Oktay Usta'dan püf noktaları: Mutfakta israfı önlemek için ne yapmalı?

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.768
Tepki
49.280
Puan
113
Yaş
40
Konum
Çıkmaz Sokak
Oktay Usta'dan püf noktaları: Mutfakta israfı önlemek için ne yapmalı?

oktay1.jpg


Buzdolabında günlerdir pişirilmeyi beklediği için porsuyup çürüyen sebzeler
virgul2.gif
iyi saklanamayan ve nice zamandır sofraya çıkmak için sıra bekleyen bakliyat çeşitleri
virgul2.gif
dolaba koymayı unuttuğumuz tencere yemekleri
virgul2.gif
bayatlamış ekmekler
virgul2.gif
sararmış yeşillikler...



Plansız yapılan alışverişler yüzünden çöpe giden her yiyecek
virgul2.gif
mutfak bütçesinin kara delikleridir. Özellikle semt pazarlarından haftalık yapılan alışverişlerde çabuk bozulma ihtimali olan ve ihtiyaçtan fazla alman sebze ve meyveler israf olabiliyor. Mutfak harcamalarını dengede tutmak ve kayıpların önüne geçmek için doğru alışveriş ve saklama yöntemlerinin ipuçlarını
virgul2.gif
Samanyolu Televizyonu'nda Yeşil Elma programını sunan ünlü yemek ustası Oktay Aymelek'e sorduk. Toplu yapılan alışverişlerde gıdaların bir kısmının bozulma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Oktay Usta
virgul2.gif
alınan sebzelerin en fazla 2 günlük hesap edilmesini öneriyor. Oktay Usta'nm alışveriş ilkesi: Taze sebzeleri en fazla iki çeşit ve bir öğünde tükenecek miktarlarda almak.

İşte Oktay Usta'nın mutfak tavsiyeleri:

Buzdolabına
virgul2.gif
ıslak sebze meyve koymayın
Meyve ve sebzeleri buzdolabına naylon torbalarda veya saklama kaplarında koyun. Açıkta kalan yiyecekler diriliğini kaybeder ve dolap içinde koku oluşturur. Eğer yıkayarak koyacaksanız
virgul2.gif
mutlaka kurulayın. Saklama kabının zeminine biriken su
virgul2.gif
yiyecekleri çürütür.
Mutfaklarda en çok israf olan yiyeceklerden biri de maydanoz
virgul2.gif
dereotu
virgul2.gif
taze nane gibi yeşilliklerdir. Bunları alırken küçük demetleri tercih edin. Mutlaka buzdolabında saklayın. Islak bir yeşilliği naylon torba ile buzdolabına koyarsanız birkaç gün içinde yarısı yenmez hale gelir. Bunun yerine
virgul2.gif
yeşillikleri kâğıt havluya sararak naylon torbanın içinde buzdolabına koyun. Bu şekilde birkaç gün daha taze kalabilir. Her türlü yiyeceği saklamak için vakumlu saklama kaplarından da yararlanılabilir. Bunlar hava akımını durdurduğu için yiyeceğin taze kalma süresini uzatır.

En fazla iki çeşit sebze alın
Alışveriş yaparken her şeyden önce ihtiyaçtan fazlasını almamaya dikkat edin. Taze tüketilmesi gereken ıspanak
virgul2.gif
brokoli gibi sebzeleri ve çilek
virgul2.gif
dut ve benzeri meyveleri az miktarda alın. Ispanak alırken kuru olanları tercih edin. Islak aldıysanız aynı gün pişirin
virgul2.gif
hiç bekletmeyin. Dolapta bir gün de kalsa bir kısmı bozulur. Brokoliyi de aldığınız gün sofraya getirin. Brokoli dolapta bekledikçe uçlarındaki minik çiçekler sararmaya başlar
virgul2.gif
besin değeri de azalır. Özellikle sebze çeşitlerinde karar verirken ailenin damak tadını gözetin. Pek sevilmeyen veya ilk defa deneyeceğiniz bir sebze alacaksanız en az miktarı olsun.

Bakliyatlar için vakumlu kaplar ideal

Evlerde
virgul2.gif
doğru saklanmadığı zaman bozulabilen yiyeceklerden biri de bakliyatlar. Kuru fasulye
virgul2.gif
nohut
virgul2.gif
pirinç
virgul2.gif
bulgur gibi kuru gıdalar
virgul2.gif
bazen fiyatı daha uygun geldiği için toptan alınabiliyor
virgul2.gif
ancak merkezi sistemle ısınan evlerde tükenmeden böceklenme riski oluşuyor. Her şeyi buzdolabına koyamayacağımıza göre
virgul2.gif
Oktay Usta'nın bunlar için önerisi de azar azar satın almak. Halihazırda olanlar da vakumlu kaplara konularak saklanabilir. Başka bir yöntem de pişirerek saklamak. Fasulye veya nohutu düdüklü tencerede pişirip
virgul2.gif
bir öğünlük paketler halinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu şekilde acil durumlarda pratik yemek imkânınız da olur. Haftalık yemek programı yaparak pazara çıkın Sebze ve meyvelerin en tazesi semt pazarlarında bulunuyor ancak burada da çok alıp tüketememe riski var. Semt pazarından haftalık alışveriş yapacaksanız
virgul2.gif
yemek planını oluşturup öyle çıkın. Bazen satıcılar hesabı yuvarlak yapmak için isteğinizden fazla vermeye çalışır. Satıcıyı reddetmek
virgul2.gif
evde bozulmasından iyidir. Bir defada en fazla iki tür sebze alın. Ispanak
virgul2.gif
brokoli gibi çabuk bozulabilecek olanları aynı gün veya ertesi gün pişirin. Diğer günlere daha dayanıklı olan pırasa
virgul2.gif
karnabahar
virgul2.gif
lahana gibi çeşitleri ayırın. Pırasanın üstünden bir kat aldığınızda alttan taze kalan kısmı çıkar ama israf olmaması için çabuk tüketilmesi gerekir. Haftanın son günlerine bakliyat ve et yemeklerini bırakın.


Şamsinur Özdemir
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst