Okuldan önce göz muayenesine

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
file.ashx


Okuldan önce göz muayenesine

Okulların açılmasının hemen öncesinde uzmanlar uyardı: "Çocuğunuzda okula başladıktan sonra okula gitme, çalışma, ödev yapma gibi isteksizlikler olursa, onları tembellikle, haylazlıkla suçlamadan önce gözlerini muayene ettirin."

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalırken, Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Akyol, çocukların göz kırma kusurlarının, gözlerinin görme yönünden değerlendirilmesinin okul başarısı açısından önemli olduğunu, bu muayenelerin de okul öncesinde yapılması gerektiğini söyledi. Opr. Dr. Akyol, "Çocuğunuzda okula başladıktan sonra okula gitme, çalışma, ödev yapma gibi isteksizlikler olursa, onları tembellikle, haylazlıkla suçlamadan önce gözlerini muayene ettirin. Yüzde 25- 30 civarında mutlaka gözlük takabilecek çocuk grubu var" dedi.

Bu yıl ilk kez uygulanmaya konulacak 4+4+4 sisteminin ilk öğrencileri, 10 Eylül Pazartesi günü "uyum haftası" nedeniyle okula başlayacak. İzmir Kent Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nden Opr. Dr. Filiz Akyol, heyecanla beklenen bu günün öncesinde anne ve babalara önemli uyarılarda bulundu. Akyol, çocukların okul çağından çok önce, 3-4 yaşlarına kadar göz tembelliği açısından mutlaka kontrolden geçmiş olmaları gerektiğini söyledi. Opr. Dr. Akyol, şöyle konuştu:

"Hiç göz muayenesinden geçmemiş çocukların oranı yüzde 80'ler civarında. Kente de böyle, kırsalda daha fazla. Ama okul çağından önce çocukların göz kırma kusurları, göz görme yönünden değerlendirilmesi okul başarısı açısından önemli. Eğer çocuk tam görmüyorsa ki aile bunu bazen fark edebiliyor. Genellikle çocuklar hipermetrop. Göz tembelliği olmasa bile uzaktaki bakışlarında herhangi bir sorun olmuyor. Yakınla ilgili uğraşıları artmaya başladığı okul çağında okuma isteksizliği, çalışma isteksizliği, çabuk yorgunluk, hemen uykusu gelmesi gibi, zaman zaman çok sık söyledikleri baş ağrısı gibi şikayetleri olabiliyor. Çocuğun bunun gözünden kaynaklandığını ifade etmesi çok zor. Ailenin de bunu her zaman fark etmesi mümkün değil, çocuğun haylazlığına bile bağlanabiliyor, çalışmak istemiyor, sevmiyor gibi. Oysa göz kaynaklı bu tür çalışma isteksizlikleri, okula karşı bir tepki, ödev yapma yönünde bir isteksizlik, ilkokula başladıkları andan itibaren bunu hissettikleri için de böyle bir tembelliğe meyilli çocuk nesli yetiştirmiş oluyoruz. O açıdan her çocuğun okula gitmeden mutlaka göz muayenesinden geçmesi lazım, ama bizim tercihimiz bu muayenenin 3- 4 yaşına kadar mutlaka ilk muayenesinin yapılmış olması gerekiyor."

Opr. Dr. Filiz Akyol, 3-4 yaşlarında göz tembelliği olmayan çocuklarda görme kusuru, kırma kusurunun çok yüksek oranda bulunabileceğini, ancak bu görmesini çok ciddi etkilemiyorsa hemen gözlüklendirmediklerini söyledi. Ancak görme sorunu, göz tembelliği ya da kayması, açık ya da gizli şaşılığı varsa o çocuklara mutlaka gözlük taktırılması gerektiğini ifade eden Opr. Dr. Akyol, "Oran olarak yüzde 25- 30 civarında mutlaka gözlük takabilecek çocuk grubu olduğunu söylemek lazım. Amerika'da yapılmış bir çalışmada başarısız çocuklarda yüzde 70 kırma kusuru olduğu söylenilmiş. Bu oranlar her toplumlarda değişebilir. Önemli olan gerçekten çevrenize baktığınızda gözlüklü insan sayısı kaçsa çocuk yaş grubunda da o kadar gözlüklü çocuk olma olasılığını var. Yani okula başlamadan önce çocuklarımızı gerçekten ciddi göz muayenelerinden geçirirsek çok büyük bir oranında az ve ya çok kırma kusuru bulabiliriz. Bu da eğer çalışmasını etkileyecek durumda ise okul süresince de sadece evde ders çalışırken takabilir, çocukları gözlüklendirebiliriz" diye konuştu.
CNNTÜRK
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst