur yerleştirmelerinde toplam 18 bin kadro ilan edilmiştir. İlan edilen lisans kadrolarını görmek için, önlisans kadrolarını görmek için tıklayınız. Bu yerleştirmelerde de bir çok kadro boş kalmıştır. Hiçbir adayın tercih etmemesi nedeniyle, boş kalan kadroları görmek için. Dikkat edileceği üzere, lisans düzeyinde ilana çıkılan kadrolardan; Sosyal Hizmet ve Sosyal Hizmetler lisans programları, Psikoloji lisans programı, Kültürteknik lisans program, Kimya-Biyoloji Mühendisliği, Medya ve İletişim veya Medya ve İletişim Sistemleri lisans, Bilgisayar, Bilgisayar Bilimi, Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Sistemleri ve Teknolojisi, Bilgisayar Teknolojisi, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü mezunları arayan kadrolar boş kalmıştır. Yine önlisans düzeyindeki bölüm mezunlarının başvurması için açıklanan kadrolardan, Orman İşletmeciliği ile Av ve Yaban Hayatı önlisans programı, Demiryolu Araçları veya Raylı Sistemler Teknolojisi önlisans programı mezunlarının tercih edebileceği kadrolar, başvuran olmadığı için boş kalmıştır.
YENİ AÇILAN BÖLÜMLER
Devletin bir çok kadrosuna yapılan atamalarda genel olarak nitelik aranmamaktadır. Sadece belirli sertifikalara sahip olmak yeterli görülmüştür. Ancak, açılan farklı nitelikteki bölümler nedeniyle, bu uygulamada ortada vadede değişiklik olması mümkündür. Peki farklı nitelikteki bu bölümler hangileridir?
- " ve Yangın Güvenliği" veya "İtfaiyecilik ve Sivil Savunma"
- "Otobüs (Kaptanlık) Bölümü"
- " ve Koruma Programı"
DEVLETİN, YÜKSEK ÜCRET VERECEĞİNİ İLAN ETMESİNE, RAĞMEN PERSONEL BULAMADIĞI BÖLÜMLER
Bilişim teknolojilerinin hayatımızdaki önemi gittikçe artmaktadır. Bu nedenle bilişimle ilgili bölüm mezunları bugün iş bulabildiği gibi önümüzdeki dönemde de rahat iş bulabilecektir. Burada bir örnek vermek istiyoruz. Kamu kurumları yüksek ücret vermesine rağmen programcı ihtiyacını karşılayamamaktadır. Özellikle yazılım alanında büyük bir ihtiyaç bulunmaktadır. Son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu; Üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri veya Fen-Edebiyat Fakültelerinin 4 yıllık İstatistik, Matematik, Fizik bölümlerinden mezun olan ve yükseköğretimi sırasında bilgisayar alanında aldığı derslerde öğrendiği Cobol, Oracle veya Java programlama dillerinden en az birini bildiğine ilişkin belge veya üniversitelerin ya da Milli Eğitim Bakanlığının onaylı bilgisayar kurslarını bitirdiğine ilişkin sertifika sahibi olanlara 3500 YTL vereceğini.
İİBF VE SBF BÖLÜMLERİNDEN HANGİSİ TERCİH EDİLMELİDİR?
Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkieri, İktisat, Ekonometri, İşletme, İstatistik, Maliye, Kamu Yönetimi, Muhasebe ve Uluslararası ilişkiler gibi 8 bölüm Devlet kadrolarına başvurma açısından genel olarak aynı gruptadır. Bu bölüm mezunları, KPSS-A olarak adlandırılan sınavlara girmekte ve daha sonra da kamu kurumlarının yapacakları kurumsal yazılı ve/veya sözlü sınavla işe alınmaktadırlar. Bu bölüm mezunlarına ÖSYM tarafından yapılan KPSS-A sınavlarında sorulan soruların konuları için.
Kamu kurumları müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcısı alımlarında büyük oranda bu bölüm mezunlarının başvurmasına imkan tanımaktadır.Her kamu kurumunun kadroları için branş bazında yaptığı belirleme değişmektedir. Kamu kurumlarının, bu kariyer kadroları için yaptığı ve Devletin üst düzey bürokratik kadroları olarak tanımlanan kadrolarını görmek için bilgisayarınıza indirerek en son bölümü inceleyiniz. Pdf dosyasının 16-44. sayfaları arası bu belirtmiş olduğumuz kadrolara hangi bölüm mezunlarının atanabileceğini göstermektedir. Bu bölümü inceleyen adayların şu hususu da göz önüne alarak tercih yapması gerekmektedir: İlgili bölümler incelendiğinde, tüm kamu kurumlarının KPSS'de sorulan alanlara belirli bir puan ağırlığı verdiği görülecektir. Örneğin "GY:0,1, GK:0,1, HU:0,2, İK:0,1, İŞ:0,1, KY:0,1, MA:0,1, MU:0,1 YD:0,1" şeklindeki bir belirlemede, GY Genel Yeteneği, GK Genel Kültürü, HU Hukuku, İK İktişsadı, İŞ İşletmeyi, KY Kamu yönetimini, MA Maliyeyi, MU Muhasebeyi, YD yabancı dili ifade etmektedir. Belirli bir mesleğe (örneğin ben kaymakam olacağım) yönelik bir hedefi olmayan, tüm buna benzer kadrolara mümkün olduğunca başvurmayı ve başarılı olmayı düşünen bir adayın, tercih edeceği lisans programının öğretim ağırlığına bakması gerekmektedir. Öğretim içeriği üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişmektedir. Adayların mümkün olduğunca 8 ana branştan da (Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkieri, İktisat, Ekonometri, İşletme, İstatistik, Maliye, Kamu Yönetimi, Muhasebe ve Uluslararası ilişkiler) eğitim veren bölümleri yazmaları uygun olacaktır. Bu bağlamda adaylara, tercihlerini yazarken, önereceğimiz sıralama şu şekildedir: Kamu yönetimi, maliye, iktisat, işletme, hukuk...
BÖLÜM BELİRLEMESİ YAPTIM... HANGİ ÜNİVERSİTEYİ TERCİH ETMELİYİM?
Yukarıda yapmış olduğumuz açıklama çerçevesinde bir öneride daha bulunmak istiyoruz. Hangi bölümü yazacağını tespit eden bir aday, hangi üniversiteyi seçebileceği konusunda kararsız kalmış olabilir. ÖSYM başkanlığı, Devlet kurumlarına girişte tek geçerli sınav sistemi olan KPSS'de, bölüm bazında, hangi üniversitelerin daha başarılı olduğuna ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapmıştır. ÖSYM'nin bu açıklamasına bakılarak üniversite tercihi yapmak daha uygun olacaktır. Bu açıklamayı görmek için. Bu açıklamadan sadece bir örnek vermek istiyoruz. 2006 KPSS sınavına sınıf öğretmenliği mezunu olarak giren adaylar arasında en başarılı üniversite Erciyes Üniversitesidir. Bu örneklemeyi, belirtmiş olduğumuz ÖSYM verilerine bakarak, diğer bölümler için de yapmak mümkündür.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst