Oruçluyken spor yapacaklara uyarılar

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
525547400099.jpg

Oruçluyken spor yapacaklara uyarılar

Ramazan ayında spor etkinliği konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar Ramazan ayının yaz dönemine gelişiyle açlık sürelerinin uzadığına ve yüksek sıcaklıkların vücudu orucun etkilerine daha açık hale getirdiğine ve sporun da bu sürece eklenmesiyle risklerin daha da arttığına dikkat çekildi.

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, "Oruçlu olunan dönemde yaşanan kayıplar hemen yerine konamıyor bu da vücudu zayıf bırakıyor" dedi ve spor için günün serin saatlerini tercih edilmesini önerdi.

Ramazan ayında spor aktivitelerine devam etmek isteyen ya da Ramazan ayında kilo alma endişesiyle spora yönelenlere önerilerde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, oruçlu kişilere öncelikle spor esnasında hissedilen fiziksel ve ruhsal yorgunluğun nedenlerinin bulunmasının gerekliliğine dikkat çekti. Enerji depolarının orucun ilerleyen saatlerinde zayıfladığını ve sıcak havalarda yapılan aktiviteler sonucu aşırı terleme ile vücut sıvı dengesinin bozulmasının spor açısından en önemli sorunlardan biri olduğunu söyleyen Dr. Aykutoğlu, buna değişen yemek ve uyku düzeninin de eklendiğini hatırlattı.

EK SAĞLIK SORUNU OLMAYANLAR İÇİN SAKINCA YOK

Ek sağlık sorunları olmayan bireyler için Ramazan süresince yapılan sporun bir sakınca yaratmadığını söyleyen Dr. Aykutoğlu bu dönemde hangi spor dalıyla uğraşılırsa uğraşılsın ciddi mineral ve su kayıpları yaşanacağını bildirdi. Oruç tutulan dönemle oruç tutulmayan dönem arasındaki en önemli farkın, oruçlu olunan dönemde yaşanan kayıpların hemen yerine konamaması olduğunu dile getiren Dr. Aykutoğlu, bunun vücudu güçsüz bırakabileceğine değindi ve oruç tutanların spor için günün serin saatlerini tercih etmelerini önerdi.

İFTAR SONRASI YÜRÜYÜŞ EN İDEALİ

Ramazan ayı süresince sağlıklı kalmak adını yapılacak aktiviteleri seçerken bir o kadar da dikkatli olmak gerektiğini ve bu dönemde tercih edilebilecek az risk taşıyan aktivitelerin iftar öncesi ya da iftardan 1-2 saat sonra yapılacak yürüyüşler olduğunu söyleyen Dr. Aykutoğlu, bu arada su içilebileceği için olumsuzlukların daha az hissedileceğini bildirdi.İftarda fazla yağlı ve zor sindirelecek besinler tercih edilmemesini ve yemeğin üstünden 1-2 saat geçmeden harekete geçilmemesini öneren Dr. Aykutoğlu, iftar öğününün ara öğün ile bölünmesinin sindirim sistemi için daha faydalı olacağını söyledi.

RAMAZAN YENİ BİR SPORA BAŞLAMAK İÇİN UYGUN MU?

Bireyin Ramazan ayı süresince daha önce hiç yapmamış olduğu bir spora başlamasının sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Dr. Elçin Aykutoğlu, egzersizin hücresel anlamda bir stres olduğuna dikkat çekti. Bu strese hiç maruz kalmamış kişilerin başlangıç döneminin sıkıntılı olabileceğini ve bu dönemde bir de oruç tutarak ikinci bir hücresel stresin yükü daha da artıracağını sözlerine ekleyen Dr. Aykutoğlu "Yeni bir spora başlamak isteyenler hekimleri ile bu konuyu tartışmalıdır" dedi.

Sabah

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst