Okul başarısında anne babaya öneriler

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
OKUL BAŞARISINDA ANNE BABAYA ÖNERİLER




1_Çocuk kendi görevleriyle baş başa kalmalıdır. Onun görevini üstlenip sorununu çözmeye kalkışan anne ya da baba yaşam boyu böyle bir sorumluluğun altına girmiş olur. Bu nedenle çocuk dersini çalışırken ebeveynden aynı masayı paylaşmaması beklenir. Ancak anlaşılmayan sorular için çocuk ebeveyn’e başvurabilmelidir. Ödevini yapmadığı zaman çocuk kendi sorununu öğretmeni karşısında kendi başına çözebilme yollarını bulmalıdır.

2_Başarıda önemli bir faktör çok çalışmak değil etkili ve verimli çalışmaktır. Bu nedenle çocuğa zamanını iyi kullanmasını ve yönetebilmesini öğretin. Programını öyle yapsın ki ders çalışmanın yanı sıra bir spor ya da müzik etkinliğine zaman kalsın.

3_Eğer çalışma davranışının sıklığı arttırılmak isteniyorsa çalışma hoşlanılan ve sık yapılan bir etkinlikten önceye alınır. Bu kurala göre çocuğun hoşlandığı bir şeyi yapabilmesi için önce belirli bir miktarda ders çalışması gerekecektir.

4_Başarıda ölçü başkaları değil bireyin kendisidir doğru olan başkalarıyla yarışmak yerine bireyin kendisiyle yarışmasıdır. Eğer çocuk bugün düne oranla olumlu bir değişim göstermişse bu başarı sayılamalıdır. Anne baba şunu aklından çıkarmamalıdır ’başarısızlık diye bir şey yoktur ‘yalnızca ‘öğrenilecek dersler vardır. Büyüme, bir bilgi kazanma, deneme yanılma, cesaret gerektiren deneyimler sürecidir. Başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerde o son başarıyı getiren hamle kadar değerli ve katkılıdır. Bu neden le çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Rekabeti çocuğun kendi potansiyelinin tavanında performans göstermesini sürdürmenin bir yolu olarak görün. Çocuğun başarısı elinden gelenin en iyisini yapmaktan kaynaklanmaktadır.

5_Çocuğunuzu iyi tanıyarak beklenti düzeyinizi gerçekçi kılabilirsiniz. Aksi takdirde sizin hayal gücünüze kapasitesini bilmediğiniz çocuğunuzu sığdırmaya çalışmanız kimseye yarar sağlamaz. Ebeveynin yüksek beklentisi çocuğun cesaretini kırar. Ebeveyn’i hayal kırıklığına uğratma telaşı ise çocukta başarısızlık kaygısına neden olabilir.

6_Çocuğa yapabileceğiniz en büyük yardım ilgi ve yetenekleri doğrultusunda onu yönlendirmek ihtiyacı olan desteği ona sağlamak sorunu çözmede yardımcı olmaktır. Çocuğu başarılı kardeş ve arkadaşlarıyla kıyaslamak aşağılamak yarar yerine zarar getirir.

7_Bütün bu bilgilerin ışığında çocuğunuzu olduğu gibi kendisi olarak görmeyi öğrenin. Kapasitesine ve bireysel özelliklerine en uygun öğretim yöntemini seçmesi konusunda onu destekleyin.

8_Anne ve baba olarak geçmiş okul yaşantısındaki başarılarınızı çocuğunuzun tekrarlamasını beklemek ya da elde edemediklerinizi çocuklarınızı zorlayarak elde etmeye çalışmak sadece kendinizi tatmin etmekten öte bir işe yaramaz.

ANIL SARAÇ

ÇOCUK, ERGEN VE EVLİLİK TERAPİSTİ
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst